Policijski glasnik

«64

НОЛИЦИЈОКИ ГЛАСНИК

НРОЛ 8

П 0 Т Е Р А. Ђирко, познати коцкар, извршио је у Алексинцу опасну крађу. Другови су му похватани а он нобегао. Ћирко је висок, црномањаст; бркова црних. Носи браду, коју до сада није бријао, али у цељи прикривања може је и обријати; има му 39. година; носи чакшире. антерију и на ногама опанке. Начелство округа Нишког депешом од 23 ов. м. Бр. 3000, моли све нолицијске власти да Тшрка пронађу и њему стражарно спроведу. Власти ближе Београду, нека га сгтроведу Управи града Београда с позивом на Бр. 4555, како би га могли сликати, јер овај лупеж врлр се вешго извлачио, да му само власти до слике не дођу. Карло Шпицкопф, родом из Кањиже, књиговођа ливнице гвод-сђа акционарског другптва Хирша и Франка у Будим Пешти, наплатио је за рачун .Фирме 9000 Форината, па са новцпма аобегао. — Пештанска надкапетанија преко овдашњег аустро-угарског конзулата моли све полицијске власти у Србији да се на овога Карла припази, јер се држи да је овамо негде пребегао. — Пронађеног треба стражарно снровести Управи града Београда с позивом на Бр. 4523. Ои изгледа као и у овој слици. Има му 42 године, Јеврејин, висок 152 с. м., дежмекаст, лица округлз, очи загасите, густе црне обрве и бркова, косе црне, коврџасте, којунасредини главе чешл>а. Врло је кратковид и носи врло дебеле наочаре ; у ходу иовлачи ногама; на десној страни лица има загасити младеж. —■ Ш пицкоиф је раније због разбојпишта био осуђен на 12 година робије, коју је у Илави (Аустро Угарска) и издржао. Светозар — Тоза — Алексић, звани Пећанац, родом из Крушевца, решељем начелства округа иодунавског од 13. овог месеца Бр. 2496, стављен је под кривичну истрагу и у притвор због прављења лажног новца. Па како је Светозар у бегству, с тога помонуто начелство моли све ■ полицијске власти у земљи да га зкиво потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Власти ближе Београду могу Светозара снровести и Управи града Београда с позивом на Број 4209. Ово је онај исти Све•гозар, чију смо слику изнели прошле године у бр. 50. на етрани 389. зато, што је у друштву са Светозаром Урошевићем, званим »Сека Перса и , похарао Браћу Јанковић, механџије из Ниша, па са покрађом иребегли у Бугарску, где су их по потерници начелства окр. нишког, и слици у нашем листу познали и ухватили. Светозар је средње величине, смеђ, бркова плавих, очију плавих, често гледа жмиркањем и са полуотвореним очима; има му око 40 год. Ноћу, између 22 и 23 ов. м. непознати лопов отворио .је врата на калкану осуђеничке радионице у горњем граду и из исте украо 1 саидук са израђеним стварима, које су својина

осуђеника Живка Диковића, Светозара Живковића, Васка СтеФановиКа и Јована Јовановића. — У сандуку су биле ове ствари :

1. 50 ком. новчаника

2. 101

од нерли у вред.

3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

76 7 154 22 6 14 6

кеса за сатове новчаних кеса пари наруквица прстенова гривне муштикла јанџика за новац гаслука

50-— дин. 40-40 » 60-80 » 7'- » 7-- » 8-40 » 6-— » 14-— » 3-60 »

Свега

197-20

Управа београдског казненог завода Бр. 983 моли све полициске власти за -живо трагање за ? лоповом и покраденим стварима. Пропађене треба спровести Уирави града Београда с позивом на Бр. 4525.

Т Р А Ж Е 0 Е. Ивка Динића, земљоделца из Голупца тражи начелник среза голубачког актом Бр. 1545. Ивко има 48 год., средњег је етаса, у лицу је плав, елеп, у оделу је сукненом. Ко ма шта о њему зна, нека о томе извести поменутог ср. начелника, или Унраву града Београда с нозивом на Бр. 4479. Станоја Јовановнка, из Обрежа, тражи ирвостепени суд за град Београд актом Бр. 3698. Пронађеног треба упутити поменутом суду, или Управи града Београда с нозивом на Бр. 4128. Косту Илика, калдрмџију, који јс, пресудом првостепеног суда за граД Београд од 27 јануара тек. год. Бр. 1903. осу!)ен на 10 дапа затвора због лаке повреде тела, тражи Управа гр. Београда Бр. 2969. Пронађеног треба етражарно снровеети поменутој Управи. Карла Јериха, машин-шлосера, окривљеног за кра^у, тражи Управа града Београда актом Бр. 3252. Пронађеног треба стражарно сировести номенутој Уирави.

У X В А Ћ Е Н. Спасоје Попови!., звани „Дука од Медуна" преиредена светска варалица, чију смо слику донели у нашем листу од прошде годиие на стр. 291. (бр. 38. »Полиц. Гласника«) пре неколико дапа прешао је из Турске у Србију. Комеедр жељезн. ирлиције у Ристовцу г. Мих. Стојковић одмах га је по изнетој слици познао и задржао. Иа тако ревноеној служби, несумњиво комесар заслуж,ује похвалу, тим више, што би »Дука а (да је само иромакао границу) до сада већ псколико њих онљачкао, јер је у томе необично препреден мајстор. Сад се налази у притвору иачелства окр. врањског, где ће се с њим по закону ноступити. КЊИЖЕБН00Т Рапије смо споменули, како је чувени нравнички лиет »МјвзебпГћ к прештамиао неколико чланака из » Тасиног Дневника « препоручујући их својој публици као иоучне и за нимљиве. Осим тога, има већ неколико месеци како и »]Уа гоЛпе ЛГоиту" штампају редовно у словачком преводу читаву студију »Тасиних Бележака .« Па онда, и Ђ Блгарска Збирк а," признати књижевни часопис, отпочео је од ове године доносити » Тасин Дневник (( са нарочитим уводом г. Стојкова, бугарског књижевника. Сад можемо још јавити: да се ових дана штампа и VII. свеска » Тасиног Дневник а <( са поучном и интереспом садржином.

НЕКР0Л0Г Пера Радојловић., иомоћник иачедстпа у неизији, једаи од најстаријих иолицајаца, иреминуо је 2 4. ов. м. у сати ире подне, а уз многобројио саучешће великодостојника и оддичних грађаиа, сахрањен је 2 5. у 5 сата по нодне. Бог му дао рајског иасеља. Оддичној иородици нокојника изјављујемо у овој н.еној жалости и наше искрено саучешће.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.