Pozorište

у

А ан

По

а 89 КИНИ

срески начелник, иначе је наменио инжињеру Бриникелу, који је нешто поодмакао у годинама. Према тому, како кому од просаца нагиње срећа и симпатија сујетног Булинара, улазе и одлазе они великим или малим степеницама његове куће.

На крају првог чина доноси јадни Бодар својој Цецилији вест, да је место њега именован протекцијом за среског начелника у Реглизоту неки Годар (г. Поповић). Док они очајавају ради те неудаће, долази Булинар отац, те честита Бодару на именовању за срескога начелника у Реглизоту, јер тако је он читао у једном листу, где се случајно поткрала штампарска погрешка. Девојка пришапне Бвдару, нека се учини, као да је збиља тако, а да ће добри елучај све то изравнати. Бодар пристаје, али се нађе у сто неприлика, јер таст Булинар хоће да га одмах пратиу Реглизот са целом својом Фамилијом, да му иде на руку саветом и чином, као новајлији. Није друхче, по наговору Цецилијином јадни Бодар и на то пристаје.

У П. чину ето нас у Реглизоту, у среској гостиони, камо је кочијаш по налогу Булинарову

довезао њега, Фамилију и Бодара, мислећи, да.

је то стан срескога начелника. Први улази у гостиону Бодар, те се домисли, да би било добро оставити Булинара у мисли, да је то стан срескога начелника. Зато поскида бројеве са поједнних соба, и т. д. Све је добро, али у подне долазе на ручак у ту гостиону стални абоненти: мајор Буленгрен (г. Николић), председник суда Дебушо (гт. Душановић) и судија Дитијел (г. Илић). Њих ће Бодар приказати као своје позванике на ручак. Али, Пол Годар (г. Поповић), сав жалостан, што је осуђен, да ту начелникује. Одмах пошаље свому протектору телеграм, да му испослује друго место. Наручи ручак у посебној соби и не састане се тако ни са Бодаром ни са Фамилијом Булинаровом, ни са осталим гостима: док га гостионичар Емил (г. Бакаловић) држи за некакова пустолова. Код ручка, где се на брзу руку склопи неко силхуетско познанство мећу сталним абонентима и Булинаровима, у брзо дође до свађе, абоненти се разиђу а још прије него дође до изјашњења, чује се музика онако »индиректе“ наручена од Булинара, где становници Реглизота поздрављају новога начелника Бодара. У његово име захваљује се са

ето, у гостиону бану“

балкона Булинар. Сада се дозна да је кривњом Булинаровом гостионнца замењена кућом срескога начелништва. Булинар и његови, отпраћени музиком, улазе у ту кућу, те и ту Булинар по својој ћуди господари, док јадни Бодар ето мука мучи, како ће се све то свршити. Долази и Годар. Сада настаје цела игра неспоразумака, док на крају не изађе на видело истина, да је штампарском погрешком у новинама, које је Булинар читао, место Годарово било криво уврштено Бодарово именовање за начелника у Реглизоту. Већ Булинар нуди своју кћер Цецилију Бодару за жену, када ето телеграма, да је Годар премештен, а на његово место у Реглизоту да је именован Бодар. Булинар ће Бодару дати кћер за жену, ако сутра сужбене новине донесу његово наименовање, јер сад се боји да је и у телеграму штампарска погрешка.

Све ово тако се брзо и живо пред нама догађа, да нам по готово нестаје даха. Из заплета пада се у заплет, брзо, да нема времена изјашњењу. Случај ту почини праве оргије, и забавља духовитом комиком заплета и ситуација.

Игра је била добро увеџбана. Нарочито се одликовао г. Добриновић и гђа Добриновићка. Мало више живота треба да покажу г. Тодосић и тђца Ђуришићева.

Г. Бакаловић је добро одиграо улогу гостионичара. Добри су били и г. Николић, Илић и Душановић,

Т. Ноповић, као новајлија, пребрзо говори, а и као да се боји улити више темперамента у игру. Гђца Туцаковићева била је на свем месту као собарица. у Ј. Хр.

СЕ НИ ЊЕ,

(Прво стално позориште у Италији.) Позната глумица Аделајида Ристори примила је заштиту над друштвом, које се у Риму образовало и које ради на томе, да се у Риму оснује прво стално позориште у Италији, јер до сад таквог још нигде није било.

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ,

(Недељни ред иозоришних представа.)

У недељу 21. јануара (2. Фебруара) по други пут: „Хетман“. Драма у 5 чинова, од Павла Деруледа, с Француског превео Душан Л. Ђокић. (Представа за народ е обаљенин ценама.)

Издаје управа срп. нар. позоришта.

нв ДЕ