Prosvetni glasnik

6 76 белешке о просвети и школ лмл и просветни добротвори

БЕЛЕШКЕ 0 ПРООБЕТИ И ШКОЛАМА

I Еандидати за проФвсорске испите У времену од 24. Септембра до 2. Октобра о. г, пријаиила су ое министарству просвоте и црквеннх послова три кандидата који желе полагати професорске испите, и ти су, по реду пријаве , гг: ЈБуболир Миљковић , предавач Београдске гимназије, Димитрије 11авЛОВИ|| и Јефреи Бојови}., предавачи Богословије. Г. Миљковић полагаће испит из » Зоологије с анатомијом, с обзиром на дијететику, и из Бот&нике с ана" томијом и физиологијом«. Г. Павловић полагаће испит из » Пастирског богословљ а и омилитике«. Г. Бојовић полагаће испит из пП&стирског и црквеног богословља и омилитике«. У испитни одбор одређени су првом кандидату : гг. др Ј, Панчић, Јов. Вошковић, К. Алковић, др. Л. Докић и Љуб. Клерић, професори Велике Школе, а другом и трећем кандидату : гг. архимандрит Нестор, ироФесор Богословнје, Јов. Бошковић, професор Велнке Школе, протосинђел Никанор, рекгор, и Живојин Јовичић и Јанићије Ноповић, професори Богословије. II Профосорски испит г. Емилијана Берберовића Г. Емилијан Берберовић, супленат крагујевачке гимнавије, полагао је проФесорски испит из Немачког јеЈика с литературом и Српског језика са Старословенским. 3 0. Септембра о. г. радио је писмени задатак (на немачком језику).* „Карактеристика и ресултат научне распре између Водмер-ВраЈ1'ингера ц Гочеда«, под непосредним

надзором Испитног Одбора 3. Октобра полагао је усмени испит из изабраних наука. 6. Октобра држао је у VII разреду Веоградске гимназије практнчно преданање ло постајању (немачких) глаголских облика«. Нспитнн Одбор признао је г. Берберовићу да је положио професорски испнт. III Избор ректора Велике Школе за 1881 -82 шк годину За ректора Велике Школе изабрао је академијски Савет ла ову школску годину г. ДиМИТрИЈа Нсшића, проФесора Велике Школе. V Отворање Учител.ске Школе у Нишу 24. Сеитемб^а ове године свечано је отворена нишка Учитељска Школа после држане богомоље и призивања светог духа, којом је приликом и школа освећена. У ову школу (у I разред) примљено јо до сада свега 31 ученик, н то: 23 о државном, а 8 о свом трошку. По школској спреми има 19 ученика који еу свршили III гимназијски разред, 9-рица су и.ј IV, двојица из V, н 1 из IV разреда. По местима где су се школовалн деле се ученици овако : из Ниша је 10, из Београда 8, из Зајечара, Неготина и Крдгујевца по 3, из Пирота су двојица и из Чачка и Ужнца по 1. У школи раде, осим два сгална наставника, још четири хонорарна предавача, и то: за науку хришћанску, за српски језик и нсторију опшгу, за цртање и краснопис, и гимнастику.

ПР00ВЕТНИ Д0БР0ТВ0Р1

I Пок. Милан Димитријевн!,. тровац из Бањана, у округу ваљевском, који је умро 5. Јуна ове године, оставио је по гласу свога завештања по 20 дук. ц. школи упској и бањанској. Г. министар просвете и црквених послова, актом својим од 26. Августа о. г. ПБр. 5562, наредио је, да се ти легати упуте дотичним општинама на руковањо које ће за то бити одговорне пред земаљским властима, и које ће сваке године подносити му рачун о стању и употреби гих новаца.

II г -ђа Људмила Ивановна ЈПестакова предала је српском посланетву у Нетрограду .партитуре од опере »Жизнв за цара, «коју је комноновао њен браг Глинка. Те су партитуре достављене мшшстарстну просвеге н црквених послова, и оно је наредило те су нредате Народном Позорншту у Београду. Шеменитој дародавци, која је нарочитим писмом извештена како је сњеним поклоном ноступљено, изјављује се и овим путем усрдна захвалност на осећањима која гаји према просветним установама у Србији.

ИЗДАЊЕ И ШТА.МИА ДРЖАВНЕ ШТАМПАРИЈЕ.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК СТЕВАН Д НОПОВИЋ.