Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

|

: 191

2. Величина.

Величина овчарника зависи од броја оваца које ће се држати у њему, од њихове старости и расе, као и од начина њиховог хранења. Ако овце не једу храну из јасала, већ с патоса, довољно је ва сваку овцу у овчарнику рачунати 0,60—0,65 та: основе. У већим овчарницима овце се увек хране из јасала и лотра, стога у томе случају треба просечно рачунати од комада 0,7—0,8 т“. Дужина јасала зависи од броја грла која су у овчарнику. Тако ва овцу или овна потребна је дужина јасала 0,4 тп, ва годишњаче (шиљеже) 0,3 го, а ва јагње од 1-ог до 4 месеца 0,15 до 0,20 m. При одређивању величине овчарника треба имати на уму још и одвојена места, у којима ће стајати овнови ва приплод, као и место за спавање овчара. Овце се у овчарнику не држе у редовима, већ се унутрашњост дели на обориће, па се у једном држе овце, у другом годишњеаци, а утрећем јагњад. Ове су преграде високе 1,20—1,50 та. Нарочите преграде

ва овнове ивносе 1,2 до 2,0 тп у квадрату.

У Прајској постоји распис, којим се тражи:

За 1 годишњаче 0,5—0,6 таг „ | овна 0,6—0,7 газ » | овцу 0,7—0,8 m?

| „ 1 овна у нарочитој прегради 1,00 га“. Ове мере обухватају и површину за јасле, но без простора за храну. Оне су према данашњем одгајивању доста мале. Неки писци рачунају : За овцу с јагњетом 1 ше „ овна, јаловицу, годишњаче 0,8 га „ одлучено јагње 0,5 гаг. Од целокупног броја оваца треба рачунати 5—79/, да су болесне и слабе, и за њих треба у овчарнику имати нарочиту преграду. Чиста висина овчарника за мањи број оваца је З—3,5 та, у овчарницима ва преко 500 комада треба да је висина 3,5—& m. Штприна евчарника управља се према његовој величини, према изради крова и нолежају у дворишту, но не треба, бев нужде, да је испод 40 m широка. |

3, Подела овчарника.

Овце се у овчарнику крећу слободно. За овце с јагнетом, овнове, годишњаке и јагњад праве се преграде од 2,5—3,5 т величине и 0,85—0,95 т висине. За јарце праве се преграде 1,2—1,5 то у квадрату а 1,3 та висине од 4 ст дебелих дасака, које су на својим крајевима утврђене у дрвене ступце. Овце за гојење држе се у потпуно одвојеном простору, да не би; чуле блејање осталих оваца, као и да би биле у просторијама које су хладније и мање осветљене.

За припремање и чување хране прави се, већином у средини овчарника, један ограничени отворени простор. Због тога треба рачунати на сваку овцу 1,1 m? површине овчарника, рачунајући ту и све преграде у овчарнику. |