Pozorište

е

__-

оче У НОВОМЕ САДУ У СУБОТУ 26. ДЕЦЕМБРА 1881. берог~

„ -РЕ

стола Ц пп

ПОЗОРНШТЕ <=

УРЕЂУЈЕ А. ХАЏИЋ,

Излави свагда о дану сваке представе на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну 60 новч. месечно. Претплата се шаље администрацији „Позоришта“, у матичином стану, у Новоме Саду.

САБА ФРФЕХ А РХОЋЕА,

(Свршетак.)

Када Сара-Фру-Фру чује, да јој се сестра не ће да удаје, скаче као бесна. лавица и напада је прекорним речима, које јој лете са усана као кад учестају муње севом својим.

„Себ атоџшг а еп ]је (етрз де паге еђ де стапфи, Се аш Ф' ађога п' ба ди пп јец а еп ]е јетр5 де деуештгт пип дапсег, пп Фапсег феПетецЕ 56гјецх аце, уоуап| дае аестабтеп #и пе зопсеаа раз ди 60ш а ше зацтуег, ј ај еззауб де те зацуег шој-тбте. Моп тал, топ епал(!. .. Ј' а1 уоши геуешг а епх... с' беа Је те ецг шоуеп, п' ез!-се раз2..... Мазз топ епјалб п' бан руиз % тој... Епте |ш веб то ћо1, [01 #опјоцга !,.“

(Та љубав имала је времена да постане и да расте. Што је с почетка била само играчка, постаде опасност, и то озбиљна опасност, а, ти ниси никако помишљала на то, да ме спасеш од ње, те сам тако огледала, да се спасем сама. Мој муж, моје дете!... Ја сам хтела да им се вратим... То беше најбоље средство, је ли... Али моје дете не беше више моје... Између њега и мене стајала си ти, увек и увек само ти!)

Па у својој помами горко-болним осмехом на лицу и поругљивим гласом, који ти кида на комаде срце у грудима, наставља убрзаним говором:

„АЋ! сопште фи аз еп 5ц те [ате уошот се див |п уошав!... Соте фи е5 ћарПе, ша зоешг, еђ сопте је пе 5ш5, тој, ди' пп епјап! ргез де [01!... Сопше (и зауалз Њјеп се див «п #а1за15, апара, аргез попа ауојг талгба 6оп5 Јев ФЧепх, аргез БР беге застббе ропг попа, !и гејцзајз 4005 1е5 тагасез пе Роп је ргорозањ а 601... еђ сопше а зћ ад пп шабацф ропг гергепдге +0ш6 се дие 61 |е уапгаја де п' ауог Фопиб..., Оопте 1 езб Меп 1 605, тапепал |“

(Ох, ала си ти умела, да ме наведеш, да чиним све оно, што се теби свидело!... Ала си

ти вешта, сестро моја, и ја сам у томе тек дете према теби!... Ти си добро знала, шта си радила, кад си израдила, да се нас двоје узмемо, ти си се најпре жртвовала за нас, а после си одбила све понуде, које су ти чињене, да се удаш... Па ти се сад на један пут задовољаваш тиме, да ми одузмеш све, што ви ми тако веледушно поклонила... Ала је то лепо од тебе!)

Сузе јој затрепте, заблистају сеу очима. Чисто видиш, како јој се сузе топе са јада јој

прека, видиш, како јој кроз румени стид говори грешна страст, која тражи само изговора неделу своме :

ббала зтебге ер · Маљз је пе ЕЕ дпапа је адтег 411

„Бе сер т' езф |бтот диџе ј еззауап! Је гбзјађег, де те асјепдге!, зш5 раз Ја Геште дез [опез ебол8... висеошђегај, ј] а; Меп Је дгоб а' аппе, аргев 60ш6, ршзаце 111 е6 601.

(Бог ми је сведок, да сам била искрена, кад сам хтела да одолем напасти, да се браним од ње... Али ја нисам жена, која се може дуго борити... Па ако подлегнем, имам права, да. после свега тога волим онога, који мене воли, када, они ти...)

Очи јој горе као жеравице живе и у највећем беснилу завршује мучним вајем:

„Маг, епјашћ, ба шаз фош! рла,.. 6' еф еп,

сагде То !“ (Одузела си ми мужа, деге, све...

сачувај то све!)

Љубомора, мржња, јад, чемер туга, завист, поруга, помама, грозничава узбуђеност, прекор: то су стреле, којима бије своју јадну сестру, ни криву ни дужну.

Све то редом не може се већ верније, прир дније и истинитије изразити.

Врло лепо,

При том целом говору тело јој дрће као и

|