Policijski glasnik

СТРАНА 374

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 47.

Из ових разлога првост. оуд округа бооградског налази, да се по овој оваквој жалби, која њему није ни упуКена, не може ни упуштати у расматрање пресудом № 8789, и за то враКа акта нерасмотрена начелству на даљи закони поступак. „На случај да начелство ипак налази, да оно није надлежно за регаење по овој овакиој жалби, нека поступц по трећем ставу § 41. кр. пост. (( Налазећи, да је предње резоновање првостепеног суда по све неумссно, јер жалиоци по утврђеној пракси и нису морали да означавају власт којој се жале, веК су моглк упутити власти противу чије се пресуде жале акт и у истом казати да је то њихова жалба, а ова је била дужиа, да тај акт као њихову жалбу са односним актима спроведе на расматрање и решење надлежној власти. Ни то пак. што су жалиоци своју жалбу адресовали на ово начелство, не може бити разлог, за ненадлежност првостепеног суда за расматрање и решавање исте, само кад такве ожалбене одлуке подлеже расматрању првостепеног суда. и кад су жалбен« акта благовремено предата дотичним властима. Дешава се сваким даном, да првостепени судови упућују окружним начслствима нерасмотрене акте, нослате им ио асалбама њима адресованим напресуде и решења по шциских власти, у место да их својим решењима одбацују кад ненадлежни тој власти подносе, као што би првостепени суд желео, да ово начелство у овоме конкретном случају уради. На основу свега напред изложеног и § 41, кр. пост. у вези са § 8. закона о устројству Касацијоног Суда, начелство београдског округа моли Касациони Суд, да изволи решити ко је надлежан за расматрање и решење овога предмета по жалби противу пресуде пачелника среза посавског овог округа од 3. јула 1909 године бр. 8789, а на име: да ли првостенени суд округа београдског илп ово начелство. Поводом овога акта начелства, следовала је одлука Касационог Суда од 16 јуна ове год. бр. 7805, која гласи: Касациони суд расмотрио је акте сукоба између првостеиеног суда за округ београдски н начелства округа београдскога о надлежности за расматрање пресуде начелника среза иосавског од 24-ог маја 1909 године Бр. 8789, изречене по оптужењу Стевана и Милана браће Табаковића из Вел. Моштанице, због дела из § 375-а казн. закопика, — па је нашао: да је за. расматрање нресуда по иступним делима, донесеним по оним одредбама казненог закока, који предвиђају казну већу од три дана затвора, надлежан по § § 15. и 16. полицијске уредбе, надлежни првостепени суд, а по постојећој жалби. По овом оптужењу, а поменутом пресудом, расправљено јо спорно питање на основу наређења § 375-а казн. закона, која одредба предви^а казну већу од три дана затвора, и кад је жалба бр. 10202, на ову пресуду предата у смислу наређења става трећег § § 15. и 16. полицијске

уредбе у року од три дана од саопштења и предата оној власти, која је нресуду и изрекла, онда са свега тога надлежан је за расматрање пресуде бр. 8789 првостепени суд за округ београдски, а не начелство округа београдског. Надлежност ову, која је законом одређена, не може мењати то, што су жалиоци на жалби ставили : »Начелству округа београдског", пошто појединци мимо закон, вољно или у незнању, не одре!)ују надлежност властима за расматрање појединих одлука, са чега је погрешио и начелник срески кад је ове акте лисмом од 3. Јулија ове године Бр., 11523, упутио начелству округа београдског, а још више је погрошио дежурни, судија првостепеног суда округа београдског, кад је одлуком својом Бр. 14149. одбио своју надлежност за расматрање речене пресуде. И зато је Касациони Суд, а на основу § 41 крив. суд. пост. послао све акте првостепеном суду за округ београдски. на даљи законски поступак. У овој одлуци Касационог Суда налази се тражени одговор на предње питање. СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ П 0 Т Ж Р ш Ведимир Миленковић, ке.шер, из Будаговца сроза прокупачког, 1 5. овог мооеца побегао је изпритвора иачелника среза коомајоког. Он је отар 18 година, у лицу смеђ, у оделу се.т,ачком. — Допеша паче.шика ореза коомајоког Бр. 27509. Љубомир Павковић, из Лапова, има да издржи 4 0 дана затвора због горооече по пресуди првоотепеног крагујевачког оуда. Он је стар 2 6 година, црномањаст, црних малих бркова, у оделу оељачком. — Депеша начелника среза лепеничког Бр. 4 376. Драгутин Ђорђевић, — Календарац, из Великих Крчмара, који је живео у Доњој Јарушнци, одговара за дело из § 155 крнв. зак. ■— Депеша пачелпика ороза лепеничког Бр. 1 5468. Препоручује ое свима по.шцијским и општиноким властима, да за сппма побеглим личностима учине најживљу потеру, и у олучају проналаска отражарно их упуте властима које су потернице издало, с позивом не означене бројеве акта или депеша.

ПОЗИВ НА ПРЕДАЈУ Решењем начелства окр. пожаревчког Бр. 1 8 43 1, од 12. тек. меоеца утврђено је, да ое Траило Ј. Првуловић, тежак. из Отарчева ср. млавског, одмегнуо испод ово земаљскнх власти у намери да оамовлаоно живи и казнима дела чини — да хајдукује. С тога у смислу одредбе чл. 9 зак. о јавној безбедн ооти пачелство ово окружно позива Траила Ј. Првуловића, из Старчева, да се у року од 2 0. дана од дана ове објаве у «Срп-

ским Новинама" пријави иајближој ио.шцијској влаоти или првост. суду, шго ако не учини начслство ће га по поменутом закону огласити за хајдука, Траидо је сгар 23 год., средњег раста, црномањаст, брија ое, бркова црних. Очи су му врл.аве и поглед разрок; од одела има гуњче и чакшире од црног оукна. Из канцеларије начелства округа пожаревачког Бр. 1 843 1. 12. новембра 1909 гед. у Пожаревцу. Т Р А Ж И С Е Раде Војић, бивши некар, чију слику доносимо, 17. априла ове године отишао је из Крагујевца за Београд ради тражења службе.

У Крагујевцу је оставио своју жену и дете старо 2 године. Он је стар 4 0 година, родом из Крагујевца. у лицу је плав. — Акт начелства округа крагујевачког Бр. 20248. Нека ове полицијске и општинске власти живо потраже нестало лице и пропађено упуте именованој власти, која је тражење захтевада.

ПРШСТАЛА ПОТРЕБА Мојсило Станојевић, из Сталаћа, чија је потерница нзашла у Бр. 41, од ове године, у рукама је вдасти, те је тако престала потреба за даљим његовим тражењем.

КРАЂЕ СТОКЕ Непознати крадљивци украли су Радоју Јовичићу, из Плане, омицу длаке доратасте, матору 2'/ 2 године, у десну задњу ногу путаоту, гриве шигпане и подоеченог репа. Акт начелника ореза ггараћинског Бр. 28060. Непознати крадљивци украли оу Милану Дрењапину. из Мале Моштанице, једну краву и јуницу. Крава је матора 5 година, длаке жуте, у десно уво ровашена. .Туница је матора 1 / 2 године, длаке жуте, у десно уво ровашеиа, швајцарске раое. — Депеша начелника среза посавског округа београдоког Бр. 206 4 6. Ноћу између 12. и 13. овог месеца непознати крадљивци укра.ш су два коња Живојину Спасојевићу, из Друговца. Један је матор 13 година, длаке затворено доратаоте оа жигом „А". Други је матор 8 година, длаке отворено доратасте, на челу цвета'-т са жигом «К". — Денеша начелника среза подунавског Бр. 18609. Обраћа се пажња свима по.шцијоким и општинским властима па ове крађе н крадљивце.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

уредник Добривој В. Бакић