Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

140 ПАТЛИЏАН ЦРВЕНИ

Преорати или прекопати земљиште преко зиме треба дубоко, по 30—40 сјм. према дебљини горњег плодног слоја и према могућности заливања. Земљиште које не може да се залива, мора врло дубоко да се уради, по могућности и на 50—60 с/м дубине.

Урађено земљиште не треба да се уситни преко зиме, нека остане, да грудве измрзну. Програбуљати треба тек с пролећа, а пред сађењем треба површина да се планира и спреми за пријем расада, према начину заливања, који ће се применити.

За бербу ранијег и летњег патлиџана мора да се произведе расад под прозорима, а за позно летњи и јесењи патлиџан произ-води се расад напоље у откривеној леји. -

У топлу леју сеје се Јануара-Фебруара месеца, а у отворену леју Априла.

Семена треба да се засеје 1 м.[] леје 20 грама, од тога се може добити око 3000 здравих биљчица, које треба пикирати на 15 м. ( ] леје, дајући растојање реду од реда 10 сјм, а струку од струка 5 сјм. Од тога остаје око 2700 струкова првокласног расада за пресађивање на стално место.

За 1 ха. потребно је око 20 хиљада струкова расада, који се број може добити од 200 грама семена посејаног на 10 м. | семеништа и пикираног на 150 м.|[ | растила.

За 1 ар узима се од свачег за сто пута мање.

Да би семе патлиџана брже и сигурније никло, треба га завезати у крпу или платнену кесу, па за 2—93. дана по три пута дневно квасити млаком водом, у којој је растворено на сваки литар по 5 грама камфора. Тако се поступа само при сејању напоље у отвореној леји, јер у топлој леји ниче лако и без припреме,

Сејати треба плитко, довољно је само да се заграбуља семе и затим утаба засејана површина. Може се још и покрити танким слојем ситног прегорелог ђубрета или ситног песка, пропуштајући кроз сито да пада на усев. За тим треба редовно заливати тако, да земља никада не засуши.

Кад изникне усев и добије 2—3 листића, треба биљчица да се пикира бар на 5 с/м растојања струк од струка. Ако има више простора на расположење, још је корисније да се пресади на веће растојање. Пресађивати треба биљке патлиџана сваки пут дубље него што су биле у растилу. |

Пикиран расад треба одмах покрити и утоплити прозорима и асурама за 3—4 дана, а за тим постепено привикавати на светлост, припуштајући уз то и свеж ваздух у топлу леју. Ако се пи-