Pozorište

5 ~+

љао одбор од 17 лица; а после је ступио у живот НОВИ Поворишни закон од 8. октобра 1870., којим је на место одбора заведена интендатура, а пнтенданту дано име управитељ.

Ја сам одмах у почетку према првом закону од 1868. постављен био за управитеља, али тај управитељ био је само номиналан, а прави управитељ био је одбор, у ком сам и ја био један од 17 одборника. и где су све и мање п веће етвари у протокол улавилеи у честим седницама (по три четири преко недеље) већином гласова повле дугих и бурних дебата решаване. Мислим, да ће евакоме бити јавно, да то није било оно, на што ме је покојни кнез звао, и ако је пзтледало, да моје наименовање за управитеља бива услед опште познате воље кнеза Михаила.

Према томе положај мој није био онако лак, како сам. та себи замишљао. Онде, где седамнаест људи управљају, и где сви ти људи хоће и желе и да заиста управљају, не може никад бити онога јединства у управи, које је неопходни услов успешнога рада. Кад се сваки час држе седнице, са којих као плаћени чиновник нивам могао изостати; кад овака ептница подлежи и дпекувији и заједничком решавању: кад ве сваки час појављивале интерпелације, на које сам морао одговарати као да сам био министар у енглеском парламенту, а не пословима претоварени чиповник српског позоришта; кад сам имао око себе само оне, каји су наређивали, а никога, који би ми поматао; а кад се још и то узме у рачун, да ву и од њих по гдекоји плмали своје љубимце (и љубимице) међу члановима дружине, а чланови опет да су често код појединих одборника тражили и налазили заштите мимо, а кашто и против свога управитеља: онда бе није ни најмање чудити, што је дивциплина олабавила, и што су бе поједини одборници надметали, ко ће више утицати на избор позоришних чланова, на њихове плате, на склапање реперторије, па најпоеде и на само дељење улога !

Али било је и таких ствари, које су ми сви драговољно уступали, шта више, у којима су од мене и савета тражили. То су биле махом ствари новчане и економне, дакле таке, 6 којима се никад нисам бавио, и које су код нововадеког позоришта, Светозар Кретић, Паја Маринковић п месни одбори отправљали. Заиста смешно!

86

Филип Христић, председник одбора, незадовољан радом и понашањем појединих одборника, иступи из одбора 12. фебруара 1870. и на његово место за председника буде постављен дотадашњи члан одбора Борђе Малетић.

»

Најпосле се и влада уверила, да се е „многоглавим“ одбором не може управљати. ( тога, 8. октобра 1870. изиђе нов закон о позоришту, по ком се закону управа поверава шнтенданту (управитељу), а под овим стоје три чиновника: драматург за књижевну, редитељ за артистичну и благајник за новчано-економну струку. Ови ву еви државни чиновници, и примају плату из државне касе, осим редитеља. Пало је одмах у очи, што се у чл. Т. тога закона предвиђала могућност, да ће неки од

оне тројице државних чиновника можда вршити.

и другу коју елужбу, па да ће се онда такоме нарочито одређивати, колико ће обашка имати плате за вршење дужности у позоришту.

У то време влада и скупштина били бу на окупу у Крагујевцу. Тамо је као владин поеланик био и председник одбора позоришног Ђорђе Малетић. Из Крагујевца нареди министар одбору 8. октобра, да се равиђе, а мени да преда позоришну управу и позоришно имање до даље наредбе. Тако се и учини.

Кад ми је одбор предавао управу и имање, онда сам још био управитељ по закону од 1868. А како се и у новом закону спомиње управитељ-интендант, а његова власт већ је горњом _ минпетареком _ наредбом – провизорно етављена била у моје руке, то се опште мислило (а и сам сам тако држао), да ће се ово провизорно стање одмах сталним заменити, чим ве влада са скупштине у Београд врати,

Џри крају октобра разиђе се скупштина; влада се врати у Београд, и ја 1. новембра будем наименован за -— драматурга.

(ад сам знао само толико, да нећу бити постављен за управитеља по новом закону, и да нисам више управитељ ни по старом, јер је он укинут. Али нисам знао, за што се не поставља нови управитељ, и кад ће се поставитид Као драматург, ако будем још дуже време п заступник неког још непознатог управитеља, видео вам, да ћу поред јако увећаног посла, доћи још и у чудноват положај. У глумачком свету не владају они исти појмови,