Policijski glasnik

40

110ЛИЦИЈСКИ ГЛЛП ШК

БРОЈ 5

као: метала, прашкова и т. п. За сураднике показао је ова лица: Милана Богдановића, тежака из Лештана ср. врачарског, Живојина Ђ. Стојковића, овд. поткивача и Мијаила Мајурца тапацир. калфу из Београда. Кварт палилулски већ је 26. јануара имао у рукама сву тројицу саучесника.

Радоваи је родом из Болеча. Родитељи су му имућни људи. Дали су га у Београд да изучи бакалук код II. II. трговца, и већ пре 4 године, у својој 21 години, видимо га као бакалина који има лепу и сортмрану радњу. Јест, али он је хтео даље; хтео је да пма и ковницу дипара, иа је сад дошао тамо где није мислио. Милан је родом из Лештана. Има му 33 године; земљоделац. Био је ожењен али ј.е сад удов; има троје деце. Он је човек немирна духа; и раније код кварта врачарског одговарао је за овако дело, у кривици неког кречара, алп се извукао, јер се није могло доказати. Живко је поткивачки мајстор. Родом је из Крушевца; има Љу 30 година; жењен, има и деце. II он је раније узимат на одговор по делу прављења лажног новца заједно са Мпланом, код кварта врачарског. Мијаило је калФа тапацирерски; има му 32 године; родом је из Крушевца ; до сад пеОсуђивап. Рођени је зет Живков Ирвостепени суд за варош Београд, одобрпо је притвор за сву четворицу. Како ће се ово свршитп на претресу то. је ствар суда. Али, према свему изгледа да проказани саучесници Радованови иису невини.

П 0 Т Е Р А. Михаило Арчић, момак златарски, решењем кварта теразиског Управе града Београда стављен је под истрагу н у притвор због покушаја убиства над Бертом Вирбален, слулсавком овд. Михаило је одмах но извршеном делу нобегао и до данас ниј.е се могао пронаћи. Он има 30—32 године, високог је стаса, нлав је, сувоњав, има велике плаве бркове. Наре^ује се тражење. Пронађеног треба стражарно спровести Управи града Београда с позивом на Бр. 1812. Обрад Н. Павловић, из Бегаљице, иоћу између 21 и 22 пр. месеца извршио је опасну крађу Стевапу Р. Митровићу, земљоделцу из истог места, и том нриликом однео му: једне чакшире и једа.н гуњ од сукпа, један Фермен од шајка, једну црну шубару, један жути жеггски кбжух са рукавима, две сељачке кошуље, једну женску мараму, пар вунених чарана и једну низу старих, ситних пара. О.брад има 26 година, средњег је раста, у оделу је сељачком, плав је у опште. Наређује се тражење. Пронађеног треба стражарно сПровести начелнику среаа грочанског с позивом иа Бр. 885, или Управи гр. Београда на Бр. 2536. Петар Вељковић, бив. контролор дувана у округу подринском, решењем начелшша среза ноцерског сгављен је под истрагу и у притвор због разбојшшттва, које је иавршио над Николом Рајичићем из села Метковића. Не зна се, где се Петар сада налази, те за то начелник ср. поцерског актом Бр. 14180, моли све полицнске влаети да га живо потраже и у случају проналаска њему стражарпо спроведу. Он се може спровести и Управи гр. Београда с позивом на Бр. 2289.

Т Р А Ж Е 0 Е. Вељка Младеновића, свирача и Станију, кКер Димитрија Ристића, Цигапина из села Калиманца, среза иољапцчког, тражи начелство округа врањског актом Бр. 766. Вељко нма 40, а Станија 16 година; обоје су средњег стаса и црномањасти; Станија на левом' образу има малу белегу. Наређује се трагање. Пронађене треба стражарно спровести начедству округа врањског, или Управи града Београда с позивом на Бр. 2173. Јелу Урошевић — Милојковик, девојку из Крагујевца тражи начелство окр. крагујевачког актом Бр. 1517. Прона-

ђену треба стражарно спровести номенутом начелству, или Управи града Београда с позивом на Бр. 2563. Златан Илије Стојановића, из Драшкове Кутине среза пишког отишао је од куће још с јесени 1896. год. у намери да служи. До 23 априла 1897 био је у Нишу, али од тада је отишао негде и његова Фамилија не зна за њ. Своју је породицу оставио у беди и сиротињи. С тога начелство округа нишког актом Бр. 1317 ов. год. моли све полицијске власти да Златана потраже, па нађеног упуте његовој кући. Он има 24 год .ј средњег раста, косе и обрва црних, образа округлих, на десно око жмирка, браду брија, а брчићи су му тек онда почели избијати (до сад оу ваљда мало израсли). На себн је имао од одела: капу ФарбарскиХ раденика, блузу та.кође раденичку и на ногама опанке.' Акт Управб гр. Београда Бр. 2472.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Иоверешшо, којима смо обоћади повезано комидете од -прошле годнне, као и оне који оу истс поручиди да им со на допдату пошљу, — модимо, да се иретрпв Још за који дан, Јер кљиговезац није могао раније да их иовеже. У року од 5—0 дана биће готови, и одмах ће им се посдатн.

Са добивоним недим бројевима из 1897 год. оаставиди смо још иет компдета за ту годииу и повезади их у фииом повезу. Од 1898 год. ношто раздамб пашим засдузкним повереиицима и онима што су већ иоручиди, остаће нам 10 —15. Могу со добитн у уродништву ирви по 12 а други по 20 динара. Који зкоде да имају «11. Гдасник" од почетка издажоња, могу га добити чим пошљу цеиу коштања иди уз домлату.

Обећану причу : „Уииство Алиергине Рснуфовв" одпонињомо доноспти у овом броју, као што омо у прошдоме броју обећади. Да ту ствар изнесемо, обратио нам јо пажљу г. Мијаидо Рајковић начелник округа крагујевачког. Због многог материјада, свршетак „Разбојничке дружине" остаје зћ иДући број. Исправка. У чланку „СпиритиЗЈ&м," у 2. броју, стр. 13, ирва врста, одмах о почетка, место : Године 1894., трсба да -сгоји: Године 1884.; а даље, у истом отупцу, у врсти 24 оздо, место: тобожље, трсба да отоји: побожне. У 3. броју, у члаику: „ Ибцитиваље поуздаиости сведока," на стр. 18, нрви стубац, у врсти 30 и 3 8 оздо, меото : сколи, треба да стоји: окали. Модимо читаоце да оио исцраве. ' — . ♦♦ . — . ЛИЧНИ 0ДН0СИ П0ЛИЦ. ЧИН0ВНИКА Г.г. Јосиф Поповић. комесар оавског одељка и Сима Обреновић. кбмеоар топчидерске подиције, унапређени су за комесаро у рангу среоког пачедника III. кдасо. Честиг&мо им.

Г. Драгутин Стајевић, писар Упрћве гр. Београда, верио ое са г-ђицом Драгиљом, ћерком г. .Тове Аптоиијовића, рачуноподагача Гл. Коптродо у нопзији. Честитамо.

КЊИЖЕВНИ 0ГЛАС II. „Полицајац," са албумом криваца од 79 слика, и кал.спдаром за 1899 год. — готов је и разаслат повереницима. II. »Полицајац" јс заступљен још једном важном рубриком. У њему су изнети бројеви са серијама, свих сточних билета који су покрађени у разним општинама Краљевине Србије. Са тога вПолицајац« је потребан не само органима власти који потврђују сточне објаве, но и свакоме марвеном трговцу који стоку купује. Он ће тада избећи да купи крадену стоку, која је често пута доводила л^уде на беду. Цена је »Полицајцу® само 1 дин. Ко за готов новац узме преко 25 примерака, рабат јс 25%.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТЈ.