Poljoprivredna čitanka za seoske škole

54

у себп него оно с брда. Тако је исто и на каменитом земљпшту слађе грожђе, а слађе грожђе даје и боље и јаче вино. Од домаће лозе најбоље су ове сорте за впно: смедеревна (бело), маџарка (сланкаменка, бело); снадарна (мекиш или четерешка), зачинан и прону-

Тамњаника.

пац (каменичарка или хрскавац ); ове су три сорте црне. А за јело су најбоље: разаглија или аданална (бело), дренан (бео, румен и црн), динна и рушира (бело и румено), па онда тамњанина. Нове винограде подижемо обпчно решицама или приорцима. то јест ожиљеним већ резницама, било то нашом домаћом лозом, где још није филоксера допрла, или нашпм сортама накалемљеним на американци. Најпростијп је начин калемљења