Prosvetni glasnik

44

Лазар Станковић, у школн охридској, из треће класе у другу. Сава Кезић, у школи табановићској, нз десете класе у девету. Јелена Радовнћева у школи узвећској, нз прнвремене класе у десегу. Душан Мнлинковић, у школн црнобарској, нз прпвремене класе у десету.

Спасоје Алекспћ, у школн шеваричкој, пз четврте класе у трећу. Ненад Станојевић, у школи штнтарској, нз десете класе у девету. XXII У Мајданиску Полекснја Станојевпћева, у женској школн, из нрнвремене класе у десету.

НОВОПОСТАВЛБЕНИ УЧИТЕ^БИ ОСНОВНИХ ШКО<ЛА

Г. Јосиф Дамњановић, постављен је 1. Маја 1880. г. за заступвнка )чнтел>а школе ђакуске, у округу топличком. Г-ђпца Драгиња Стокина, постављена је 6. Маја 1880. г. за учитељку девете класе III ц IV разреда женске школе зајечарске.

У М Р в л и Јани^ије Пешић, учитељ седме класе у заводу I за српску спрочад, умрво је 13. Маја 1880. год. у Београду.

ИСПИТИ У ГИМНАЗИЈАМА, УЧИТЕ^ЉСКОЈ ШКОхЛИ : У уређењу наших средњих школа учињена је велика измена 1873. год. Изменама и допунама у закону о гимназијама од 16. Септембра 1863, које су добиле законску ] редност 12. Децембра 1873., наређено је, да учење у гимназијама траје у место шест седам година и да се може полагати испит зрелости, кад се уведе, 1 а прелазно наређење исгих измена и допуна вели: „Седми разред учити и испит зрелости полагати биће дужни ученици, који се налазе у У разреду, кад ова измена у живот ступи." 2 Исте године (1873.) 3. Децембра и за Реалку наре1,ено је, да учење траје у место шест, седам година, а. §-у 18 устројства Реалке додато је: „Исто се тако може полагати испит зрелости, кад се уведе." 3

ЗРЕЛОСТИ РЕА^ЛЦИ, ЗА 1878-79 ШКОхЛСКУ ГОДИНУ У прелазном наређењу и за Реалку усвојено је, да испит зрелости полажу они ученици, који се затеку у У разреду, кад измена закона која се односи на испит у живот ступи. И тако је ударен први пут темељ испитима зрелости у нашим средњим школама. Према законским одредбама требало је на крају 18^ школске године да се полаже први испит зрелости, јер у тој години свршили су УН разред они ученици, који су се затекли у У разреду, кад је измена и допуна о седмом разреду и испиту зрелости у живот ступила. — И министарство просвете и црквених послова беше живо насгало, да се прикупи материјал за ближа наређења о поменутим испитима. У тој цељи позвани су проФесорски савети Београдске и Крагујевачке Гимназије и Реалке,

1 Зборник XXVI., отр. 7. 1 Зборник XXVI., стр. 9. 3 Зборнпк XXVI., отр. 57.