Policijski glasnik

СТРАНА 252

Световар — Заре — Даскаловић, из Лесковца, ноћу између 10. и 11. овог меоеца извршио је на опасан начин крађу новаца у 166 динара из дућана Гавре Чуљковића, трг. из Леоковца, по извршеној крађи Светозар је побегао незнано где. Њему је 19 год., стаса је новисоког, црномањаст, носа ведиког кукастог, бркова мадих црних, а косе више смеђе; на себи је имао панталоне од црног штоФа са бе.шм штраФтама, капут му је кратак зеленкаст. Моле се све полициеке власти, а општинским препоручује да Свотозара живо потраже и нађеног спроведу начел. ср. у1есковачког, с позивом на Бр. 15.197, или Управи града Београда на Бр. 2 3.178.

Т Р А Ж И С Е Катарину, жену Данила Гуверди, б. рудара у сењском руднику, која је решои>ем среза параћинског стављена под кривичну истрагу и у притвор због тешке телеоне повреде, — тражи ср. начелник депешом Бр. 1 2.692. Катарина, која је ио извршеном делу побегла нсзнано куда, има 35 год., средњег је раста, округлих образа, очију плавих, носа мала. Акт управе гр. Београда Бр. 22.127.

СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА О вашару јагодинском који је био сад на Св. Пантелеју дошло је кесароша са свих страна Србије али су рђаво прошли. У очи вашара и на ирви дан вашара пали су Полицији у руке тако рећи сви. Милан-Радовановић, Ускоковић који је побегао са осуде из пожаревачког казненог завода и Љуба Јаковљевић, „Гоља", Јовица Костић, „Шиља", Влајкић Лрсенијевић, Живојин 'Борђевић „Пизка», Тодор Димитријевић „Ташко", Драгутии Гајић „Топџија", Сретен Младеновић „Џавра", Коота Кристић дБалча", Стеван Сремчевић „Жабарац", Нлија Продановић „Шваба", Чеда Обрадовић и други. Од новијих ухваћени оу : Матеја Петровић ((Марковчанин 9 , Младен Настић „Беља", и Милорад Милосавлзевић »Арапче". Сем последње тројице којп су ( ( нови С( и чије слике доносимо, сви остади напред побројани добро познати редовним читаоцима «110лицијског Гласника" ]ер су у своје времо и у пеколико прилика приказивапи. Шаљем на приказ њихове слике са кратким описом. Да прикажемо сад и »новајлије", јер ће они од сада ночешће долазити у ,/гешње® односе са нашим полицијским органима у свима крајевима нагне Отаџбине. 1. Матеја Нетрови1, „Марковчанин® в сгарији" (за разлику од млађег кесароша Милана Живковића „Марковчанина"); обућар је по занату, има му 2 4 године, а овоме се занату одао од пре 2 године, и како прича добро му иде од руке. За време „мртве сезоне" седи у селу код браће. — Врло је бисгар и окретан, тако, да га је тешко иознати да је кесарош, јер ни у чему се од сељака не одваја.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

претреса, који је над Ернестом извршен од стране кварта варошког, нађено је код њега, поред осталог, и 18 кл.учева разног облика и величине, а за отварање каса. Скрећући пажњу пашим властима на ову, по све онасну личност, ми јој у исто доба износимо и ФотограФију, те да би наше пограничне влаоти могло са већим усиехом мотрити на њу. Акт управе града Београда Бр. 20.596.

2. Младен Настић из Вел. Дренове, звани „Бел.а 0 , (јер је сасвим илав), има му 19. година, одао се овој врсти (( трговине" и отпочео по вашарима скитајући од пре 2 године. Но за ово кратко вроме он је направио такав успех, у новоме занату, да му старији коцкари

Матија признају и титулирају га са »добар мајстор." Учио је 4 разреда основне школе; по занату је пекар, али овај занат ради само у крајњој нужди. Кад мину вашари и оолабе пијаце, а мрзи га занат да ради, живи у Вел. Дренови.

Младен 3. Милорад Милосављеии!. „Арапче", из Крагујевца; има му 18. година; свршио је 4 разреда основне школе. Дуго је мењао занате али ниједан није научио. Веома је бистар, куражан и окретан, отасит и симпатичног лика, тако, да код кесароша важи као њихов љубимац и дечко који много обећава. Пема изгледа да би се икад могао поправити. — Благодарећи

БРОЈ 32

заузимљивости начелника ор. беличког, г. Новаковића, ми износимо ове три нове слике, скре-

Милорад

ћући пажњу и осталим полицијским органима у земљи а нарочито комесарима вашара. Ернест Егсард — Антон Штајиер, који се издаје за кројача а у ствари је препредена варалица, прогнат је па овагда у Аустро-Ударску по пресуди кварта варошког од 18. пр. м-ца Број 12.596. Ернест је родом из Иеште и тамо је, како се сазнало, извршио масу нревара, после којих је побегао у Берлин, одавде у Париз, за тим Лондон и најзад у Америку, одакле јо допутовао у Србију 15. јуна тек. год. Приликом

Садржај: I. Службени део. — II. Стручни и научни део: 1) Феноменологија спиритизма; 2) О странцима и пасошима. III. Поучно забавни део: 1) Испраћање; 2) Волтер и криминалне аФере ; 3) Зацисници из мртвог дома. — IV. Поуке и обавештења. V. Службене објаве: Потере; Тражи се; Скреће се пажња.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 14