Pozorište

|" » |!

|||

+

Ане

декорацијама ненадано полепшање, Разуме се,

Ми 218. КА.

РО УО ВИЛЕ ТЕ

(Повориште на Цетињу). На И ан -дан била је свечана представа „Књаза, Арванита“, драмског дела кнеза црногорског НиколеГу цетињском позоришту, што је недавно удешено у детском дому Кнежево дело приказала је добровољачка дружина, која је то вече први пут изишла пред публику. Са позорнице је пре представе изговорио управитељ позоришта, професор И. Поповић, поздрав, који је за ову прилику нарочито спевао Радоје Црногорац. Поздрав је попраћен бурним усклицима присутне публике : „Живио Књаз-песник!“ За тим је музика, одевирала црногорску народну химну, коју су сви стојећи саслушали. Предетави су присуствовали и кнез Никола и кнежевић Мирко, а осталу публику сачињавали су нарочите званице из свих кругова цетињског становништва.

(Словенеко позориште у Љубљани). Првог октобра почела је нова сезона словенских представа у љубљанском позоришту. Сезона је отворена приказивањем нове оригиналне драме у четири чина: „Из освете“, коју је написао про, Антон Фунтек, поззати словеначки песник и књижевник. У њој се износи једна психолошка проблема, на име, враћање пороку, који је у неколико наслеђен, али који се био притајао све док су постојале прилике, које су имале да створе други, чистији карактер.

Критика износи и осетније недостатке тога новог комада, али је ипак с њим задовољна и одобрава одушевљење, којим је писац поздрављен за време представе.

Садашња нова и укусна зграда позоришна у Љубљани отворена је у јесен 1892. године.

(Шрепородитељ позоришта). „Његово је начело било: бацај новце кроз прозор, а они ће се вратити натраг скупа скаматама. У радује био неуморан. Никад му није било доста новитета. Свугде су се држале пробе: на позорници, у Фоајеју, у дворани. На пробама није заборављао ни најмање ситнице; све му је било важно. Теже је послове остављао својим редитељима. А је ипак долазио, да надгледа, удешава, поправља, ублажава, премешта. Попуштао није никада Често је с крпицом бледе свиле, коју би бацио на степеницу, или на столицу, давао

да ни он није био без погрешака. Највише му

је пријао моментани успех. За будућност се није

бринуо. Ако је који глумац био популаран, имао је свако вече да игра; а који није био у вољи публике, тога је с места отпуштао. Одгајати нове таленте и доводити их у вољу слушаоцима : као да му није било познато. И тако је позориште остајало без потмладка ...“ Тако пише славни глумац Фредерик Фебир у свом најновијем делу о некадашњем управитељу „Тћедмте (тапсајве“ Перину, који је тој позорници дао мајнингешке спољашности.

СИТНИЦЕ.

(Необична, узречица.) Неки наш глумац био је сувише учтив човек, само што је имао ту чудну навику, да додаје уза сваку реч своју веома глупу узречицу: „Благодарећи вашој милости !“

Тако је његов разговор испадао често веома смешан.

Кад је дошао управитељу народног позоришта, да га замоли, да га прими у глумачку дружину, управитељ га запита:

Јесте л већ дуго глумовали 2

— Глумовао сам у различитим путничким позоришним дружинама, благодарећи вашој милости. — А јесте ли одавно без службе 2 ·

Још сам у служби, благодарећи вашој милости; али сам рад примљен бити за члана вашег позоришта, благодарећи вашој милости.

— Јесте л ожењени

— Јесам, благодарећи вашој милости.

— 'Имате ли деце 2

— Имам троје благодарећи вашој милости.

— Шта играте 2

— Лоле, бекрије, бангалозе вашој милости.

(Искреност.) Осмогодишња девојчица неког нашег глумца прилази глумцу, који је био мало засео у посети, па га запита:

— Кад ћете вашој кући, чика Перо 2

— А што питаш, душице 2

— Мама вели, да не ћемо ручати. докле год ви не одете, а ја сам јако гладна!

(У вагону. Кондуктер се обраћа неком глумцу, који је стојао у ходнику од вагона:

— Молим за вашу билету!

— Молим, ја не заузимам ни једно седиште! Мени није потребна билета, — одговори глумац.

благодарећи

Издаје управа срп. нар. позоришта,

п25а

— =, +

Дане; Штампарија српске Кеа Браће МС половића у Новом Саду.

- е

ЕОгљ РА

4 .. КА : У >