Policijski glasnik

СТРАНА 272

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

Б-РОЈ 32

влаоти да најживље наотану , да ое Милан што пре пронађе, и упути начелству округа ваљевоког о позивом на депешу Бр. 9100. Крађе стоке. Ноћу између 28. и 29. пр. м-ца оа пашњака Стамена Ђикића, ћумурџије пз Пољана, украдена су два коња. Један је коњ матор 8 год., длаке зелене, па десној плећки има белегу од убоја, са жигом „0" ; други је матор такође 8 год.. длаке чиласте, на десном уву и ребрима има белегу. Наређује се свима полицијоким и општиноким влаотима, да трагају за крадљивцима и покрађом, па о резултату да известе комесара полиције у Мајдан Пеку о позивом на депешу Бр. 901.

Непознати крадљивци украли су једног коња Живојину Боровићу из Вујетинаца (срез љубићокијк. Коњ је матор 15 год., беле длаке, на обе задње ноге има белегу од конопца због опутавања, ровашен је у једно уво, без других знакова. Нека све полицијоке и општинске влаоти наотану да ое пронађу крадљивци и покрађа и о резултату трагања извесхе начелника с-реза љубићоког о позивом на Бр. 11909. Милутин Ранђелић кројачки калфа, извршио је крађу своме мајстору Петру Ранковићу кројачу, па побегао. Мплутин је повисоког раста, стар 20 год., округлог лица, омеђ, у сако оделу затворене боје. Треба га пронаћи и опровеоти Упраии града Београда о позивом на Бр. 24271. И 3 ПОЛИЦИЈСКОГ А Л В У МА ♦Ј^.Како и код сеооког сталежа може бити препредених варалица сведочи најбоље овај Чедомир Нешковић, тежак из Церовца у окр. смедеревском. До скора он је био вредан младић у селу, но. у пооледње време покушао је да без зноја

Знајући везе једног учитеља из његове околине оа виђеним партиским људима из Београда, он науми да отуд извуче какву корист за оебе, а избори су били на нрагу и улучио је тамаи моменат, када овоју намеру може лако извести. Тако у друштву са неким лицем наиигае пиомо од отране тога учитеља једном учитељевом познанику и политичару у Београд, у коме представи како му је потребно 200 дин. сад за изборе, те му са тога шаље мсницу на 200 дин. на којој је поред њега као акцептанта бпо и потпио још једног трговца из његовог места, да ту меницу есконтује где зна и новац му, по Чедомиру иошаље. Учитељев пријатељ не оумњајући да је пиомо учитељево узме меницу и види да је непсправна, јер није попуњена како треба, те му је врати и препоручи му да каже учитељу да другу меницу напише. Чедомир оде и трећег дана дође са новом менпцом, али је и она била неисправна, те учитељев иријатељ реши да учитеља иомогне на други начин. Како је један други полигичар ишао у те крајеве, учител 3 еи пријатељ пошље по њему 100 дин., да их овај остави код неког тамошљег трговца, а Чедомиру каже да јави учитељу. да код тог трговца паре прими п кад узмогно врати му их. Овом другом прпликом код учителЈевог пријатеља затекао се и један другп учитељев познаник и виђенији човек из Смедерева, који учитељу напише писмо да меницу ескоптује ближе, у Смедеревокој Задрузи. Чедомир опет оде, ио није сцео ићи код оног трговца, код кога је за учитеља остаиљено 100 шнара, јер га је овај познавао као неисправна. човека и нс би му их дао без учитеља, те је он провео два-трч дана луњајући по Београду, а иотом се п по трећи пут јави учитељевом пријатељу са писмом овакве садржине :

ради и жнни, па ма то било и нротпвно крнвичном закону. Нарочито огорчена изборни агнтација пооледњнх избора дала му је ндеју за једну превару, чнје је извршење скопчапо било и оа фалсификатима, те ће му у будуће, иошто буде искуоио за овај случај заслужену награду, тегако паоти на иамет да тако што више радп.

Гооподино Н, Ја шаљем овог човека код Вас и погапљем обе менице и стару и нову ради сортирања рукоппса и молим Вао да ми уредите ову моницу; ја сам игаао код газда М. Фала Вам на оној услузи које .сте се поотаралн п послали меии повац али с' тнм, Ваш ће новац остати код М,; ја ие ћу дирати онај новац којп сте

послали зато што ја не тражнм муфте нигнта и не ћу га узети ио молим Вао да ми уредито ову меницу и пооле три месеца ја ћу целу платити, јербо зпам да и Ви тамо сте на трошку већем него ми. Па зато нећу онај новац примити него зато тражим од Вас једно задоволоње да ми уредите ову меницу. Молићу Вао најпокорније Јер ми је нужно за новац, ја сам казао М да Вам врпе новац или нека га да где он зна. Ја само га примити нећу што нисам ја тај човек. Ја не могу доћи тамо через нужних послова а Вао молим одмах да ми уредите ову меницу и пошаљете новац по овом човеку он ћс Вама дати нризнанпцу да је примио новац ако се Ви нешто плашите да не смете датн иовац њему. Сад Вао молпм пајпокорније и по трећи пут да ми учините ово добро. Монпца је уређена како оте Ви казали потпиоана је и на полеђини. Ваш поштовалац Н. II. учитељ. Видећи да јо учитељу много стало до иара његов пријатељ иоплати Чедомиру вредност менице по одбитку есконтних трошкова, у намери да је он доцнијо енконтује код пеког завода кад буде пмао времена, а од Чсдомира узмо прпзпаницу па примљепу оуму. Кад је овако овде дошао до пара, он ое реши да покористи учитељево познапотво и са оним његовим прпјатељем из Смедерева, те оде тамо и напише мепицу од 2 50 дипара, на којој опет потпише учитеља и оног трговца, па се оа њом јави оном учитељевом пријатељу из Смедерева, који је из Бсограда пиоао учитељу пиомо да меницу есконтује код Смедеровске Задруге, те му овај н изради код задруге иснлату оие менпце и тако и овде дођо до 2 50 дин. После неколнко дана, по свршетку избора, учигељ оаЗна за ове преваре, које је неко врпшо иа његово име, те извести овога пријатеља у Београду да он од њега нити уопште од икога није тражио никакве паре, већ да је жргва неке варалице. Овај достави случај београдској полицији, која убрзо утврди да је тај варалица и ФадсиФикатор био овај Чедомир, те га је одмах добавила и узела на испит. Он је у почетку у опште све одрицао, није призпавао чак и свој рукопио на признаници о примљеном новцу, док напоолетку пије увидео да му пе вроди одрицати, те је за себе прнзнао крпвицу, само пикако неће да ода овога саучесника који му јо пиома и менпце ипсао. Сваки час јс мењао исказе и теретио оад овог сад оног. Сем ове две крупније кривице. учинио је прпликом изборне агитације према разиим лицпма внше омањих превара, то на тај начин увео један нов начин превара —- изборно-парламетарних. нешто слпчпо опим маџарским изборним варалицама, за које читаомо ономад у неким нашим новипама Ако би ко знао још какву Чедомирову пренару или у онште какву кривицу, моли се да то достави Управи Гр. Београда, где се он у притвору и под нотрагом налази.

Штампа Краљ. Срп. Државна Штампарија

ургдиик, пушаи ђ. ИлимХшЋ