Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

189

6) Оделење за болесну стоку. Уз сваки већи говедарник треба да има и оделење за болесну стоку, како би се болесна грла могла да издвоје од осталих. Оделење ва болесну стоку треба да је потпуно одвојено од говедарника и само споља да је приступачно. Најбоље је ва болесну стоку подићи засебну зграду, у којој би била оделења ва равне врсте стоке.

г) Оделење га хлађење млека. Свеже помужено млеко, док се не експедује, потребно је држати у једном хладном простору, који треба да има такав положај да испарења из говедарника не могу у њега да продру и да се може добро проветравати. Под треба да има пад са одводом иврађеним од цементног бетона, а још је боље ако се премаже једним асфалтним слојем, пошто слој од бетона, услед ударања кантама ва млеко, брво се поквари. Зидови са стране треба да су премавани цементним малтером. ;

За хлађење млека у мањој количини направи се у поду удубљење од цементног бетона и ту се постављају канте с млеком. Ово удубљење треба да је у вези са водоводом и одводом. За веће количине млека предвиђају се равне направе за хлађење.

Примери.

За мала сеоска дворишта и мање потребе врло се згодно може употребити говедарник представљен у сл. 390. Он је толико велики, да се у њега може сместити 6 грла у једном реду. Преграде су широке 1,20т а дугачке 2,50т: бев јасала, пролав за ђубре широк је 1,20та, а ходник ва хранење стоке широк је 0,80т. Оделење за јупад широко је 1,Вт. У одаји за сточну храну налазе се степенице за таван.

У ел. 391 представљен је говедарник за краве и јунад. Краве се држе у пет редова са по 7 крава у попречном реду ; а су преграде ва бикове, а. с друге је стране говедарник за 18 комада јунади. Поред преграде за бикове налазе се преграда ва телад и соба ва служавке. Поред говедарника ва јунад смештена је кујна Ba припремање хране. 'У њој је са с овначен суд за проивводњу паре, са а судови за ку5 вање кромпира и репе; са е овначено је удубљено место у поду, које је изнутра цементом омалтерисано и у коме се припрема и меша сточна храна. Дуж целог говедарника пружа се ходник ћ а у продужењу овога ходника лежи кујна. |

У сл. 392 представљена је основа говедарника у коме се краве држе у два уздужна реда, а све остале потребне одаје долазе с лица

– '

Sgig------__--

на