Policija

— 608 —

Правила. Питање је да ли се такво уверење, ради обезбеђења минимума земљораднику, има прибавити и код другог начина продаје земљорадникове земље, наиме, код јавне продаје, а то с тога што Правило у поменутој тачки говори само о првом начину отуђења, а о овом другом начину не говори нигде.

Као што се зна, извлашћење земљорадника средством јавне продаје наступа из два узрока: по правилу, по тражењу поверилаца за наплату дугова, и, изузетно, у случају изигравања закона, пошто земљорадник иначе не може минимум да отуђи. Кад је први случај, онда земљорадник, да би себи сачувао минимум, протествује приликом пописа, жали се противу пописа, води спор за поништај продаје. Ради тога он набавља сам и подноси суду уверење да је земљорадник и да му је продајом оштећен минимум. Али кад је случај изигравања, па се изводи у виду јавне продаје, онда се земљорадник. неће жалити, или, ако се изузетно жали, то ће учинити из. препредености да се ствар не примети. Сем тога, може се десити да земљорадник нема средстава да се жали противу повреде минимума; или се земљорадник, утучен, збунио, предао судбини, па нема одважности да се жали противу власти; или, као што је често случај код масе, и нема кога да се жали противу незаконитог поступка извршне власти и. општинских органа.

Када Правило не прописује изриком поступак за уверавање суда о остатку минимума и код овог другог начина. отуђења, али објашњава шта се земљораднику при попису не може узети за извршење пресуде, онда се има узети да је власт према томе што је онда дужна да издвоји оно имање које се земљораднику не може продати, следствено дужна и то да по службеној дужности такође утврди да ли је земљораднику остао заштиђени минимум преко сувишка земље, која му се по попису има продати. На који начинр Без сумње и неоспорно на онај исти начин који је Правилом предвиђен за драговољни начин отуђења, наиме, путем уверења „од кмета и три општинара“ издатим. Када за други начин отуђења није никако предвиђен и омогућен неки други начин за уверавање власти о остатку земље, онда и за тај начин.