Policijski glasnik

400 ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

Како му је било запрећено, он је морао ћутати. Ово последње откривање служиће као главнатачка истраге. На сваки начин, материјална казна неће мимоићи, материјалне проузроковаче убиства, али потстрекачи ће се извући. Сумња се да ће двеста сведока бацити икакву светлост на страховиту и невидљиву организацију та[га, која држи у страху становништво палермско. Има извесних знакова ио којима се даје закључити да је убиство било ствар осветз. На две три године пре убиства, Нотарбартоло је био послао у Рим извесна документа против извесних политичких милости у Палерму, које је оптужио да су чиниле крупне злоупотребе у банци којој је он био унравник. Ти су документи нестали, а после извеснога времена и командер Нотарбартоло, и сваки траг тим крупним злоупогребама. Парница је у Милану а не у Палерму, да би судије и сведоци били мање потчињени утицају средине и више заштићени од нових освета.

ОКРЕЋЕ 0Е ПАЖЊА. — Анархисти 3. Карло Шнабл, рударски раденик; рођен у Лбти у кварту Раковиц (Ческа) 11 априла 1864. године (сад -му је 36-та година) висок 166 см, обично развијен ; косе обрва и бркова смеђих, лица бледа, и дугуљаста, очију плавих, чела малог, нос и доња вилица' шиљасти, зуба покварених. Говори чески и помало немачки.

ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Удешавамо да нам ови заиочети радови буду свршени са носдедњим овогодишљим бројем; зато нока нас читаоци извино што због тога у овом броју не доносимо и јодну цеду нричу, као што смо то до сада редовно чинили. Што се тиче нашег романа Злочина и казне, који се и норед свекодике наше воље иије могао свршити у овој години, — обећавамо читаоцима, да ће у бројевима прве половине идуће године бити цео преведен и одштамнан. Којим узроком овај роман није могао бити у овој години завршен, знају многи наши читаоци који прате рад наших лигератора.

Уреднигатво је решено да у идућој години повећа свој лист тиме, што би уз сваки број давало и додатак, те би претплатници добивали по 12 страна у место што оада добивају по 8. — Да се ова замисао и у дело приведе зависи једино од наших повереника. Ако сви повереници измире дуг у току овога месеца, и ако у јаиуару 1900. године пошљу претплату за идућу годину, онда ће и ово обећаље биги потиуно изведено.

Живан Миљковић-Ћаић, родом из Гроцке, решењем првостепеног суда за округ подунавски, стављен је под поротни суд, притвор и оков због убиства. Живан, који је у бегству, има 45 год., смеђ је, дежмекаст, косе и очију плавих; кад говори врска, у леву је ногу мало сакат. Наређује се живо тразкење. Пронађеног треба стражарно спровести помен. суду, илиУправи града Београда с позивом на Бр. 31165. Алекса Костић, позната варалица, чију слику износимо, и о коме смо до сада толико говорили, и писали, извршио је опет неколико превара у Београду а, како се сазнаје и у унутрашњости Србије. Преваре је вршио по своме старом обичају — купљењем добровољних прилога за хумана друштва. Када је, у томе циљу, дошао 15 тек. мес. у Народну Банку, »лоша га је сре/га задесила с< јер га ту познаду, по ранијим његовим сликама, изнетим у нашем листу и телефоном јаве полицији о њему. Док је орган иолициски стигао у Народну Банку, Алекса је, само њему својственом вештином , успео да побегне. Да би се он што пре ухватио, као и да би се сазнало према коме је још вршио преваре, ми му по иова износимо слику и молимо, како за његово тражење, тако и за извешће о његовим иреварама. Акт Упр. града Београда Бр. 30152. Гавра — Карл СтевановиЈ. , келнер по занимању, који се издаје да је родом из Крагујевца, док је у ствари родом из Новога Сада, извршио је — 14 тек. мес. једну опасну крађу у Београду, однев том приликом, које у новцу, а које у драгоценостима и оделу око 1200 дин. Гавраје одмах по извршеној крађи побегао и сада се не зна где је, али се мисли, да је отишао у Крагујевац, тамо има једног рођака — по занимању месара. Управа града Београда позива све полиц. власти да крадљивца Гавру у својим домашајима најживље потраже и у случају проналаска њој стражарно спроведу с позивом на акт Бр. 30162.

4. Франв; Цварина, рођен 18 априла 1851 у Воласеку у Ческој, (сад му је 49-та година), висок 165 см., мускулозан, косе плаве и проседе, густе браде, бркова дужих и оборених, лица кошгуњавог и са здравом бојом. Очи су му отворено плаве, чело високо , пос шиљаст , уста брковима покривена; зуби жути, нема два горња очњака; уши су мало неправилне. Говори немачки, аустријским дијалектом; говорио је и шпански али је доста заборавио. По занимању је рударски раденик. Т Р А Ж И 0 Е Милутина Јелушића, калФу сајџиског и Ђор1,а Видојевића, калФу лимарског, тражи Управа града Београда актом Бр. 29863. Пронађене треба стражарно спровести поменутој Управи.

П 0 Т Е Р А. Дамњана Тошика, скитницу, окривљеног за крађу, тражи Управа града Београда актом Бр. 30161. Пронаћеног треба страл^арно спровести поменутој Управи.

Франц

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ