Pozorište

— = беда |: 4 1 ера бјовеј—

Српеко народно позориште.

Начеоник друштва, др. Лаза Станојевић, поднео је екушитини, која је била 9. (21.) јуна о. г. овај извештај о раду »друштва за ерпско народно позориште“ за прошлу годину.

„Славна скушитино! Поштована госло Част ми је пи ове године поднети вам извештај о радњи упразнога одбора о стању овога друштва од прошле главне екупштине до сада.

Управни одбор пмао је 1 седница, позоришни одсек о, а економски одсек 4

седнице, у којима су расправљани п решавани осим редовних ови главнији предмети:

Управни одбор дао је код кр. среског суда сенћанског прогласити тестаменат пок. народне добротворке Јулијане Ковачићке рођ. Смпљанове из Мохола, која је као што је познато оставила срп. нар. позоришту 40 дистриктеких ланаца зем-

ље, стим, да после смрти мужа јој,г. Јоце |

Ковачића, припадну овоме друштву. Тај оригинални тестаменат са клаузулом проглашења предан је Олагајници на сачување. Исти тестаменат штампан је по жељи тестаторкиној, а о трошку г. Ј. Ковачића, п разаслан по народу, не би ли још ко угледао у штедру дарежљивост п родољубивост чеетите покојнице. Исто тако раздаваће се тај штампани тестаменат сватда о парастосу покојничином за спомен њезиног великог доброчинства.

18. (30.) септембра 1888 преминуо је у Сентомашу члан овога друштва Гедеон Дунђерски, који је поклонио срп. нар. позоришту 1000 Фор. кад се куповала позоришна дворана. На погреб покојников изаслани су начеоник, подначеоник и благајник друштвени, да му у име друштва учине последњу почаст,

Пошто се стање умоболног глумца Васе Марковића, који се налази у Српској Чанади, није поправило, то му је на молбу српске црквене отитине чанадске одређена п за годину 1884 месечна припомоћ од 10 Фор.

Вредној глумици Јеци Поповићевој, у-

|

|

датој Добриновићки, која је прошле године морала ићи у Беч ради лечења од опасне болести, одређена је била на ту цел припомоћ од 100 Фор.

Као то сам прошле године известио скупштину, да се уређују књиге рачунске по новијем начину књиговодства, тако мо-

гу сада јавити са задовољством, да је тај посао докончан. Уређење рачунских књи-

га друштвсних извршио је књиговођа матичин Арон Поповић, кога је управни одбор уједно изабрао и за књиговођу друштвеног са годтшињом платом од 120 Фор.

Пошто је вођење рачуна друштвених од 1. маја до 1. маја незгодно и управо погрешно, то е2 по предлогу књиговодства

препоручује скушиштини на другом месту, да се од сада воде рачуни од 1. јануара ОЈ. декембра сваке године. Тако исто да се на тај начин и прорачун годишњи саставља.

Скушштина је већ решавала, да се бришу нека сумњива и ненаплатива потраживања, пи иста су дописта п збрисана из рачунеких књига. Али има још неких потраживања, особито обвезница за чланство, где су се велике камате нагомилале. Дотични су често опомињани, да исплаћују своје камате; тако их је и благајница друштвена по ново позвала на дужност; но пошто се велика већина није никако одазвала у даном року, то су еви ти дужници предани Фискалу друштвеном, да их он на псплату позове пда учини све нужне кораке ради осигурања тих потраживања позоришних.

За члана овога друштва уписао се ове рачунске године само Марко Шилић из Новога Сада, који је положио целу прописану чланарину од 50 Фор. Ради умно-

жења броја чланова решио је управни одбор, да се апелује на народ. У том по-

гледу подноси се екупштини засебан предлог.

Пријатељским путем добило је ово друштво малу фотографску слику пок. добротвора позоришног Стевана Поповића-Јанки-

и

Ме (5