Pozorište

о - ке —обе У НОВОМЕ САДУ У УТОРАК 30. ЈАНУАРА 1896. «еоо->_ Е по ба ИЕ о у ТОД. 0. = Ј | | | Т 1 || % ВИОЈ ЋЕ, је у а

првог излета у Вуковар и Осек,

+

УРЕЂУЈЕ А. ХАЏИЋ. _

Излави за време бављења поворишне дружине у Н. Саду

свагда о дану сваке представе, иначе сваког месеца по је-

дан пут на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну 60 новч. месечно. —

ГРАЂА ЗА МОТОРИЈУ СРПСКОГ НАРОДНОГ НОЗОРИШТЕ.

Од ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА.

(Наставак).

рижно смо чекали извештај о успеху овог «а». првог покушаја наше дружине на страни. У слех је био преко сваког очекивања. Већ после неколико дана добисмо глаб, да и Обсечани позивају дружину и да ондашњи родољуби: Давид Миланковић и Коста Крестић гарантују за добар успех. Дадоемо им одмах свој благослов, а мећу тим прионусмо живо, да ве. дворана „код Јеливавете“ оправи, јер сад смо ве решили, да дружину стално задржимо, па да даје предетаве у Новоме Саду, и одатле да ве шаље у сва наша већа места, где тод се буде нашло родољуба и пријатеља позоришта, који ће о њој бригу водити.

Лед је дакле већ био пробијен. Дружина ве почетком децембра с успехом врати са свога и настави своје представе у Новоме Саду до краја јануара 1862. У Вуковару је примљен у дружину: Димитрије Ноларовић, а у Новом Саду: Марта Јовановићна. са својом ћерком Јеленом (доцнијом Весовићком), „Лаза Поповић пи Софија Поповићева, најмлађа сестра Дратињина. Дружина је тако напредовала, да се већ при крају јануара могла предетављати Шилерова: „Оплетка и љубав.“

Фебруар и почетак марта 1862. провела је дружина у Сремским Карловцима, тдв је о њој сву бршту водио Александар Радовановић. За то време венчали ву ее у манастиру Крушедолу Ружић и Драгиња, оба најјача стуба наше млађане 'Талије, који јој и сад служе на дику и понов наш. Ту су били примљени у дружину два Земунца: Отеват „Јовановић п Ђорђе Вучетић (деда).

Из Карловаца врати се дружина у Нови Сад на неколико дана, а отуда се крене у

Бечкерек, где је о њој водио бригу адвокат

Стеван Савић. Из Бечкерека пошљемо дружину

у Суботицу под старање доктора Стојковића и поштара Божидара Вујића. Озда ев взнчају Коларовић и Љубица Поповићева. Почетком маја врати се дружина у Нови Сад са новим члановима : „Јовањом Поповићет п Миланом Петровићем. |

У мају била је „Главна 1 за оснивање народнога позоришта“. Опа је израдила и земаљекој влади на ин 19влала своје статуте; и овластила нововадску читаоницу, да је у важнијим стварима заступа, док статути не буду потврђени. За начеоника друштву буде изабран вредна старина Отеван Брановачки. Одбор позоришни делио ве на два одеека: артистични и економеки. Глумачкој дружини одрђана буде помоћ за четири месеца, да ее спрема е новим комадима до октобра.

За то време неки чланови иступе из дружине, а на њихова места буду примљено: .Ј0ванка ирковићева, Марија Недељковићна Јулка _ Отетшћева п Драга Димитријевићева. Милица Грунчићева евршила је свој млађани живот евојевољном трагичном смрћу 16. јунија.

У септембру буду примљени у дружину: „Лаза, Телечки, као редитољ, и Реније Бони, као његов заступник.

Почетком октобра отпутује дружина у, Панцчево, откуда је походила Земун пи Баорад и вратила ве пред нову годину 1863. у Нови Сад.

Те године 1862. било је бомбардовање Београда. Неки чланови оду у добровољце ђачке легије београдске. Јесте године у лето епусти ее и загребачко казалишно друштво по

уједно са и конститујисала |

~5>+