Policijski glasnik

232

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 30

ИЗ П0ЛИЦИЈ0К0Г АЛБУМА. Никода Мари^ — Вуковић, опасан лопов. У 7-ом броју нашег листа од 20 Фебруара тек. год. износећи слику и биоограФију познатог лопова Младена Бабића, ми смо тада помеиули, да су његони другови: Никола Марић и Сава Вуковић, успели да иобегну из притвора Управе града Београда за време истраге. У прошлом броју нашег листа. пак, известили смо читаоце, да је бегунац Марић пао најзад у руке властима, а сада, ево, износимо и слику тог, по све опасног и дрског крадљивца, који је за непуних 30 дана извршпо око 17 до 18 крађа овде у Београду, и то махом у сред бела дана. Већину од тих крађа ми смо побројали у броју, у коме смо донели слику Николиног друга Младена, а остале пак саопштнћемо читаоцима доцније — кад истрага на њима буде довршена. Сада нак нека нам читаоци донусте, да речемо коју о самоме Николи. Он је побегао из затвора управиног 8 јуна пр. год. и све до 10 тек. мца био је у бегству у Аустро-Угарској. У бегству је био у толико што није био у Србији, али у слободи није био. На три месеца но извршеном бегству ухвате га у једној крађи у сремској Мигровици, и мислећи да му је то прва погрешка, осуде га на осам месеци затвора. Тај затвор Никола је потпуно издржао и тек крајем априла месеца тек. год. пуштен је у слободу — односио прогнат у место рођења Валишсело, у Хрватској. У селу, под надзором власти, Никола је остао само неколико дана, па је иобегао и, лутајући из места у место, почетком тек. месеца стигао је у Земуп, а одатле 10 тек. мца пређе у Београд где га одмах познаду, ухвате, притворе и окују. Никола је, као што поменусмо, родом из Валиш-села у Хрватској; сада има 22 год., средњег је стаса, црномањаст, добро развијен ; зна занат машип-шлосерски, али га не ради. Отац његов Јован доселио се из Хрватске у Србију 1887 год. и настанио у Шапцу. Тамо је, после кратког времена добио службу у општини, па је, ваљда из превелике захвалности, вршио нуне три год. крађе ио Шаицу. Тек 1890 год. ухваћен је и осуђен па 20 година робије. Син његов Никола, сем оне осуде у Митровици, још је два пут осуђиван у Србији због крађа. — Достојан наследник свог оца. Ако ко зна још што год о Николи нека то изволи доставити Управи гр. Београда.

Т Р А Ж Е 0 Е. Јована, сина пок. Спасоја Милошевића, бив. овд., тражи Управа града Београда актом Л? 17683. Јован има II година, сувоњав је. црномањаст, у левој руци сакат, по врату шкрофулозан. Пронађеног треба спровести поменутој управи. Николу Цане Николића, родом из села Теговишта, ср. нољаничког, тражи начелство округа врањског актом Л« 10050. Он има 35 год., средњег је стаса, косе и бркова плавих, очију жутих; у горњој вилици нема зуба. Нронађеног треба стражарно спровести номенутом начелству, или Управи гр. Београда с позивом па Бр. 17242.

Милорада Липовића, бив. шегрта код Светозара С. Милојевића, обућара из Крагујевца, који је 15. тек. мес. од свога газде побегао, тражи начелство округа крагујевачког актом Бр. 10738. Ои има 14 година, средњег је стаса, округла лица, нлав је у опште. Пронађеиог треба спровести поменутом начелству, или Упр. гр. Београда с позивом на Бр. 17780. Милош Тешић, кројач из Београда, решењем преког суда за град Београд и округ подунавски од 14 јула тек. год. Бр. 40. стављен је под преки суд, а из слободе да се брани за дело из §. 102. крив. закона. Па како се оптужени Милош по довољном тражењу није могао пронаћи, то га преки суд на основу §. 314. крив. суд. пост. овим иутем позива да му двадесет осмог (28) јула т. г. у 8 сати ире подне, као даиа одређеног претреса, предстане ради суђења, у противном суд ће и без његовог присуства, а у присуству браниоца његовог пристушпи извиђању и нресуду изрећи. Милутин Милутиновић, ђак овд. решењем преког суда за град Београд и округ иодунавски од 14 јула тек. год. Бр. 110. стављен је под преки суд, а да се из слободе брани, за дело из §. 104. крив. зак. Па како се оптужени Милутин по довољном тражењу није могао пронаћи, то преки суд на основу §. 314. крив. суд. пост овим иутем иозива га да му 29 јула т. г. у 8 сати предстане ради суђења, у нротивном суд ће и без његовог присуства а у присуству одређеног му браниоца извиђање предузети и пресуду изрећи.

П 0 Т Е Р А. Илија Величковик, осуђеник београдског казненог завода Бр. 2738., прекјуче 21. ов. месеца побегао је са рада из Љубичева. Илија је родом из Ропочеваср. космајског, окр. иодунавског; има му 30 година, високог раста, у опште смеђ.У 1898. годиии осуђен је иа10год. робије у окову и 3 године полицијског надзора, зато: што је- ноћу између 1. и 2. јула 1897. г. удешеним кључем отворио дућан и стан Јована Петровића опанчара из Рипња и украо му: 100 пари израђених опанака, 23 комада облигација у вредности 1866 динара, 200 дин. у готову новцу и један револвер. Ово му је друга осуда ; и први пут је био осуђен на робију крагујевачким првостепеним судом. За одбеглим Илијом наређује се жива потера. Нађеног ваља стражарно спровести Уирави београдског казненог завода или Филиј «алу њеном у Љубичево с позивом на Бр. 2457. Исти се може спровести и Управи гр. Београда, с позивом на Бр. 17721. —» . м ■ шЛИЧНИ ОДНОСИ ПОЛИЦ. ЧИН0ВНИКА Г. Драг. Коетић., писар иачелства округа крушевачког, верио се са госпођицом Даницом, ћерком г. Лазара Динића, трговца из Крушевца. Честитамо. ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА У прошлом броју погрешно је унето у лист „Тајне париске тајне полиције" јер је то већ једанпут изието у иашем листу а у чланку (( Париска полиција" (види бр. 18. од ове године).

Е.' 2 Грап. Не одговарате нам јесте ли примпли послато, а не ша.љете нам ни ствари за које Вас молисмо. Молим Вас јавиге нам можемо ли се надати. &. Беч. Шта је са обећањем?

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ.