Policija

— 594 —

та је замена учињена највећом мером новчане казне предвиђене 5 316. Казн. Зак.

Кривичним Законом, а на име 95-има 31 и 313 одређена је највећа и најмања мера казне затвора и новчане. И ма да је властима остављено да се у даном случају крећу између ове најмање и највеће мере з2коном одређене казне, ипак та оцена казне и њена примена не може и не сме бити произвољна без обзира на све прилике и околности и лица и учињеног дела, јер се таквим примењивањем казне промаша циљ и дух закона, који утврдивши највећу и најмању меру казне за иступе, утврдио је исту с тога, да се у тим границама примењује казна, која се у извесној кривици, према извесном лицу, и под извесним околностима — показала као праведна, заслужена и целисходна, пошто намера законодавца у одређивању и најмање и највеће мере казне не може бити друга, него ди казна буде сразмерна величини учињене кривице, а не произвољна како која власг хоће.

Да би та оцена била правилна, и мера казне била изречена у духу закона, потребно је не само утврдити да је кажњиво дело учињено, и да је оно према обвињеном доказано — него иу пресуди исцрпно изложати, утврдити и оценити све околности и побуде учињеног дела, па према томе и казну одмерити и изрећи.

Све ово јасно се види из 5 38. Полиц, Уредбе. Тим законским прописом изреком је утврђено, да се казна може и повећати и умањити, према околностима које кривца оптерећују или олакшавају. Уједно су тим законским прописом побројане све околности које казну отежавају, као и оне које је олакшавају.

Кривац који је до учињеног дела био свагда доброг владања, или ако је малолетан, изазван, или наговорен и т. Д. не може по закону бити осуђен истом мером казне којом и онај, коме то није прва кривица; ко се на то из раније спремао; који је пре за подобна дела кажњаван и т. д.

Полицијске власти, према овоме, дужне су да покупе и у побудама пресуде да изнесу све околности и отежавајуће и олакшавајуће, да их оцене, и према њима да донесу пресуду у границама које је закон предвидео, не губећи из вида и пропис ба 26 Полиц, Уредбе.

Схвативши на овај начин правилно дух . закона, избећи ће се свако неправилно, неједнако и незгконито примењивање казне од стране полицијских власти“,