Pozorište

по У НОВОМЕ САДУ У ПОНЕДЕОНИК 30. ЈАНУАРА 1884. его

40 ГОДИНА ТА, 2» 20)

- =5

у сЕ4 РИПШЕ, <>

а

3 Е БРОЈ 6, 2

УРЕЂУЈЕ А, ХАЏИЋ,

Малави свагда о дану сваке представе на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну 60 новч.

месечно.

Претплата се шаље администрацији „Поворишта“, у матичином стану, у Новоме Саду.

ОРПОКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ,

(Наставак.)

„На молбу православне српске црквене општине у Срп. Чанаду, да се одреди каква, помоћ бившем глумцу Васи Марковићу, који је близу 20 година глумовао на српској позорници, па умом оболео, те сад у сиромаштву јадно живи у Срп. Чанаду, решио је управни одбор, да му се за г. 1883. изда помоћ од 10 фор. месечно, која се шиље ошштини чанадској, пошто се иста, стара ва поменутог глумца.

„Пошто је стара каса друштвена веома неепретна и готово неупотребљива, то је управни одбор купио касу новије системе, сигурну против ватре, и то за 140 ф. У њу ћесе моћи сместити сви папири од вредности и други важнији документи. Уједно је изнајмљена и једна соба, за канцеларију позоришну по 50 ф. годишње.

Издани су под камату на пупиларну сигурност по 89/) легати: Катарине Д. Јовановићке од 1400 ф. и Терезије Остојићке од 1000 .

„Заузимањем управног одбора, а нарочито фискала друштвеног дра Ил. Вучетића, враћено је овоме друштву 250 ф., што је кр. порезно звање године 1878. и 1879. неумесно наплатило као порез на камату од главница. Исто тако отписано је 119 фор. 68 н., што је; погрешно разрезано у име доходарине.

„Да би се рашчистила нека сумњива потраживања друштвена, предлаже управни одбор на, другом месту скупштини, да се као ненаплативо брише 803 ф. 18 н. у капиталу, 458 ф. у каматама, дакле свега, 1,256 ф. 18 н.

„Управни одбор постарао се и за уређење рачунских књига друштвених по новом начину књиговодства, те је поверио тај посао опробаном и вештом књиговођи матичином Арону Поповићу, уз награду од 100 ф.

У течају ове рачунске године приступили

о

су као чланови овоме друштву: Константин Аврамовић из Земуна и др. Стеван Малешевић адвокат из Сенте. Оба та родољуба исплатила су целу чланарину од 50 фор. у један пут. Осим тога уписали су се још за чланове, издавши од себе обвезницу од 50 ф. и ови родољуби : др. Паја Јанковић из Н. Сада; др. Ђорђе Јовановић из Вршца; ђока Петровић из Вршца; Ђура Цвејић адвокат из Вршда; Лаза Везенковић учитељ из Вршца и др. Александар Кода из Нов. Сада.

„Колико је овај народни завод омиљен у нашем народу, види се отуд, што му непрестано стижу прилози и завештаји од појединаца, и друштава. То сведочи јасно, да је тај просветни завод народу потребан, те му народ хоће да осигура опстанак.

„И ове године појавило се више народних добротвора, који су овоме друштву учинили знамените завештаје. Међу њима ћемо на првом месту да споменемо пок. Ђену Брановачког и жену му Иду рођ. Вујићеву из бенте и пок. Јулијану Ковачићку из Мохола.

„Пок. Ђена Брановачки оставио је ер ском народном позоришту 20 дистр. ланаца земље у Сенти, под условом, да их позориште не сме продати, него да њима рукује као закладом под именом: „Задужбина ђене Брановачког и жене му Иде рођ. Вујићеве.“ давештач је за извршилицу свога тестамента поставио српеку црквену општину сенћанеку, која ће по свршеној оставинској расправи предати позоришту завештану земљу, од које ће се приход употребљавати на друштвене цели. Слава, честитим завештачима !

„Друга је народна добротворка Ј улијана Ковачићка рођ. Смиљанова из Мохола,

која је по тестаменту своме оставила својих ПН |