Policija

— 605 —

свуда запажа, и његову сарадњу траже све институције меЂународне полиције.

Због његове рутине, техничког знања, и неуморности у раду на усавршавању међународне полиције, изабрат је још на првом састанку „Њујоршке Међународне Полицијске Конференције“ за почасног председника, а у Међународној Комисији Кримивалне Полиције, за потпредседника.

За белгијску полицију, као и за међународну полицију у опште, његова смрт ведики је губитак.

Слава му!

САЗНАЊЕ ЗА ПРОТУЗАКОНИТА ДЕЛА.

За ваљано и успешно вршење сигурносне службе по жандармерији и органима јавне сигурности у опште најважније је, да што пре и што поузданије вести побију о догодившим "се протузаконитим делима.

О томе, како, када, од кога и којој врсти протузаконитог дела добије вест жандармерија и полиција у опште, зависи редовно и начин, како да се МИРНИ видни поступак, а да се успех осигура.

Да сигурносни органи што могуће пре дознају за разна догодивша се протузаконита дела, нужно је, да се упливише на општинске управе, на сеоске старешине, конфиденте и у опште на поуздане људе, да што могуће пре сваки протузаконити случај пријаве, а пучанство треба што чешће или барем сваке четврт године при селским састанцима подучити или јавно уобичајеним начином прогласити, да безодулачну сваку штету гледом на јавну сигурност пријави жандармерији, односно полицији.

Ако би јавни органи у пркос молбе и упозорења, вротустили да по дужности што могуће пре пријаве протузажонита дела свога надлештва то ће бити дужност командира жандармеријских станица, да их пријаве надлежној среској власти.

Жандармерија може да дозна за протузаконита дела овим начином: јавним поговарањем, кроз анонимне (без потписа или са кривим потписом) пријаве, кроз новине, кроз