Policijski glasnik

СТРАНА 392

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 49

уперење од стране суда и одбора, које треба и среска власт да овери по закону и да ли се пресуде у опште смеју доносити без ових уверења? —- На ово питање одговарамо: Да би заштитио земљоделца од си,ромаштипе и обезбедио му услове за одржање породнце, законодавац је у § 471. грађ.суд. пост. поставио нравило! да земљоделац не може ни сам отуђити пет дана орања и кућу с плацем. Како је ова законска одредба донесена у једном јалном интересу, то се за њено извршење мора бринути свака власт у граиицама своје надлежности и делања. Нрема томе, и општински суд дужан је да спречи свако изигравање| 471 грађ. суд. поступка у овоме иогледу, па било оно на овај или онај пачин. Кадгод, дакле, суд има уверења, да је вредност продатог имања већа, него што је парничари престављају, и да се спор у опште води ради тога да се изиграју законска паре^ења о -наглавици земљоделца, он нека тражи уверење у смислу т. 11. правила г. министра правде од 4. Фебруара 1874. г. Ј\» 354. Сем тога, суд може вредност изналазити и ради правилне наплате таксе у смислу § 23. грађ. суд. ност. н ради оцене својс надлелшости Пикако, дакле, не сме суд свесно послужити интересима појединаца и помоћи изигравање закопа, пошто се извршном пресудом суда заснива између дотичних један правни одношај, који јепосле тешко изменити, јер би за то одговарали часници који суде. IV Ник. Гајић, деловођа општине луковске у с]1езу сврљишком пита: 1. има ли ираво сеоски кмет на дневницу, за процену штете на пољском имању, као и остали вештаци, пошто по чл. 24. закона о чувању пољског имања штету процењујс кмет са још 2 одборника или 2 способиа лица и 2. ступају ли у сва грађанска права оиа лица, која се пусте са двогодишње робије путем милости или по издржању осуде, пошто су по § 18 крив. закона изгубили грађанску част. Акогдмахне добијају грађанска прана, оида кад.и којим путем пх враћају? — На оео питање одговарамо 1. За све службене послове, које сеоски кмет врши у граннцама своје надлежности, он има сталну плату, одређену буџетом. и према томе не гтрипада му никаква нарочита дијурна и дневница, и 2. Сви они, који су осуђени за злочинства на губитак грађанске части, не могу уКи у грађанска права, докле их не поврате на начин, прописан у глави XXVI закона о поступку судском у кривичним делима. V Суд општине годачичке, актом својпм Вр. 1795, пита; Суд општински, као надлежан, казнио јеједно лице по § 357. тач.1.кривичног|

закона са 3 дана затвора, за ударац извесног лица, а поред казне осудио га је да плати и видарину по лекарском уверењу уз тужбу приложеном, које је гласило да ударени има поштеде 10дана. По изјављеној жалби, првостепени суд као расматрајућа власт, својим решењем поништи пресуду општинског суда наводећи : да општински суд није надлежан да суди о томе, пошто је, вели, тужби прикључепо и лекарско уверење, веђ да је зато надлежан првостепени суд. Моли се уредништво за објашњење: да ли је првостећени суд ово правилно учинио и ако јесте, може ли општински суд по ма каквом лекарском уверењу судити кривпце по § 357. тач. 1.кривичног закона за ударце и ако не може зашто?" — На ово питање одговарамо: Пошто је издвојио тешке иовреде од лаких, наш кривични закон учинио је извесну поделу и код ових последњих. Тако у § 173. одредио је казну за оне лаке повреде, које дођу из оних личних сукоба двојице. који су се догодили случајно и без претходне спреме и намере, а у § 175. опет. одредио је казну за намерна злостављања. У § пак 357. т. 2. свакако је замишл.ао оне сукобе где се цела отвар свршава без повреде тела, као што су ћушке и томе слично, ма да би из речи: »ако су се двојица побили, па се потреба видања породила 8 , могло извести, да је и овде предвиђена омања телесна повреда. По оваквој подели узима се, да општинске и полициске власти нису надлежне за суђење кривицаза повреду тела кад год тужитељ поднесе лекарску сведоџбу о повреди, хотећи на тај начин Да докаже, да му је нанесена лака повреда; да је, управо, кривица већа од оне, коју замишља § 357. Такве се тужбе дају полицијској власти и она их извиђа и спроводи првостепеним судовима. Према овоме правилан је рад првостепеног суда.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Ш Р Е Душан Н., звани «Крн.а <! , осумњичен је, да је нзвршио опаону краћу отвари Г-ђи Јулки Недељковић, удови из Београда. Одмах по извршењу дела Душана је неотало из Београда. Он је стар 2 8 година, високог раота, у лицу црномаљаст, пос му је крњав, малих је црних бркова, од одела има каиут од чоје и панталоае од шатороког платна, Акт кварта дорћолског Бр. 1 1287.

Крста Радојевић, земљоделац из оела Љубаве, среза раоиноког, којп је био у притвору код начелника среза расинског због одвођеИ)а и силовања, ноћу између 29. и 30. прошлог меоеца нобегао је из притвора. Крста је стар 3 0 година , средњог раста, сувоњав, црномањаст, малих црпих бркова, од одела

има чакшире н гуњ од оукна, око врата башлику, на глави шубару, а па ногама опанкчз. Депеша начелника среза расинског Бр. 26460. ! Непознати крадљивци, ноћу између 29. и 30. прошлог месеца извргпили су на опасан пачин крађу у дућану Ристе Поповића, бра. вара из Врање, и украли 42 дипара у новцу и једап метални печат есиаФа ковачког са натписом (( иеч. есн. ковачк. казан. и клонф . 8 Депеша пачелства округа ирањеког Бр. 17 42 2. Полицијске и општинске власти треба ова лпца што живље да потраже.

СКРЕЂ.Ж СЕ ПАЖЊА У атару општине мало-мошганичке нађена су два мангуп коња. Један је коњ длаке алатаоте, матор 10 година, по леђима бео, а други је длаке доратасго, матор 10 година, по леђима бео. Депеша начелника среза посавског округа београдског Бр. 7 103.

У атару општине горњо крњинске, нађено је једно мангупјупе, маторо 1 1 / 2 годину, длаке жуте. Акт начелника ореза лужнпчког Бр. 9346.

22. прошлог месеца благајник општине велико-лукањско у срезу нишавском, изгубио је општински печат оа натписом «Суд општине велико-лукањске 0 . Акт начелника ореза нишавоког Бр. 1 7.05 4.

Код Лазара Вељковића, каФеџнје из Беграда налази се на исхрани једна мангуп крава са телетом, која је нађена 28. прогалог меоеца. Акт кварта врачарског Бр. 1 8570.

К Р А га Е СТОКЕ Мидошу Костићу, земљоделцу из Лозовика, ноћу између 2 4, и 2 5. прошлог меоеца украдена су два телета из авлије каФане код „Јагодине®. Акт кварта врачарског Бр. 18326.

Ноћу између 30. прошлог и 1. овог месеца непознаги крадљивци украли оу два 'вола Алекси Никодијевићу, из оела Азање, среза јаоеничког, округа смедеревског. Један је во длаке беш-црне, белорепаст, шпрокпх великих рогова, а .фуги је длаке жуте, цветаст, малих рогова. Депеша начелника среза јасеничког округа смедеревског Бр. 2 56 52. Обраћа се пажња свима полицијским и општинским влаотима иа ове нокрађе. &>»<;•• Т Р А Ж И С Е Даницу Мићић, удову из Ужица, која има да издржи 3 0 дана затвора због кријумчарења, тражп начелотво округа ужичког депешом Бр. 1 1 023. Даппца је отара 28 годнпа, виооког раста, у лицу плава. Нронађену треба ^провести помепутом начелогву.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

уредник, Добривој В. Бакић