Policija

— 608 —

а то је све од врло велике важности за јавну сигурност у опште.

Особито има тачно испитати, ако која особа лично пријаву о каквом протузаконитом делу поднаша, зашш о она то пријављује; да ли је та личност и колико у случају заинтересирана, да ли је у опште поуздана, не намерава ли можда тим, што поднаша неку пријаву, да који већи кажњиви случај забашури и прикрије, те жандармерију на криви пут наведе. Уз то треба потанко ту личност испитати, на који начин и када је за случај, који пријављује, сазнала.

Појединац може за неко протузаконито дело да сазна тако, да га сам види, да о њему чује од других, да мисли и слути, да се је догодило или да га нешто особито потакнуло, да подноси пријаву, а често пута и скроз неистиниту или просто измишљену.

Ако сам починитељ (кривац) пријављује кажњиво дело, то га треба особито позорно и потанко испитати и уверити се, не пријављује ли он можда промишљено мањи случај, да тим забашури и прикрије већи, те није ли можда баш штогод и измислио, да само жандармерију заведе или да какву погодност и корист прибави.

Пријавитеља треба по могућности преслушати и потанко испитати пред укупном жандармеријском момчади, да тако одмах буду сви о случају упућени, да се просуди величина, уврсти нарав кажњивога дела, те да се одлучи, ако би имао изгледа на повољан успех да поведе истрагу и цели поступак, јер поједини жандарми већ по својој нарави, по својим везама и познанствима, својим искуством могу у појединим случајевима да одлуче о успеху.

# У овим оваквим случајевима ће ваљани командир станице знати да одлучи, што и како ће да одреди, а при том нека никада не заборави, да у сваком важнијем случају сам преузме истрагу у своје руке и успешно ју крају приведе, јер ће тако дати својим подређеним жандармима најлепши пример, како треба да се ради у интересу успеха и подржавања јавне сигурности у станичном реону.

Ако би се можда догодило, да суд или друга која област пре дозна за неко кажњиво дело него жандармерија,