Policijski glasnik

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 1.

иоте украли : 2000 динара у банкнотама по 10 динара оа бандеролом „Кредитне Банке", четири стотинарке, 500 дин. у новчаницама од по 10 дин,, један Фишек од 50 дин. увијен у бланкету „Штедионице Свилајначке", две банкноте ауетријоке од по 100 круна и једна од 10 круна, једна златна монета од 10 круна, два руока дИмперијала" од ио 40 динара, један наполеон од 20 дин., једна кутија у којој је било 1 1 комада стотинарки и 70 дин. у банкама, једну меницу оа потписом Иоке Марковића а жиромД-р М. Манојловића од 23. или 24. децембра од вредности 1000 дин., једну меницу од 1200 дин. Михајла И. Живановића из Краљева са жиром Д-р М. Манојловића издату за 24. децембар прогале године, једну меницу од 300 дин. оа жиром Д-р М. Манојловића, датирану 10. новембра прошле године; све ове менице здружене су оа есконтним листама означене са бр. 8 5, 110 и 111; једну меницу без рока од 3000 оа нотписом Илије Цакића и жене му из Смедерева, отару меницу од 700 дин. Симе Николића, три менице Игњата Шлангера у изнооу 306 дин., једна отара меница — исплаћена — од 8 00 дин. Станоја Матића, из Сараорца. Од докумената однеоено је још : тапијо : од млина, штале, багремара, бив. млина Обрада Јовановића и куће Д-р М. Манојловића, дал,е : полиоа ооигурања млина, нореске књиге Д-р М. Манојловића и ЈосиФа Чечелског, једно требовање сточароког завода за мекиње, неколико пиоама Врачароке Задруге о примљеном новцу, две уложне књиге Уираве Фондова једна на злато а друга на оребро, и једна биоерна огрлица. Депеша начелотва округа пожаревачког Бр. 1 94 9 1. Нрепоручујо ое полицијоким и општиноким влаотима, да за овим нобеглим лицима учине најживљу потеру, и у случају нроналаока стражарно их упуте влао/гима које оу потернице издало, с позивом на означене бројеве акта или депеша.

Т Р А Ж Е С Е Светолик Ђуровић, ђак 2 разреда ооновне школе у Кучеву, иестао је још 16 прошлог меоеца и до данао се но зна где је. Он је стар 10 година, плав, на левом длану има ожиљак. Депегаа начелника ореза звишког Бр. 17030. Вељка Таловића, тежака из Оотре, неотало је 17 прогалог меееца. Он је отар 5 4 године, виоок, добро развијен, косе омеђе, бркова риђих, изнад левог уха има белегу без коое и на деоном палцу ожиљак од ране. Депеша начелника ор. љубићоког Вр. 17280. Исидор Вујић, шегрт браварски, побегао је од свога газде Драгол.уба Николића, бравара из Београда, и до данас се не зна где је. Он је стар 12 година, раота малог, смеђ, у грађаноком оделу са шубаром на глави. Акт кварта палилулског Бр. 1 1 432. КРАЂА СТОКЕ Ноћу између 22. и 23. нрошлог месеца, украдена је Вељку Марковићу, из Бресија, једна

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампариј

кобила, матора 13 година длаке алатаоте, на чолу цветаста, оа жигом положено „Т". Депегаа начолника ср. реоавског Бр. 24166.

Марку Мартиновићу, из Бегаљицо, украден је један коњ, матор 10 година, длако пепељаве, чараиаст у деону ногу, са жигом иоложено „В". Акт начелника среза грочаноког Бр. 16170.

Јовану Петровићу, из Бобова, украдена је 2 9. ирошлог меоеца, једна кобила матора 6 година, длаке зелене, виоока 1 50 ом. оа жигом ,К». Деиоша начелника ор. ресавоког Бр. 2 4 428.

Ноћу између 26. и 27. прошлог меоеца, непознати крадљивци, украли оу Симеону Марјановићу, из .Јозера,, два вола. Оба длаке црне, матори по 6 година, на челу цветасти, и оболели од шапа. Акт начелника ор. деспоговачког Бр. 24006. Обраћа оо пажња овима полицијоким и опгатпнским властима на ове крађе и крадљивце.

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ ДЛБУМА У половини прошлог меоеца допутовало је у Београд јадно лицо, које ое издавало за Мехмеда Абдулу из Цариграда, но рођењу из Сарајева. Како је Мехмед целокупним овојим држањем показивао један оумњив тип, то је полиција обратила јачу нажњу па њега, и кад се

уверила да он живи без одређеног занимања, узела га је на одговор и преоудом овојом од 13. пр. месеца Бр. 45061, ооудила на затвор и прогонотво у Турску. Тек пооле извргаеног прогонотва оазнало се, да ое он не презива Абдула него Крилаш, и да је извршио једну одиота интересантну и оригиналиу провару према оцу овдагањег имама г. Мехмеда Ремзи Делића. Како је та превара већ изнеоеиа у бр. 11. „Хрватског Дневника" од ове године, то је и ми донооимо како је тамо ониоана.

Тамо ое вели: „Хафис Алија Делић, из Бооно, има оина Ремиса Делића, који је у Београду муфтија. Нре два меоеца добије Хафио нисмо изРушчука у Бугарокој, ове оадржипе: «Драги оче! Добио оам једномесечно одоуотво као и сваке године, и неорећа ме доведе овде у Рушчук где ме ухапоигае. Зашто оам ухапшен то ћу ти други пут казати. Као да ме је Бог научио казао оам овде друго имо, иначе би ме знао оав Београд, те бих изгубио чаот, олужбу па и живот. Сада овде лежим под иотрагом. Драги оче, о овоме не казуј никоме ништа, него чим нримиш пиомо баци га у ватру, да не би који сазнао за моју срамоту, а мени пошљи 300 форината. Ако немаш новаца ти узајми од кога, а ја ћу ти вратити кроз неколико дана. Не ироиугатај време ного ми одмах пошљи. Ирими оелам од мене — Ахмед Делић. II. П. Како сам име променуо, то новац ношљи на гоопођу Ангелину Петковић, митроиолијска у.шца, Фабрика кана, Лазаревић Ругачук (Бугарска). Ниои ми отац вигае, ако ми у овој невољи не помогнеш". * Алија Долић, да иомогне своме ( ( неорећноМ(, оину, одмах погаље 600 круна. на горњу адресу. Кад на ту пошиљку није добио никакав одговор за дуже време, он се обрати иисмом овоме

оину и писмо пошље у Београд, питајући, наравно, шта је о њим и о парама. На ово писмо добије одговор путем телеграФа, да је он жртва преваре, и да одмах пријави ствар полицији, гато овај и учини. Извиђајем, који је чинила полиција у Сарајеву утврђено је, да је превару извршио овај Абдула и да је он родом из оела Гуњанима општине мартиначке у котору фојничком. Износимо му олику, како би га влаоти при првој појави могле познати и водити рачуна о њему, ако ое још који пут наврати у Србију. Уредник Душан Ђ. АлимпиЋ.