Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

150 ПИТОМА ПЕЧУРКА

избацујући при том сваки стран предмет и влажећи сваку суву партију ђубрета засебно, пре него што се смеша са осталим. Уједно треба гомилу, добро угазити и набити.

· После 7—8 дана превирања, топлота ће у гомили да се попне до врхунца и по гомили местимице појавиће се нарочита белина. То је знак, да гомилу треба изнова преденути, удешавајући при том тако, да спољне наслаге из старе гомиле дођу у средину нове, а оне из средине дођу споља. Ако се примети, да се нека партија ђубрета осушила, треба је овлажити. По себи се разуме, да јеим при грађењу нове гомиле гажење и добро набијање обавезно, исто онако као и код прве.

Кад се нова гомила загреје до највишег степена и њу треба преденути. То се мора понављати и предевати све док ђубре не добије мрку боју и не наступи трулеж, што се прво по мирису познаје, који више подсећа на печурке него на коњско ђубре, за тим и по слами, која губи чврстину и показује знаке трулежи.

Већа количина ђубрета боље се припрема од мање, а могуће је и ако са тешкоћама, да се спреми најмање 1 м“

Готово ђубре уноси се у просторију и од њега прави леја у виду крова, високог 50—60 с/м, а у основи широког 60—70 сјм. Такав облик леје онемогућава поновно превирање и загревање ђубрета, али ако би се топлота у леји подигла после 2—3 дана изнад — 309 С, треба колцем избушити рупе и дати одушке топлоти. За то пре расађивања леје треба за 2—3 дана, да се стално контролише топлота термометром.

Најпогоднија је топлота у средини леје -- 109 до -- 25 С

Ђубре са клицама, које треба да послужи као семе, нужно је за 5—6 дана пре сејања да се држи у лагуму на земљи, да би увукло у себе влагу из ваздуха.

При сађењу треба откидати комађе или одвајати листиће у величини од 5 до 10 сјм пречника и садити, побадајући на сваких 30—40 сјм раздаљине по један комадић.

После 8—10 дана усев ће оживети, а у пун развитак ступиће после 2—3 недеље дана, када треба покрити подједнаким слојем земље у дебљини од 15 сјм.

Земљу треба утабати лопатом да се добро приљуби уз ђубре, а ако је преко мере сува, може се врло мало овлажити, јер кначе ће нужну влагу добити из самог ваздуха.

После 3—4 недеље дана, ако је температура погодна, младе печурке почеће да се појављују на површини леје, те се одмах може приступити берби.