Pozorište

-обрер У НОВОМЕ САДУ У НЕДЕЉУ 6. ДЕЦЕМБРА 1881. глог —

ов в Њу

у

УРЕЂУЈЕ А. ХАЏИЋ,

Ивлави свагда о дану сваке представе на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну 60 новч. месечно. —

Претплата се шаље администрацији „Позоришта“, у матичином стану, у Новоме Саду.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ У БЕОГРАДУ,

(Свршетак.)

Што се тиче сума у примању, ту налазим за потребно приметити вам, да је приход од представе у претплати од 350 сведен на 320, изван претплате од 720 на 602. Ово је учињено с тога, што се такав приход од представа показао у минулој рачунској години. Међу тим примање од ложа било је у 1880. г. 8194, а ове ће, врло вероватно, бити 5000, јер се у најновије време појавило више претплатника, поглавито 86ог високе пажње, којом Њезино Височанство одликује овај просветни завод.

Из целог овог списа изволели сте се уверити, да је била до сад, а да ће и у напредак штедња бити у горњем челу међу начелима, по којима управљам заводом, који ми је поверен. Али и штедња има својих последњих граница, иза, којих настаје област стагвације и опадања Преко тог последњег Рубикона прелазити значило би смрт установе, а ово је било и остаје изван програма, евију наших државника. Опстанак и развитак ове тако корисне установе, уверен сам да толико лежи на вашем ерцу, да не ћете допустити, да дође до тога последњега стања, а још мање, да са свим престане живети под вашом егидом. Надајући се у ваше и државне владе нај оплије заузимање и у што обилатију потпору вароднога представништва, слободан сам предложити, да се показана разлика у буџету у 90.812 динара измири на овај начин:

1. Дуг у 7200 динара и 624 динара интереса, да се подмири привредом од лутрије. Ову лутрију удејствовао бих уз припомоћ просвећеног и родољубивога женскога друштва и његових подружина у отаџбини. Ја се надам потпуном успеху ове мере, јер би се око ње живо настало. За ову лутрију очекујем ваше одобрење и

наређење, па да се одмах предузму потребни даљи кораци.

А ако се не би усвојила лутрија, којом се у последње време много служило, па бојати се недовољнога успеха, онда би се уз обећану припомоћ женекога друштва, приредиле две игранке. једна по Васкрсу, друга идућих месојеђа, које би донеле довољно дохотка за подмирење овога дуга.

2. Од г. Петра Димића, бившег главног благајника, наплатиће се, у течају ове године, осигурани дуг у 1200 динара.

8. Државна потпора имала би се увећати с 12.000 динара годишње.

Поменути дуг био би измирен; неких старих издатака у напредак не ће бити у бупету; библиотека, гардероба и декорације, кад се ове године попуне, више година не ће захтевати повећих издатака. И тако, е увећаном државном помоћу, моћи ће се постићи стална равнотежа у примању и издавању и управа ће имати времена да не мисли само о позоришној каси, већ да поклони довољну пажњу и репертоару и позорници, и васпитавању чланова — представљача, дакле, после толико гладних, ући ће у еру година родних, без којих нема нормалнога развитка, нема напретка.

Кад би се државна потпора од 29.801, подигла на 41.301 динар, онда би се, ради чувања добро повучених старих граница у буџету расхода, могла одредити стална стража (контрола) од наших признатих финансијера, којој би управитељ на крају свакога месеца подносио рачуне о свему, што је потрошено и за даљи месец добио дозволу за издатке веће од најобичнијих, текућих, па тек у случају разнога тумачења од