Policija

— 680 —

уједно олакшала и њихова реформа. — Сличан предлог налазимо поново пред скупштином 1925. кога подноси посланик Вепдег, али до реформе у том смислу није дошло.

На први поглед изгледа да би се проблем убрзања судског функционисања Државног Савета врло лако решио, ако би се извесни спорови пренели из надлежности административних у надлежност редовних судова. Но када се са принципијелне одлуке пређе на њину примену, т.ј. када ваља одредити који спорови да се пренесу са административног на редовно судство, појављују се тешкоће. Постоје извесни спорови у надлежности административног судства, који би се могли без тешкоћа пренети на редовно судство. То су пре свега спорови који настају као последице продаја јавних добара. Они су стављени у надлежност административног судства услед политичких разлога који су постојали пре више од једног столећа. Ти разлози данас више не постоје. То су затим спорови који настају као последице деобе општинских добара, као и иступи против државних путева. Само што се пренашањем ових спорова из надлежности администативног у надлежност редовног судства не би постигло оно чему се служи; наиме не би се постигло одтерећење Државног Савета пошто су случајеви ових спорова ретки. Они не чине велики део послова Државног Савета. Зато се у законским пројектима, које смо споменули, предлаже да се у надлежност редовних судова пренесу такође и спорови који се јављају као последице уговара о набавкама и уговора о јавним радовима које склапа администрација, као и спорови који се јављају као последице штете проузроковане јавним радовима. Ако би се и ови спорови, покрај горе споменутих, пренели у надлежност редовних судова, одтерећење Државног Савета било би у многоме постигвуто, јер они нису ретки, а осим тога они изискују и дубље проучавање.

Што се тиче пренашања ових спорова у надлежност редовних судова, прво се поставља једно теоријско питање: да ли би они по превишој интерпретацији принципа независности административне власти од судске, услед кога је створено административно судство покрај редовног, требали да спадају у надлежност редовног или административног судства» Ако се узме у обзир тај принцип, онда би у надлеж-