Policija

— 675 —

Последице вишестолећне турске владавине, примитивне и на«силне, нису се могле лако изгладити, чему још треба додати и заостале рђаве трагове непријатељске окупације за време «светскога „рата. Све ове тешке прилике давале су подстрека спољним непријатељима наше државе, да на овоме тада потодноме терену развију своју разорну акцију, која је у првоме времену после рата имала врло велике размере и стварала · чосетне потресе,

На супрот томе разорноме раду требало је чврстом руком иставити државну власт, а истовремено применити културне методе осигурања интереса и за што свестраније «сређивање прилика у Јужној Србији.

Г. Лазић је не само имао осећај за ту прву потребу Јужне Србије, већ је са свом својом познатом неуморном енергијом и истрајношћу прионуо ка остварењу тога великога задатка. А да би при томе био што сигурнији у правилности свога рада, он је сваку погодну прилику искоришћавао, да . се честим путовањима по Јужној Србији обавести непосредво

у свима појединостима о тешкоћама и потребама тога краја наше Државе. Тако је дошао у најбољи непосредни додир са нашим живљем, чије је поверење и љубав стекао до те мере, да је поводом атентата, на госп. Лазића, цела Јужна Србија, у многобројним писмима и телеграмима изразила свеопшту радост због неуспеха злочиначкога дела.

Благодарећи само тој међусобној љубави и том међусобном поверењу г. Ж. Лазић је могао примити на себе задатак и одговорност, да у Јужној Србији припреми самоодбрану тамошњих људи противу упада комитских банди и противу њиховог разорнога рада а у одбраву сигурности државних граница и безбедности у овоме крају. Уз одговарајућу помоћ државних власти ова акција је дала у кратком времену ванредно повољне резултате. У брзо су не само отежане већ и сасвим онемогућене акције комитских банди. За то су они, који неће да допусте коначно сређивање прилика у Јужној Србији, морали да се одрекну те крваве акције. Али су убрзо за тим приступили појединачним атентатима, што значи злочинствима и крвопролићима, која им не могу донети никакве позитивне успехе и резултате, осим осветничког задовољења.