Pozorište

+

= Еол

. 4)

34 аробосј—

рова. (Виче кроз прозорчић). Хеј. Јуло, дај ми једну жигицу, угаси ми се евећа. Шта 7! Немате ни једну. Онда, ево, припали ми свећу на огњу. — Већ се угасио 2! — Сто му врага! Ево ти 10 новчића, отрчи таки по једну кутијицу жигица; — али не, извади ми најпре Фрак и цилиндар. — Питаш где је! Га ено га тамо у газдаричином орману, обешен је с десне стране. (Почивка). Не можеш да нађеш2 Али, Јуло, та п слепац би натрапао на рак, а цилиндар је још лакше наћи, он је у великој кутији на орману, има му скоро по

аршина. — Нашла си7 Ха, хвала Богу јер ђаво би те однео да ниси, — а каплара би одмах нашла, је ли! — Шта ве-

иш : каплар је са свим нешто друго! Хајде, | толико

|нека је тако као што ти кажеш. И опозиција мора кадгод да попусти. — Једва један пут, дај амо! (Узима кроз прозорчић кутију са шеширом и неку шарену реклу). А сад трчи по жигице! (Измакне се). Хвала Богу! Фрак могу и сад обући, (облачи реклу), па ћу га после наместити, да лепо стоји. А сад треба да се умијем. (Загрне руке има-_ ло с водом пере образ из лонца у који је пре пала кутија викеом). Човек ако хоће на први поглед да учини добар утисак, ваља да је лепо умивен, очешљан и обучен. ја сам у томе погледу за мене сигуран. (Брише се убрусом, — образ му остане сав црн). — Сад мора бити да изгледам као каква девојка. Што јесте, јесте, нисам се никада мучио са тоалетом као данас!

| |

(Свршиће ее.)

РЧУЧ •е-•

Српско народно позориште. ГЛАВНА СКУПШТИНА 17. (29.) ЈУНА 1885.

(Наставак.)

Управни одбор јавља најпосле, да је прегледао тај рачун и да га је нашао у свом реду.

Узима се на знање и за супер-ревизију тога рачуна, а тако исто и за рачуне за даљу годину дана, изашиљу се чланови: др. Јован Велимировић, Андрија М. Матић и Марко П. Шиплић.

Уједно се по предлогу управнога одбора и према одлуци екупштинској од 81. маја 1819. бр. 1. — Г. С. одређује управитељу Димитрију Ружићу за његов труди рад награда од 400 Фр.

Бр. 5. Управни под бр. 18. — У. 0. о. г. подноси извештај рачунских супер-ревизора г. Андрије М. Матића, Мите Коде и Милана А. Јовановића, који су лањеком главном скупштином под бр. 7. и 8. — Г. С. ех 1884. изаслани, Мети супер-ревизори под 10. (27.) јуном 0. 7. јављају, да су прегледали и у реду нашли како рачуне главне благајне ерш. нар. позоришта од !. маја 1888. до 1. маја 1884. што их је водио књиговођа Арон Поповић и благајник Данило Манојловић, тако и рачуне позоришне дружине од 1. маја 1888. до 20; маја 1884., које је водио управитељ исте дружине Димитрије Ружић.

Узима се на знање и дотичним рачунарима, издаје се опроеница за поменуте рачуне.

Бр. 6. Прочита се извештај управитеља Димитрија Ружића о раду и путовању српеке народне позоришне дружине од 20 маја 1884 до 8

Ф

маја 1885. (Извештај овај штампан је у целини У Т. и 8. броју овога листа. У)

Извештај овај узима се на знање, а упра-

"витељу изјављује се захвала и признање на дојакошњем шестогтодишњем савесном управљању над позоришном дружином. Бр. Т. Управни одбор под бр то — У 95. о, г. подноси извод из рачуна главне благајне о приходу и расходу од дворане срп. нар. позоришта од 1 маја до 21 декембра 1884.

По том изводу износи:

Приход

Расход

622 Ф. — н. НЕ 108 ОРло Чист приход 428 „ 08, Од тога чистог прихода припада овоме

. •

друштву. о --_ 98) ФА не а сувласнику дворане Данилу Манојловићу ; 95.055.

Света. 4206 „У 08.

Узима се на знање,

Бр. 8. Приступи се обнови трећине чланова управвога одбора у смислу 5. 13. устава друпвеног. ; -

Као најстарији по избору имали би да иступе ови чланови:

1. У позоришном одсеку:

Др. Јован Суботић у Земуну (са замеником Илијом Ползовићем, који је умро); др. Михаило

~

Ума