Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu

СПАНАЋ НОВОСЕЛАНДСКИ 179

круг од 120 сјм у пречнику. Брани земљиште од корова и сама биљка, али за то ипак по потреби, може се притећи у помоћ, плев љењем и копкањем. |

Биљка престаје да даје бербу и пропада, чим наступи мало јача хладноћа. Али у току лета сазрело семе, већ се налази у земљи и с пролећа, појављују се самоникле биљке на истом месту

ХРЈЕН

СосМеапа Агтогасја [. Племе Крсташице (Сгиснегае). — Постојбина: домаћа, дуговечна биљка. Стабло: подземно, меснато, вишегодишње, садржи нарочиту љутину. Кад истера надземно стабло, оно је зељасто, разгранато, високо

по 50—60 сејм. — Лишће : велико, дугуљасто, ивицом зупчасто. — Цветови: бели, ситни, већином јалови, образују класасту цваст. — Семе ретко замеће, за

то хрен се умножава искључиво резницама подземног стабла. '

Гаји се за употребу корена, односно подземног стабла, које се струже на ренду и служи својом љутином и нарочитим укусом као зачина разних јела, а нарочито меса. Хрен се налази код нас по градинама, где сам расте и множи се без икакве неге и пажње, али тај саморасли хрен даје корен танак, жилав и сувише љут. Пре употребе мора да се попари, да би се ублажила љутина, али тиме губи онај нарочит, пикантан укус, који се од хрена тражи.

Гајен хрен међутим даје меснат, сочан, сладак и ароматичан корен, који је споља гладак, дебео и правилан као облица. ___Хрен воли низак влажан положај, где расте сам, а за гајење боље је оцедно место, које може да се залива или и наводњана, јер без заливања не може да се добије сочан и сладак корен. | Има две врсте земљишта, на којима добро успева хрен, једно је црни песак, пун хумуса и биљске хране, а друго је плодна, шљунковита иловача. На истом земљишту, једном посађен хрен даје бербу по двадесет година, само земља мора да се држи у снази изобиљним ђубрењем, помоћу добро угорелог ђубрета.

Земљиште за хрен мора да се изриља 60 —70 сјм дубоко, што се обнавља сваке године приликом вађења из земље, када се може истовремено и прегорело ђубре: да закопа.

13»