Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

164

весна количина зоби. Ову одају треба правити поред коњарника, да је с њим у вези, јер зоб не сме стајати у коњарнику, пошто би у томе случају привлачила у се испарење и задах. Кад је кабаста храна на тавану коњарника, онда ив ове одаје иду степенице ва таван, и то због тога, да се не би храна непосредно скидала у коњарник и при томе дизала прашина. Кад би се храна с поља скидала с таванану коњарник уносила, онда би се по рђавом времену квасила и прљала, а и спољашња врата на коњарнику морала би се чешће отварати. —

Кад се сечкажприпрема на тавану, што је увек боље но у ода,л ва сточну храну, онда се у једном углу ове одаје направи једна преграда у виду сандука од дасака или зида, којом се спаја таван са овом одајом. Кров ову преграду са тавана се баца сено, слама и сечка и при дну преграде, кров нарочита врата, извлачи напоље. На овај начин отклања се прашина у одаји за сточну храну. У луксузним коњарницима воб имекиње стоје на тавану, па се кров цев од камене масе спуштају у одају за храну. Таква једна преграда за спуштање сена, сечке и воби представљена је у сл. 344. У основи има 1 гл, направљена је од дрвета, на тавану има капак за затварање и ограду,;а при дну израђена је косина, да би се сено лакше кров врата могло извући. Поред тога ту су и две цеви 20 ст пречника, израђене од лима, ва 806, мекиње или сечку. Цеви су горе у веви са левкастим делом, а при дну је нарочити затварач.

Величина ове одаје вависи од броја грла која се држе у ко-

њарнику, и обично се даје од грла 0,5 до 0,7 та“ као површина одаје ва сточну храну.

Пао

У 47 | а 7 SS:

> S> ах К < SS > 5 У «> = У 59

5 са a TO S Sa

Can. 353. Cn. 3&&.

в) Одаја за прибор. Кад се јахаћи и вапрежни прибор држи у.

коњарнику, он се услед испарења врло брво квари, а често пута у коњарнику нема ни места за његово чишћење и одржавање. Код коњарника ва радне коње често се прибор веша за ступце од преграда поред пролава у коњарнику, или се чува у одаји ва сточну

храну. Међутим у бољим и луксузним коњарницима предвиђа сео

нарочита одаја ва прибор. Ако је ва мањи број грла, треба да је једно 10 до 12 газ, док ва већи број грла треба да је сравмерно већа. Она треба да је сува и добро осветљена, да се може добро проветравати и вагревати ва време јаких мравева, јер кожни прибор на хладноћи пуца. Тога ради ова се одаја прави поред собе ва послугу, како би

а it—

сте: