Policijski glasnik

ВРОЈ 4

ПОЛИЦИЈСКП ГЛАСНИК

затворенички, — па месец, па, два, на, три биКете, и намах, сетићете се моје речи, доћи ћете и сами да се кажете, па још по свој прилици, и сами ћете себе изненадити тиме. На један час пред исповест покајпичку па нећете ни сами знати, да ћете је учинити. А ја сам ево шта више уверен, да ви »намишљате страдање да иримите;® а мени сад не верујете на реч, него ћете се сами на томе зауставити. Јер, страдање је велика ствар, Родјоне Романићу; немојте се обзирати на то, што сам ја одебљао, пема невоље, знам то; не смејте се томе, у страдању има идеја. Миколка има право. Не, нећете утећи. Родјоне Романићу. (Наотавиће се).

ЈООИФ ТУРИНА Јануара 25 тек. год. паша престоничка полиција дала је још један нов доказ своје додобности и савршености. Тога дана, она је, начином, на томе би јој могле позавидети п најмодериији полицајци преФектуре, ухватила једну од најпрепреденијих светских варалица — индивиду-у чију слику износимо. Далеко би нас одвело кад би овде изнели све шта је ова варалица до сада почипио, јер би за то било потребно написати читаву једну књигу. Довољно ће бити, за потпуну илустрацију овог пробисвета, ако напоменемо: да је он, овако мизеран какав је на слици и у својој 49 год. старости, успео да заврти мозак једној богатој удовици из Беча, и аа рачун обећаног брака измамити јој 24.000 круна. Све беше већ спремљено за свадбу и удовица жељно очекиваше час, када ће постати жена »Богатога Руса. који расипаше њен рођени новац као какав Крез, — али баш у очи саме свадбе, када је требало нотписати брачни уговор »баћушка« ио важном државном иослу отпутова за неколико дана у једно оближње Место, из кога се више и не врати, на велику жалост сироте удовице. Пошто је свога драгана очекивала пуних 20 дана, не добив зато време ни гласка о љему, ојађеној удовици на крају крајева падне на памет да о њеном »бити имајућем" мужу затражи обавештења од полиције. Може се воћ замислити како јој је било, кад јој је, у место сваког одговора, иоказан антропометриски картон са ФотограФијом и свима биографским подацима препредене варалице п ЈосиФа Турине«, - Осипа Осиповича С( —• »ЈозеФа Дејановића.« После овог грозног разочарања није јој остало ништа друго, до да против несуђеника јој подигне кривичну тужбу због преваре, што је и учинила. За то време Турипа је већ био у Земупу и под имепом »Јозефа Дејановића" покушавао је пеке нове љубавне авантуре. Можда бп у томе и успео да није било »Ре81;ег 1Јоус1-а С( који је публиковао »кораблокрушеније« удовичипо и тиме примора »младожењу« да пребегне у Београд. Мислио је сиромах, да је београдска полипија заборавила свог сгарог познаника, кога је још у 1890 години прогнала као преФињеног коцкара, али се у томе љуто преварио. Он истог вечера, кад је доиутовао, као и увек одсео је у хотел »Империјалу«, један од агената полициских не еамо да га је одмах посетио, већ љубазан као и сви полицајци, остао је целе ноћи правећи му друштво, пошто није могао спавати »услед растројених мисли«. Тачно у 8 час. из јутра имао је част бити примљен од Турине шеФ кривичног одељка управиног и умолити га за што опшириије податке о оном »кораблокрушенију« у »Рез{;ег 1Јоус1-у к , а већ око 2 сата по подне Турина је вратио посету. Не нашав г. шеФа у канцеларији носетио је његовог ћомоћпика — »Чича

Дојчина«, који му се толико донао, да се решио остати код њега бар још један месец дана. Да би му се колико толико одужио за ту љубазност, чича Дојчии је, својим великим ауторитетом, пресирао ФотограФа уиравиног, те је једног леног дана снимио и г. Турину. То је ова ФотограФија коју износимо у данашњем броју. Каж.у, да се она толико допала Турини, да није могао одолети своме »младићскоме срцу, к а да и својој вереници не пошаље један иримерак а за успомену на поменутих 24000 круна. * * * Турина је родом из села Јабланца у близини Загреба, по народности је Хрват, сада има 49 година, у месту рођења има жену и петоро деце, говори иотпуно српски, руски, немачки Француски и италијански. Приликом претреса код њега је нађено доста драгоцености а сем тога и један чек од 14.000 динара на отоманску банку у Цариграду. За исти изјављује, да га је добио на ноклон од неких 'Гурака, којима је, вели, својим великим ауторитетом у Бечу израдио многе важне ствари у њиховој отацбини. Ако би ко случајно још нешто дознао о овој варалици, моли се да то достави Управи града Београда.

П 0 Т Е Р А Душан Л . Тарајић^ родом из Аустро-Угарске, земљоделац из Косанчића (среза јабланичког) учинио је дело из § 223 а крив. зак. те се има ставити под кривичну истрагу и у притвор. Али он је иезнано где отумарао. Њему је 18 годтша, средњег стаса, црне косе, дугуљастих образа, црних обрва, очију жућкастих и ћосав. Начелство округа врањског актом бр. 689 моли полицијске власти, да га потраже и нађена њему спроведу. УБр. 2234. Рустем Куртић, Циганин из Прокупља, по занимању ковач, потребап је начелотву округа топличког, да се спроведе суду за дело из § 173 крив. закоиа. Моле се нолицијске власти да именованог потраже и нађена снроведу пачелству с позпвом на бр. 5481. УБр. 2361. Ивко Шолајић; родом из Брекова, у срезу арпљском, по занимању калФа шлосерски, има да се упути команданту IV пешад. пука у Пожези. Па како је Ивко незнано где отумарао. то иачелство округа ужичког актом бр. 791 моли полицијске власти, да именоваиог потраже и нађена њему спроведу. Ивку је 26 година, средњег раста, танак, у лицу беличаст, смеђе косе, очију граорастих. УБр. 2411. Наунко СавиК, из Сварче, у срезу нрокупачком, бивши осуђепик београдског казненог завода, има да издржи пет година полициског надзора код оиштине драгушке, па како је он незнано где отишао, то начелство округа гопличког актом бр. 625 моли полицијске власти, да Наунка пограже и нађена спроведу начелнику ср. прокуп. с позивом на бр. 702. Има 25 год., висок, танак, плав, сувоњав, говори брзо. Сумњив је. УБр. 2536. Велимир Радовић, тежак из Јежевице, среза пожешког> у месецу децембру пр. год. извршио је крађуЈоксиму Томићу> ондашњем и побегао незнано где. Велимир је нокрао следеће ствари: пар мушких кошуља од кудељног платна с гаћама, основа је памучна, на гаћама под коленом утурено је једно парче новог платна, и огртач од беле и црне вуне — шарен. Начел. окр. ужичког актом бр. 1071 моли све иолиц. власти, да Велимира иотраже и с њим поступе по закону. Он је средњег стаса, буцмаст, црномањаст, браде и наусница малих. УБр. 2745. Неиознати ЛОНОВ ноћу ивмеђу 20 и 21 прошлог месеца украо је нз дућанске авлије Ђорђу Ж. Цветковићу, опанчару из Соко-Бање једну бивољу кожу. ОФарбану црвено. Начелство округа нишког актом бр. 1222 моли полицијске власти да лопова и покрађу потраже и нађене спроведу начелнику ср. бањског с позивом на бр. 613. УБр. 2725. Непознати лопови ноћу између 26 и 27 прошлог мес., обили су вајат Миленку Караклајићу. земљоделцу из Брестовика, па украли 4 дуката у злату, две дуге пушке, пет женских кошуља и осталу румадину, све у вредности 248 динара. Начелник среза грочанског, актом бр. 641 моли све полицијске власти, да предузму трагање за проналазак лоиова и тгокрађе, и у случају проналаска п.ему снроведу. УБр. 2800.