Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

202

ва кола. Са обе стране одаје за храну налазе се валови ва појење стоке израђени од цементног бетона. Конструкција таванице и крова види се из пресека. Преко тавањаче долази слој блата, а ниски кров покривен је двоструко асфалтном хартијом.

Д. СВИЊАРНИК.

У новије доба дошло се до уверења, да при подизању домазлука и гојењу свиња треба обратити тако исто велику пажњу и на свиње као и на осталу домаћу стоку; стога и ва њих треба правити нарочите стаје, т. вв. свињарнике, у којима ће. свиње боравити. Да ли ће се ова стаја подићи као засебна зграда или као довидак уз какву већ постојећу зграду, зависи од величине имања и количине свиња, као и од начина вођења економије. Али, не треба остати при старим наворима : да су за смештај свиња добре најниже, најгоре и рђаво проветраване просторије. Напротив, ва свиње треба имати суве и чисте просторије, јер је познато, да када се свиње у сувим, топлим и добро поветраваним просторијама. подижу, дају далеко више и бољег меса него у загушљивим, прљавим и узаним кочинама. Укратко, на чистоћу свињарника треба обратити велику пажњу, јер је утврђено, дајеуврок многим заравним болестима код свиња распадање измета, на коме се образују печурке. Због тога се ђубре ив свињарника мора ивносити сваког дана, а пбд добро водом прати.

Из овога напред реченог, као и из околности да свиња имају мању сопствену топлоту од осталих домаћих животиња, лако је утврдити начин обраде и уређења свињарника.

да хранење свиња употребљавају се често многи отпатци, који се за друго не би могли употребити, а свињско ђубре врло је добро за ђубрење њива у којима се сади кромпир, сеје грашак, дуван и хмељ.

1. Положај.

Пошто положај свињарника има велики утицај на здравље и напредовање свиња, јер треба да је топао, сув, видан, чист и да се може проветравати, то да би се ово постигло, потребно је лице свињарника, на коме су врата и прозори, окренути југу или југоистоку. Положај свињарника у дворишту треба да је такав, да је што ближи млекарима и казаницама, како би се отпатци из њих могли што лакше употребити Ba храњење и гојење свиња.

2. Потребан простор.

Веће свињарнике, који служе за паћење свиња, треба тако градити, да је могуће свиње према добу старости и полу (нерасти, крмаче, угојене свиње, навимад и прасад) држати у одвојеним преградама, које су толико велике,да у њих може стати једна или више свиња, да се у њима оне могу кретати, да имају сув простор за лежање и валогв за храњење. |

Величина свињарника поглавито вависи од броја крмача ва приплод, или од броја свиња које треба да се гоје.