Pozorište

-о~> У НОВОМЕ САДУ У СУБОТУ 28. ЈАНУАРА 1884. = -о ~

и Ц, || | " врја, а Л 1 кл а је + : УРЕЂУЈЕ А, ХАЏИЋ, Излави свагда о дану сваке представе на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну 60 новч. месечно. —

Претплата се шаље администрацији „Поворишта“, у матичином стану, у

Новоме Саду.

ОРПОКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ,

(Наставак.)

Пошто је тешко руковати овоме друштву непокретностима из закладе Стевана Бадрљице из Сенте и пошто исте све више опадају, то је још главна скупштина од године 1880. закључила, продају истих непокретности, ако се за њих узмогне добити свега 15,000 фор., јер ће од њих добивени новац већи приход доносити. Повереннк друштвени у Сенти, др. Отеван Малешевић, пошто се свестрано распитао, изјавио је, да се толика, свота при продаји не може постићи. Усљед тога је набављена судска процена тих резлитета, по којој је укупна вредност процењена на 11,450 фор. Лањеска главна, скупштипа упутила, је управни одбор, да прода оставинске непокретности путем својевољне јавне дражбе, али да се продаја не изврши испод судске процене. Према томе упутетву скупштинском овластио је управни одбор повереника. дра Малешевића, да редовним путем распише лицитацију, која је уз суделовање изасланика овога друштва Данила Манојловића и обављена 19. маја о. г. по рим. Резултат је лицитације, да је за. све оставинске непокретности (т. ј. кућу и 8 ланаца земље) постигнута, свота од 14.298 ф. Према овлашћењу скупштинском одобрио је управни одбор ту лицитацију, па ће са дотичним купцима склопити потребне уговоре у смислу лицитационих услова. Новац од продатих реалитета. издаће се под камату на пупиларну сигурност, и то на име Бадрљичине закладе, и управни се одбор поуздано нада, да ће тим начином имати већа прихода од исте закладе него до сад.

Овом приликом примећујем још, да је остатак наследне пристојбе за закладу Бадрљичину исплаћен декембра 1881. са 818 ф. 18 н., тако, да је тиме цела пристојба од 818 ф. 18 н. потпуно подмирена.

Ако још саопштим, да је сконтрована каса позоришна, и да је изаслан пододбор, који ће прегледати све обвезнице и потраживања друштвена, па да се види која су потраживања, сигурна и која сумњива и ненаплатива, те да би се могло према томе сазнати право стање фонда, — онда сам у крупнијим потезима изнео цео рад управнога одбора.

Најпосле завртујем извештај овај с радосним осећајем, што се и ове године умножио фонд са 2,426 ф. 77 н. и што је позоришна дружина и опет показала знатна сувишка, као што ће се славна скупштина моћи уверити из дотичних рачуна и из извештаја, који се посебице подносе.

Остаје ми, да овде изразим жељу, да тако и у напредак остане, па ће се овај народни просветни завод још лешше подићи и процветати !

Дај боже да се то постигне !“

На, тој истој екушштини прочитан је овај извештај Димитрија Ружића, пр. управитеља о стању и радњи српске народне позоришне дружине:

„Част ми је поднети славној позоришној скупштини извештај о раду и путовању позоришне дружине од 15. маја 1881. год. до 1. маја 1882. године.

Позоришна дружина бавила се у Сенти од 15. маја до 15. јуна, давано је 18 представа, једно село и једна корисница дружини. — Из Сенте отишла је дружина на позив у Аду, и бавила се у њој од 15—80 јуна 1881. Дато је свега 8 представа, једно село и корисница, дружини; том приликом је ишла дружина у Мол, где је у тамошњој цркви службу отпевала, чиме је од ондашњег грађанства захвалност и лепо одличије задобила.

Из Аде отишла је дружина у Земун, и бавила се у њему од 1. јула до 30. августа 1881. Дато