Policijski glasnik

СТРАНА 72.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 9.

с.нособност лекароки утврди. Како тога овде нема, а међутим нити су испуњени нити утврђени такви узроци, који би овог одборника спречавали дужности, то се, следствено, општински одбор није ни могао користити одредбом тач. 2. чл. 86. закона о општинама. По изјављеној жалби. III. одсек Државног Савета нашао је, да је решење надзорне власти правилно и па закону основаио. С тога је. на оонову чл. 170. закона о општинама, одбацио жалбу као неумесну. Одлука од 5. Фебруара 1911. године № 720. Јос. К. Ст. Сукоб између начелника ср. рамског — односно војног суда н првостеп. вел. градиштан. суда, решен 8. октобра 1910. год. № 11321, Начелник среза рамског, актом својим од 4. октобра 1910. г. № 14900, представио је Касационом Суду, да се по оптужењу Светозара Пантића, из Љубиња, за дело опасне крађе, због извиђања ове кривице појавио сукоб између њега и војне власти, и да је он, пошто је командант дринске дивизиске области актом својим од 25. јануара 1910 №916, одбио надлежност војне власти за даље извиђање и суђење ове кривице, . предузео кривичну истрагу и донео решење о прекиду истраге по овом оптужењу, но да је првостепени суд велико градиштански поништио то решење, налазећи да полициска власт према § 3. крив. суд. пост. није надлежна за извиђање овога дела, пошто се Светозар оптужује да га је учинио као војник под барјаком. За то је начелник молио Касациони Суд, да донесе одлуку о томе: да ли је за ислеђење по овом оптужењу надлежна војна или грађанска власт. Узимајући у обзир, да овде у ствари не постоји сукоб између поменутог среског начелника и првостеп. велико-градиштан. суда, али да постоји сукоб између војне судске власти и грађанске судске власти о надлежности ислеђења и суђења конкретног случаја, јер у овом случају су те две власти оне, од којих свака одбија од себе надлежност, приписујуЈги је узајамно једпа другој, Касациони Суд расмотрио је предмет, па је нашао, да је за ислеђењс и суђење ове кривице надлежна грађанска, а не војна власт и то са ових разлога: По § 13 војног кривич. суд. пост. надлежност војних судова над војницима траје само за време служења њиховога рока, а по ислужењу тог рока надлежност се војних судова распростире само на оне кривице учињене за време службе, које. се односе на повреду службених војних дужности. Оптуженом Светозару,' као ислуженом војгшку, ставља се на терет дело опасне крађе, које не представља повреду војних службених дужности, и онда је за ислеђење и суђење овога дела надлежна грађанска власт, а не војна, као што је погрешно узео првостепени суд.

Наређење § 3 кривич. суд. пост., по коме је војни суд одређен да суди војницима за дела која учине док су под барјаком били, на које се позвао првостеп. суд налазећи да грађанска власт није надлежна, не може се применити у овом случају зато, што је, како је већ наведено, доцнијим прописом § 13. војног кривич. суд. пост. предвиђена надлежност грађаноких власти у оваким случајевима. М. Л. Р.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Анастао Хриеофовић, бив. дијурниста из Крушевца, одговара за опаону крађу, а.ш ое надази у беготву, Он је отар 30 .година, средљог раста, бркова риђих, .об.ријаи. Акт начелства округа крушевачког Бр. 12 8 6 7. Добросав Миљковић, из Јабуковицо, украо је овоме оцу 200 динара, па за тим побегао. Он је стар 19 година, малог раста, плав, ћооав у сељачком оделу од шајка. Депеша начелника ор. алекоиначког Бр. 1992. Петко Ђурковић, из Старе Србије, одговараза иокушај убиотва, али се налази у бегству. Он је стар 3 6 година, раота оредњег, у оделу је пећанског краја. Депеша начелника ср. прокупачког Бр. 282 9. Живојин Милошевић, калфа лимарски из Књажевца, окривљен је за разбојништво, после чега је побегао. Опис је непознат. Депеша начелника ор. заглавског Бр. 4163. Ирепоручује се полицијоким и општинским властима, да за овим побеглим лицима учине најживљу потеру, и у олучају ироналаска стражарно их упуто власгима које оу потернице издале, с позивом на означене бројове акта или депеша. Т Р А Ж Е С Е Петар Милев, Бугарин, оставио је своју жену и децу у Бугарокој, па затим прегаао у Орбију. Он је стар 58 година, црних очију, средњег раста, прооед. На молбу овдашљег бугарског посланства изнооимо љегово тражење, о препоруком: да пронађеног треба позвати да се својој напуштеној Фамилији, која је у великој беди, одмах врати или јој новац за издржавање пошље, и о томе известити Министаротво Унутрашњих Дела о позивом на ГШр. 3 179. Васа Ристић, гаегрт млинароки, одбегао је од свога газде Аце Димитријевића, из Београда, и до данао ое не заа где је. Он је отар 15 година, малОг раста, омеђ. Акт к.варта палилудског Бр. 1 457. Стевана Домазета, гаоФера овдагаљег, ноотало.је 23. прошлог меоеца, и до данас се не зна где је. Он је отар 19 година, оредњег раста, плав, сувоњав. Од одела па оеби има: дугачак грао,

зимски капут, црно оако одело, шофероку капу са монограмом и на ногама црне ципеле оа кожним камашнама. Акт кварта теразијоког Бр. 18 38. Чедомира, оина Данила Мићића, из Лознице, неотало је 4. децембра прошле године. Он је отар 1 1 година, омеђ, округлих образа, у оделу је сел,ачком. Акт лачелника среза јадранског Бр. 2 54 3.

СКРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА 2 7. прогалог меоеца, непознато лице украло је, на опасан начин, 7 00 динара из радње Тодора Ђорђевића из Ваљева. Тога дана примећено је око дућана једпо сумњиво лице, старо 2 0 година, без бркова, у лицу плаво, које је на себи имало грађаноко одело црне боје, оа шеншром на глави. Акт начелства округа ваљввеког Бр. 2389. У парном купатилу Браћа Поповића у Београду, украден је Сотиру Живковићу, чинорнику Управе Фондова, један оребрн сат са једним капком и 2 0 динара у злату. Акт кварта савамалског Бр. 1 486.

У X В А Ћ. Е Н Антоније Милосављевић, одбегли ооуђеник београдоког казненог завода, чију омо потерницу изнели у Бр. 47. од прошде године ухваћен је. Акт Уираве боградског казненог завода Бр. 1 4 52.

МАНГУП СТОКА У Обреновпу је нађена једиа мангуп кобила, длаке доратасте, у десно око ћорава, цвегаота, са белегама на леђима од убоја. Депеша начелника ореза посавског округа ваљевског Бр. 2818.

КРАЂА СТОКЕ 1. овог месеца, украден је Живојину Радосављевићу, из Шепгаина, један кољ, матор 5 година, гаарац, брњаст, у ове четири ноге путаст оа жигом 0 К 8 . Депеша начелника ор. грочаноког Бр. 2 87 1.

24. прошлог мереца, украдена ,је једна кобила, матора 8 година, длаке доратасте, на леђима на два меОта има две белеге у величини од једног динара. Акт. начелника ор. трнавског Бр. 2917. Сими Ђурићу украдена ј'е кобила, матора 4 годино, виоока 150 см. доратаета. Депеша пачелника ореза орагаког Бр. 29 15. Обраћа се иажља свима полицијоким и општинским влаотима на ову крађу и крадљивца.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.