Policijski glasnik

СТРАНА 72.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 9.

бсницима продседник општине. — Оиштинским службеницима, који се налазе на војној дужности, у рату, припада право на плату за сво време, и општинаје дужна да им плату издајо, докле год су у служби без обзира да ли су на дужности редовној или војној. Ово изводимо из следећег: 1. У члану 120. закона о општивама помиње се, да продседник, подпродседник и кмет неће примати плату, ако више од иетиајест дапа одсуствују од дужности; па како се у томе члану говори и о заступан.у службеника општинскихДи како за службоннке нијо речоно да у коме случају плату неће примати (изузимајући кад деловођа болује дуже од месец дана), то се може закључити да је законодавац хтео, да се службеницима свагда издаје плата пошто је по правилу службеницима проФесија служба, од које живе; п, 2. Члан 76. закона о устројству војске, који гласи : „Резервни ОФицири, који су на вожбању и на служби у општо, имају за то време систематичну плату као н дејствителни официри, ако иначе никакву плату немају, но ако имају или су чиновници са мањом годишњом платом него што има дсјствителни оФицир истог чина, добијају за време вежбања додатак својој плати до систематичне плате чина, који имају...« има се, према законодавном тумачењу од 14. октоој а 1912. године, разумети овако: да сс ова одредба односи и на државне неуказне службенике, на пензионаре, као и на службенике самоуправних тела, округа, срезова и општина. (Дакле ово законодавно тумачење се не односи на часнике већ само на олужбенике општинске). Из овог протумаченог 76. члана као споцијалног наређења излази, да општински службеници, кад су на војној дужности, у рату, имају права наплату из општинске касе, јер им со из државне касе плаћа само разлика између плате чина у војсци и ллате из општинске касе. Истина у чл. 76. је реч о розорвним оФицирима, али то не утиче на предње објашњење, пошто је однос између општине и њеног службеника исти, па био он резервни оФицир или редов у војсци: кад законодавац сматра, да војни обавозник, резервни оФицир, за вроме рата, нма право на плату од оиштине, без поговораједа сматра, да и рсдов (или нижи чин) у рату има права на плату од општине као њен службеник. — Заменицима општинских службоника треба издавати извесне минималне плате од уштсђевина по дотичним буџетским кредитима или из кредита на непредвиђоне потребо, а ти со заменици могу наћи и међу добровољцпма, који ће пристати да без накнаде врше службу у општини у овим временима. Сматрамо, да смо овим детаљнијим објашњењима нсцрпли у главноме све што троба по овоме питању. II.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАБЕ КО Ј Е ОВО? Начелство округа београдског, актом својим од 18. тек. м-ца упутило је у општу државну болницу глуво-немог дечка (чију слику износимо) за кога се незна ко је ни одакле је?

Износимо његову слику да би"се утврдила идентичност и обраћамо пажњу свима полицијским и општинским властима да ако би што знали о њему, известе Управу града Београда с позивом на акт Бр. 4 577.

П О Т Е Р Е Војислав Симић кројач. раденик из Паланке, има да одговара за разбојништво, налази се у бегству. Родом је из РекОвца, среза левачког, округа моравског, стар 20 год., раста малог, у опште црномањаст; од одела има на себи : црн капут и испод њега, мали шал; панталоне на штраФте, на глави шешир кафене боје и на ногама американске цииеле. Депеша среског суда за срез јасенички Паланка Бр. 187. Илија Бјелжчић, иекарски момак, родом из Нове Вароши, одговара за дело опасне крађе. Стар 17 год., раста средњег, пдав, очију смеђих; од одела има блузу и панталоне од црвенкастог шајка, на глави шубару, а на ногама опанке ; од особених знакова има: у коленима ноге су му криве и кад иде избацује их у страну. Депеша начелотва округа чачанског Бр. 1 545. Ведимир Марковић из Лорета, среза пожешког одговара за дело опасне крађе. Стар је 18 год., средњег стаса, сувоњав, косе риђе; од одела има на себи: капу плаву — шајкачу, панталоне од сомота, половну памуклију. Акт ужичког првостепеног суда Бр. 6 34.

Мирко Ковачевић., војни бегунац из Аустро-Угарске, извршио је више дела преваре, у јагодинској болници и однео око 120 дин. и један сат са дубле ланцем, емалиран и ибрцигер кафе боје. Стар је 2 8 год., ередњег раста, црномањаст, бркова црних, брија се; одело му је црно, а на глави има шајкачу, на иогама чизме лаковане са тврдим сарама; од особених знакова говори промукло кроз нос; влада језиком немачким, мацарским и српским. Депеша начелника среза беличког Бр. 2204.

КРАЂА СТОКЕ Тзорђу Димитријевићу, из Обреновца украђен је један коњ, стар 14 год., длаке вране, на челу цветаст, без роваша. Депеша наче.шика среза посавског округа ваљсвског Бр. 1581 Ноћу између 2 2. и 2 3. тек. м-ца непознати лопови украли су два вола Радисаву Јовановићу, из Медвеђе; матори су но 5 годпна. један је длаке жуте, цветаст, буласт а други длаке шарасте ; оба поткована и без роваша и других знакова. Деиеша начелника среза деспотовачког Бр. 1 300. Ноћу између 23. и 2 4. м-ца непознати крадљивци украли су Божидару П. Стојадиновићу, из Пољане, једну кобилу, затворено алатасте боје, цветаста, у задњу десну ногу путаста, стара 4 год., са жигом К. и једно ждребе доратасто, старо 10 месеци. Депеша градског и среског суда Иожаревац Бр. 67 4. Ноћу између 30. и 31. прош. м-ца украђено је Живојину С. Радићу из II. Метковића, једно јуне, длаке зелене, старо 1 год,, без роваша. Депеша начелника среза поцерског Бр. 50. «=о=» МАНГУП СТОКА У општинн пиротској ухваћена су два мангуп вола, оба сиве боје, стара око 10 год., без жигова. Депеша начелства округа пиротског Бр. 8 90.

Н А 3 Н А Њ Е Комалеги „Полицијског Гласник а« за 1906, 1907, 1908, 1909, 1910, 1911 и 1912 год., у елегантном тврдом аовезу, могу се добити у уредништву ао цену од 20 динара за једну годину. Комилети у меком аовезу за ове исте године могу се добити ао цену од 15 дин. за једну год., или сви укуано за 80 динара. -

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник А. Ј. Кузмановић.