Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

187

јер тада ће пут при хранењу бити најкраћи, а и ради бољег прегледа товедарника. Остаје ли ђубре месецима испод стоке, онда је најбоље ову одају направити на крају говедарника, или у каквом довитку поред говедарника, јер се тада кола могу лакше да крећу при се извозу ђубрета.

Степенице које воде ив одаје за сточну храну на таван треба да су са стране ограничене даскама и да се вратима могу затварати, јер у противном случају испарење би из ове одаје доспело на та-

РТХТТИЛИ ТУ ТИТЕ НИ

2 1

(3

ван и храну би кварило. Изнад одаје за сточну храну налази се у собици на тавану машина сецкалица, одакле се сечка и плева дрвеним или платненим цевима спроводе у суд, где се храна припрема. Често пута направљен је подрум испод ове одаје, који је ив ње приступачан, а у њему се чува кромпир, репа и равно корење ва хранење стоке. -

Одаја за сточну храну треба да је добро осветљена, да је патосана опеком, а, још боље, да је бетонирана. Поду треба дати пад ка одводној цеви, пошто се често вода просипа при припремању хране.

Да би се равна корење и кромпир. ва краве муваре и гојење могли да кувају у овиданом котлу, добро је направити у непосредној веви са одајом ва сточну храну и кујну. Њени обимни видови треба да су овидани, таваница треба да је засведена, а под од опека или бетона. Таван изнад кујне треба да је одвојен зидом од осталог таванског простора. Парни котао, машине за сечење репе и друге машине ва ситнење хране намештају се поред кујне, а у сред ње овидан је у цементном малтеру суд ва мешање скуване хране са сечком и плевом.

в) Таван треба да је толико велики да се у њему може да смести потребна количина кабасте хране ва зиму. За свако крупно грло потребно је 1200—1500 Кр, а како је ва сваких 50 Кр потребно 0,75 ша: простора, то је ва свако грло потребно таванског простора око 18 до 23 го", што се код високих кровова може лаке постићи, док код кровова са благим кровним површинама треба да је надзидак са. одговарајућом висином.