Policijski glasnik

98

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 13

нећ овако, крадуцам но мало стоку, на ме осуде 5 до 10 година робије. Нешто нздржим, а нешто будем номилован, па ми пусте" У овим речима лежи цела оргиналност овог лопова. Износимо му слику да га са читаоцима упознамо. Кад он овако вели још сада, без су.мње да ћемо имати прилике, да се још коЈн пут с њиме видимо. Стар је до 38 година. Неожењен. Нема блиских рођака. Имања нема никаквог, — дакле „гоља". Општина му издала уверење, да је по све хрђавог владања. Стана Гон^а, крадљивица. У 20. броју нашег листа у прошлој години, кад смо донели слику Веронке Хорват, крадлЈИвице, скреиули смо пажњу читаоцима на служавке овакове врсте. Доносећи сада слику ове Стане, циљ пам је, да их учинимо пажљивим и на такозване надничарке, које се увлаче у поједине куће да раде, а оне том приликом краду шта стигну. II ова Стана, једна је од тих. 0 њеним лоновлуцима има много што шта забележено. У једној кући у улици »Косовској" где је радила 7—8 дана , украла је читаву једну бошчу ствари, па чак п канту с машћу није поштедила. За овим настао је низ крађа по разним кућама. Последњу крађу за коју полицијска власт зна, извршила је нре два месеца, у једној кући где је радила. Украла је једну минђушу и један нрстен, па их дала једном каФеџији за ракију! (Стана је и страсна пијаница). Ухваћена у овој крађи, Стана је од стране кварта иалилулског осу^ена на тридесет дана затвора и четири меСеца полициског надзора. Затворје издржала, али се крије и избегава издржање надзора. Стана је, без сумње, онет продужила свој стари занат, па за то јој и износимо слику, те да је сваки унозна, како би се могао сачувати од оваквих раденица. Она је родом из Вранова, у А-Угарској, стара 31 годину, до сада се два пут удавала. I— . ■ ИЗ 0ТРАН0Г СБЕТА. Пре неколико година, расправљао јс бечки суд ову занпмљиву парницу. Једаи ловац отшлао је у лов на једно добро свога нријатеља. Сам је шврљао по шуми тражећи лова. У један мах спази на оближњој грани неку тицу (бар је он тако мислио) узе нушку па око и окине. Са гране полетеше ситна парчад дашчица а из једног џбуна зачу се глас : немој, стани! Ловац запрепашћен пусти нушку и гледаше пред собом. Из џбуна нзађе један циганин, који је в био ради себе", а обесио своје ћемане о дрво. Ловац мислећи од ћемана да је тица, хитцем из пушке сво је раздробно. Бечки суд није узео у обзир одбрану ловчеву да је — кратковид, већ га је осудио на накнаду штете. Цига је дошао до бољег ћеманета. 0 П И 0 А К лица из Београда и иностранства која су пуштена са осуде па имају да издрже полицијски надзор по судским прссудама. 1. Радомир Костић скитница из Београда, рок му је издржавања надзора до 2. Августа 1898. год. 2. Милан Кекез, скитница из Аустро-Угарске, рок му је издржавања надзора до 2. Августа 1898. године. 3. Драгутин Кнежевић, скитница из Беогр., рок му је издржавања надзора до 19. Маја 1898. год.

4. Владимир Живковић, лопов из А-Угарске, има да издржава надзор до 27. Августа 1898. 5. Илија Продановић, скитница из Београда, има да пздрзкава надзор до 26. Маја 1898. 6. Милош Јоксимовић, из Црне Горе, рок му је до 18. Септембра 1900 год. 7. Рака Митровић, лопов из Београда, рок му је издржавања надзора до 6. Децембра 1899. год. 8. Благоје Благојевић, бив. бакалин из Београда, рок му је до 6. Децембра 1898. 9. Драгољуб Благојевић, шегрт нз Београда, рок му је до 6. Децембра 1898. г. 10. Мирко Јовановић, скитница из Београда, рок му је до 6. Децембра 1898. год. 11. Тома Раденковић, надничар пз Београда, рок му је издржавања надзора до 22. Фебруара 1899. 12. Аврам Мануил, обућар из Пиша, рок му је издржавања до 22. Фебр. 1899. 13. Станоје Живковић, бив. бЖкал. из Ниша, рок му је издржавања надзора до 6. Децембра 1898. год. 14. Милка, жена Паје Максимовића, пз Аустро-Угарске, рок јој је издржавања иолиц. надзора до 22. Фебр. 1899. П 0 Т Е Р А. Вилхелм и Херман Кауш, железнички раденици 27. новембра 1894. годпне нзвршили су убпство иад Величком, сином Станоја Петковића из Паси Пољане, округа нишког, иа побегли. Начелство округ-а иишког моли све нолициске власти, да Вилхелма и Хермана потраже, па у случају проналаска њему стражарно спроведу с нозивом на акт Бр. 3400., или Унрави града Београда с нозивом на -акт Бр. 6419. Милица — Мица, жена Ђорђа Петровића, содаџије код апотекара Јована Јовановића у Нишу, ире три године напустила је свога мужа и отумарала незнано где. Пошто је Милица потребна протопресвитеру округа нишког ради мирења с мужем, то је наређено свима властима да је у своме кругу нотраже и у Ниш упуте. Акт Управе града Београда Бр.'б527. Аврам Илик, калфа шлосерски, родом из Гаглова среза расинског округа крушевачког, решењем Г. Милановачког суда стављен је под суд и у притвор, због убиства, па је пуштен на јемство да се из слободе брани. Како је Аврам отишао из Г Милановца и није му се могао предати иозив за одређени претрес, то је наређено тражење. Пронађеног треба стражарно спров«ети дотичном суду или Управи града Београда, с позивом на Бр. 6564. Светозар Алекеик, звани »Пећанац«, чувени коцкар из Крушевца, који је више пута био судски осуђиван, окривљен је код пачелства округа крушевачког због прављења и нротурања лажног новца. Он је стар 30—35 година; стаса обична, лица црна, пегава, косе смеђе. бркова плавих. У оделу немачком, капут, прслук и панталоне од пепељавог штоФа. Прона^еног стражарно спровести начелству округа крушевачког с позивом на Бр. 3108. или Управи града Београда на Бр. 6454.

ИЗЈАВЕ, П0РУЕЕ И 0ДГ0Б0РИ УРЕДНИШТВА. Ко.манди жандармеријсног одреда, Пожаревац. — И ио трећи иут шаљемо Вам накнадно нестаде бројеве. Одавде се увек уредно врши експедиција листа јер ми строго контродишемо. — Држимо, да и овдашља пошта врши савесно експедицију, тим пре, што сав персонад добија наш дист беспдатно. Обратите се ше<»у тамошње иоште, јамачно ће вам он иомоћи да ваши жандарми у будуће уредно дист добију. Наше скуиљаче још једном молимо, да нам прикупљену нретпдату што пре ношаљу. Ми смо овај аиел па њих више нута уирављади, само за то, што су издаци, око уређења овакога листа великн, и што се уредништво наслања једино на своје иретпдатнике, ношто је то и јединн извор из кога црин сретства за свој онстанак. Надамо се, да нас скупљачи неће довести у положај, да морамо обуставити пшљање диста претплатницима, за које иам још нису новац послади.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.