Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

71

средство за то, и помоћу ње државна ће управа моћи на сва шкодска места обраћати једну исту пажњу и упућивати добре учитељске снаге онамо где их највећма изискују наше политичке и просветне потребе. На основу ових побуда скдопљен је предлог закона о учитељским пдатама, који част имам поднети Народној Скупштини као што сдедује: Чл. 1. Длате учитеља основних школа деле ее на седам класа. Количина илате у СЈакој класи оволика је:

У арвој класи У другој класи . Ј' тре&ој класи . У четвртој класи У иетој класи У шестој класи . У седмој класи

2000 динара 1800 1600 1400 1200 1000 800

Привременим учитељима илата је 600 динара на годину. Чл. 2 Класе се дају ио личној заслузи у учитељској служби а ио одредоама овога закона, а класне иовишице могу се давати ио месту службе из иризрења на тегобу или важност службе у томе месту. Овака места могу доносити једну (200 динара) или две (400 динараЈ класне аовишице ономе ко у пима служи. Но чим се учитељ с тога места иремести на обично место, које нема ирава на иовишице, он тим губи ираво на иовигиице које се уживају у месту с иравом на иовишице. Чл. 3 Која %е места имати ирава на једну или две класне иовишице, одређиваЛе министарски савет на иредлог министра иросвете и црквених иослова. Чл. 4. Право на илату, које класе ио овом закону дају, добијају учитељи, кад иретиисом министра иросвете и црквених иослова буду иостављени у коју од горе иоменутих класа.

Чл. 5 При иостављању учитеља који се у служби затеку у класе ио овом закону, министар иросвете и црквених иослова обзираће се на усиех и владање нихово. Да би који од учитеља, које закон овај у служби затече, могао бити иостављен у класу ао овом закону, треба да је барем кроз три године добијао веКином врло добре ц одличне оцене и да се добро владао. Сви остали неКе се моЛи ни у коју класу ио овом закону ставити, докле се не иоираве, и доклесе ио одредбама чл. 6 не могне на пих ирименити овај закон. Чл. 6. Који учитељ буде иостављен у класу ио овом закону, моКи Ке добити ио шшицу која му је на реду иосле сваке четвртс године, ако му јс кроз то време усиех свагда или веЛином обележен врло добром или одлич-ном, а није н-икад слабом или рђавом. оценом. Чл. 8 Као унаиређење даје се свагда само једна иовигиица која је на реду. Чл. 8 Број учитеља у иојединим горе иоменутим нласама и иостављање и унаиређивање њихово ио класама, зсшиси од извршења чл. 5. и 6. овога. закона. Чл. 9. Све што се у овом закону говори о учитељимл вреди у свему и за учитељице. Чл 10. Законом овим укидају се чл. 17 и 18 закона о основним школама од 11 Сеитембра 1863 год. заједно с изменом од 1 Октобра 1871 године, која сена њих односи. Закон овај стуиа у живот кад га Књаз иотиише.

14 Јануара 1881 у Ђеограду.

Министар аросвете и црквених аослова, С'Г •ровАКОВИЋ.

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

I Г. Јован Вулетић, суплснат смедеревске ниже гимназије, уступио је књижници исте школе своју годишњу плату од г,то талира, која му се даје као деловођи трговачко-занатлијског одбора у Смедереву, да се употреби на потпомагање и увећање поменуте књизкнице. Ово је редак пример, којим се доказује, колико се високо цени књига и наука од стране онога који јој се посветио. Хвала томе наставнику и родољубу!

Т1 Школи Јасичкој (у Темнићу) округа Јагодинског, на дап патрона св. Саве после водоосвећења приложили су ови нросветни добротвори : г. Милош Ђурић начелник срески . . .4 динара г. Арса Протић капетан војни . 4 « г. Миладин Поповић свећеник и старатељ . 2 « г. Алекса Петковић кмет 2 « г. Тома Марјановић подинжињер ... 1 « г. Тодосије Николић предузимач . 1 «