Policijski glasnik

88

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 10 и 11

Анта Динчић, тежак из Брлога због извршеног убиства с предумишљајем решењем првостепеног пиротског суда од 13 ирошлог месеца № 17422 стављен је под суд и у притвор; ачи како је он по извршеном делу побегао то суд актом Бр. 2341 моли све иолицијске власти да именованог потраже и нађена њему спроведу. Анти има 32 године, средњег стаса, плав, смеђе косе и бркова, брија се, и граорастих очију. УБр. 7395. Л.азар »Зарић; звани „Масарош", познати лопов и варалица, који је у последње време живео у Бајиној Башти и Полсаревцу, окрнвљен је код начелства округа пожаревачког због извесног казнимог дела. Он је у бегству, па с тога поменуто начелство моли све полицијске власти,да га у својим домашајиманајживље потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Да би нак његов проналазак био што успешнији, ми му износимо слику, која је, истина, из његових млађих година, али ипак доста верна и у неколико и маркантна, због доста дебеле доње усне. Прбнађени Лазар , коме сада има до 30 година, може се спровести и управи града Београда с позивом на њеи акт под Бр. 7180. од ове годиие. Четирн непозната зликовца^ наоружаним коњичким јмагацинкама, одевени у сељачка одела (у гуњевима и чакширама) напали су ноћу између 6 и 7 овог месеца на кућу Шивана Лугоњића из Ратара (срез колубарски) и на разбојнички [начин изнудили и собом однели 2000 динара у банкама, 120 динара у злату, један сат с ланцем, један џепни револвер, једне мушке чарапе и један пешкир; — како нападнути веле, један је од тих зликоваца био средње величине, стар до 26 година, црномањаст, сувоњав, малих црних бркова; а други такође средњег раста, стар око 22 године, плав са Француском брадом, пун, а десно му око изгледа мање од левог, и на образу десном имао је младеж са косом. Начелство округа крагујевачког актом Бр. 4516 моли све полицијске власти да најживље настану ради проналаска ових зликоваца и ако их нађу да му их под тврдом стражем спроведу. УБр. 7665. Милош Станисављевић — Урогаевић, ирепредена варалицаи опасан лопов,родом из Панчева, у Аустро-Угарској, окривљен је код Управе града Београда због извесног казнимог дела. Милош има до 28 г., средњег је стаса, плав, сувоњав, доста је интересантан и умешан, године 1893 био је осуђен 10 год. робије због више опасних крађа. Пошто се Милош налази у бегству, с тога управа града Београда позива све полицијске властћ, да га у својим домашајима потраже и у случају проналаска стражарно спроведу с позивом на акт под Бр. 7913. У циљу што бржег проналаска ми износимо ову слику Милошеву која је код нас од пре три године и по којој се може врло лако познати и ухватити. — Опширнији*огшс Ми-

лошев може се видити из 44 броја »Полиц. Гласника" од 1899 год. на страни 344. Два вола, један длаке зелено сиве, матор пет год., средње величине; други је длаке плаво-жуте, рогова великих и виљастих, по трбуху нодбеласт, матор 5 година, и он средње величине, а оба добро угојена, — украђени су Бошку Милосављевићу, тежаку из Трнбаса, ноћу између 2 и 3 овог месеца. По сазнању одвела су их два лица. Један од њих био је смеђ, средњег стаса, отприлике у 16 години; други у 40 години, широк и пун, средњег раста и риђих бркова и пуних. Обоје су били одевени у сељачка одела. Пут им је био Трнбас — Божурње — Топола — Раља, а овде им се изгубио траг. Иошто се у очи дана кад је крађа извршена у Трнбасу бавио неки Јанко ВићентијевиК, родом из Бугарске, слуга, и тамо се издавао да купује свиње, а међутим он је тамо раније служио и са тамошњим ириликама добро упознат, то је пала сумња да је и он извршилац крађе. Начелник среза врачарског актом бр. 2701 моли све иолицијске власти да лопове и покрађу потраже и нађене њему стражарно спроведу. Ако ли се пак и Јанко пронађе и њега греба поменутом начелнику спровести. УБр. 6760.

СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА Андреја Димитријевић, варалица, родом из Солуна, који је иресудом управе града Београда од 6 септембра 1899 год. Бр. 8421, прогнат из Србије у Турску (због обмањивања лаковерног света номоћу »чаробног кључа" којим се може свака брава отворити) по дознању, вратио се је из прогонства, и сада се налази негде у унутрашњости Србије. Како је ова варалица по издржаној казни, поменутом пресудом управином прогната на свагда из Србије, и како има бојазни, да ће он својим »чаробним кључем« уловити опет неколико наивних људи, то, износећи му слику, скрећемо пажњу свима полициским властима на овога »мађионичара,* кога, у случају проналаска, треба казнити за повраћај из прогонства и по ново прогнати у Турску. О Андрији има опширан опис у 39 бр. »Полицијског Гласника <( од 1899 год. на стр. 304. • ♦ ♦ • УХВАЂЕНИ Живојин Рагаић, осу1)еник беогр. казн. завода, који је 12 ов. м. побегао са рада из Топчидера, ухваћен је у Врчину селу, (одакле је и родом) и 17. ов. м. враћен је у завод. Према томе, престаје погреба за његово тражење. Милутин Милогаевић ,/Ј1ора", позната варалица и кесарош, 13. ов. м. покушао је да уђе у Београд поред наших рабаџија; обукао се био као и сваки рабаџија у сељачко одело са торбом о рамену, али комесару топчидер. полиције г. Сими Обрадовићу, познатом са своје тачности у служби, Милутин није могао промаћи. Он је одмах посумњао у његов рабаџилук, задржао га и у њему познао »Ћору®. Са њиме је постуиљено по закону.

ИСПРАВКА У 9 броју, нашега листа поткрала нам се крупнија погрешка; онде где се говори како су поједине материје у приказаном Керегклге распоређене, вели се у другом реду и другом ступцу на страни 63: »индустријски развитак," у место: »историјски развитак". Молимо читаоце да ову омашку изволе сами поправити.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ТЕ/1ЕФОН БР. 296.