Pozorište

по Т9д

зура љубав прва и последња речца у шаљивој игри: то се разуме, да је тема, како љубавна писма долазе у непознате руке, обрађивана до сад на сто начина. 0 томе су писали пре г. Трифковића, а без сумње многи ће о томе писати и послењега. Али за цело мало ће их бити, као што их одиста мало има, којима је тај рад тако среЋно пошао за руком, као нашем познатом позоришном писцу.

Нека пресуде сами читаоци наши, кад им наведемо садржај и облик овог малог позоришног комада, јесмо ли претерали у нашем суду о њему.

У кући Видића лечника држи свако, па и слуга, своју сијесту после обеда. Само се докторовој сестри Евици не спава, То је по све наравно: девојке, које су заљубљене, не спавају по подне, јер тада оне обично отправљају најважније љубавне послове, који не трпе сведока. Још мање се дало спавати младој Евици, почем је тога дана чекала свога љубавника Милана. Он је у писму обећао, да, ће доћи у шест часова у посету, а Евица употребљава, кућевну тишину, да га љубавним писамцем приволи, да дође један час пре. И то је по све наравно! Слуга Јован, који спава у најлешпој наслоњачи и у господиновом ·_ спаваћем _ капуту, мора да устане и да однесе писмо Милану — и то наравно за награду. Али како ова награда не беше одвећ голема, весели Јован мисли, метнув писмо у џеп, да се писмо не ће закаснити, ако још мало отпочине. Међу тим зазвони у другој соби,а Јован у страху да га господинне затече у својој одећи, скине је и заборави на писмо у џепу. ДоЕ Видић облачи свој спаваћи капут, долази му у посету адвокат Дражић, с молбом, да врати једно љубавно писмо, које беше добио од једне жене, док није био ожењен, Видић се прима те пријатељске услуге тим пре што је кућевни лечник исте ваљубљене госпе, али баш у тренуту кад хтеде да запечати то писмо, изненади га, његова млада жена Марија. Збуњен муж потстиче сумњу у младој жени, која, је прилично склоњена на љубомору, али добри савети разгале за мало ту сумњу. Међу тим Видића нагло одазове на жалост Маријину опет једна болесница. У младој жени појављује се с нова сумња, што Васу зову само жене, и тој сумњи наравно следује претресање џепова. Љубавно је писмо у Маријиној руци, али чије Ту преклиње нека Евица свога безименог љубавника, да дође што пре и то са свима зачинцима љубавнога срца. Ха, неверниче, дакле ипак! Марија плаче, а публика се смеје. Али се за мало с публичиним смехом удружи смех марнјине пријатељице Софије, жене Дражићеве, која јој долази у посету, сазнав, за што плаче Марија! Та сви су мужеви такви! То потврђује и њен муж Дражић, јер кад уђе у собу и кад чује реч о неком љубавном писму, не беше му баш до смеха. |

„Хајде жено кући“ лелече ухваћени љубавник у свима нијансама, јер зна, да ће скоро да се окрене лист. Али Софија, као верна пријателица Маријина, мора јој битиу тој невољи у помоћи. Она дочека Видића и кад овај на категоричну интерпелацију своје жене одговори, да је то писмо Дражићево, одиста се лист и окрене. ба гњевом бофијиним буји и веселост гледаочева. Јадног Дражића пробио је троструки зној, док једном одахну, кад

Пт

зачу, да је на писму потписана нека Евица. Каква је то Евица2 грми срдита жена, и збуњени муж не зна задругу до за ону, која је најближа, за докторову сестру. Девојка, долази на испит, у коме наравно пропада, кад је испитују две љубоморне жене. Она пориче, али узалуд. У писму стоји, да ће љубавник доћи у 6 часова. Треба, дакле чекати још за који тренутак, па ће се решити породична драма. Сад тек не зна доктор и пријатељ му, на чему је управо ствар, и њихова забуна уздиже шалу де врхунца. Међу тим куцне 6 часова; врата се отварају и Милан улази у собу. Жене се грохотом смеју, девојка плаче, љубавник се снебива, а мужеви питају један друтога, шта то све значи. Жене су истина задовољне што им је долазак Миланов разгалио сваку сумњу, али мужеви знају да у другом џепу од спаваћег капута има још једна искра за породични пламен, и док се жене веселе, што је све тако срећно прошло, мужеви претресају џепове од капута. Ха, ево га! и писмо нестаје за тренутак у Дражићев џеп, а жене, гледећи из прикрајка,смеју се што мужеви хоћеју да нх варају. Не пик! Два пута не иде! Наравно мужеви немају ништа против тога вердикта, шта више сви су сад тако задовољни, да пристају у женидбу Миланову, и ако самом писцу, Као што се види, није много стало за тим — али кад је већ такав пизпз у шаљивој игри, да мора бити свадбе — нека буде!

Треба ли иза свега овога много речи, па да се види, како је срећно разведена шаљива мисао, око које се стиче сваколика радња. Промена је чвор из којега се мало по мало дреши појава за појавом, или да речемо државк од букета, на који се ређа све цветак до цветка. Тако исто није нам нужно много додавати, па да виде наши читаоци, какве се лепе ситуације измењују у том комаду. Писац се чувао претеривања у распореду а претераности у делању, дакле оних двају кардиналних зала у данашњој шаљивој игри. Чисто шаљива замисао у чисто етичком облику, а рад пун естетичког укуса, то су својства, која ће сваком позоришномделудати стална места у репертоару, а како сета двадобра својства не могу порећи овоме нај млађем делу ТриФковићевом, то ћемо јамачно више пута, уживати његову представу, као што смо је заиста уживали тога вечера.

Томе уживању много су допринели глумци, јер су, види се, своје благодарне улоге изучили с великом марљивошћу. == Лд==

ПОЗОРИШТЕ.

(Руско позориште.) На александровом позоришту у Петрограду представљала се 28. новембра о. г. први пут „Позна љубав,“ од Островскога. По руским листовима тај је комад добро успео. На свршетку представе изазивали су писца, али у место њега захвалио се редитељ. на почасти, и рекао је, да писац није у позоришту.

" (Велика опера у Паризу) изгорела је. Ватра је угашена, тек трећи дан. Штета износи до 1.500.000 Франака. Министар за уметност и управитељ опере постарали су се, да не остане без леба позоришно особље, којега број износи хиљаду и две стотине душа.

Издаје управа српског народног позоришта.