Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

;

183

у пролав ва хранење. Пролав ва хранење са двојим таквим јаслима вахтева најмању ширину од 2,3 т, а са једним јаслима најмање 1.8 т ширине. :

Јасле од опека (сл. 378) праве се од обично јако печених опека

у цементном малтеру 1 :3, а на исти се начин прави и пролаз ва хранење. Јасле, а по који пут и пролаз, превлаче се цементним малтером у размери 1:2,и тб дно јасала 20 тт, а остало 43—415 тата дебелим слојем од споровевујућег цемента, који се затим углача. Цигле, пре употребе, треба потопити у воду, да се истом потпуно васите, затим овидати јасле са правилним превевом. Готов зид треба понова оквасити. Пошто се помоћу нарочитог калупа извуче унутрашњост јасала цементним малтером и углача, напуне се јасле чистом водом и тако стоје једно 14 дана, како би се цементна облога што боље и брже стврдла. Такве јасле, кад се добро израде, врло дуго трају, а кад се још премажу Кеслеровимфлуатом, CZ који малтер јако стврдне, рате. и поре испуни, спречава ЕРИ РЕТКЕ образовање прекотина и чува од киселина из хране, Сл. 378. може се трајашњост ја-

сала знатно продужити.

Често се на предњој страни јасала поставља греда 15 х 20ст пресека, која се с горње стране ваобли и котвама добро ва вид утврди. Ова се греда употребљава за постављање алки,о које се грла вевују, као и ва решетке, кров које грла превлаче главу при хранењу (ел. 379 до 381.)

Кад ова греда треба само да чува предњу ивицу јасала, ако су израђене од опека, камене масе и т. д., на место дрвета може се употребити и гвожђе.

Јасле од тесаног камена праве се од камена који треба што мање да упија воду. Дакле, треба да је тврд, ситноврн и да се спољна површина може глачати. Због тога се највише употребљава пешчар и гранит. Пресеци таквих јасала представљени су у сл. 382—384.

Јасле се праве из комађа око 1,5 m дужине на виду овиданом цементним малтером. Спојнице се праве на жљеб (сл. 385) и ис-

POZ ~

(2 i 27711 (272

(22

aa

37727 3 22412 |