Prosvetni glasnik

816

БЕЛЕ ШКЕ 0 Д ГОСВЕТЛ II ШКОЛАМА, ДРОСВЕТПИ ДОБРОТВОРИ И СТЕЧАЈ

вимо да је г. министар просвете н црквених послова одредио . Г. Ђуру Козарца, директора београдске гимназије, за тлана комисије за ариродне науке, и Г. Момчила Иванића, ирофесора реалке, за члана комиисје за сриски и словенски језик. III Кандидати за нрофесорски исних 1 Г. Иорђе Ш. СтојановиЛ, проФесореки ириправдик, ивјавио је мииистру иросвете и црквених посдова да жели подагати проФесорски испнт из физике, механике и космографије, а уз то још из : францускоги немачког језика. За испитивање овог кандидата одредио је, 2. Но_вембра о. г. ПБр. 9002. мииистар иросвете и дрквених

I посдова, на основу чд. 11. закона о проФесорским испитима, одбор и то за председника г. Косту Адковића, проФесора вед. шкоде, а за чданове : гг. Љуб. Кдерића, Настаса Петровића, Светислава Вуловића и Милана Андоновића, такође проФесоре вед. шкоде. 2 Г. Сретен Пеливановиб, предавач нишке гимназије, јавио се министру просвете и црквених послова да жели нодожити проФесорски испит из груне наука : Ботанике и зоолоогије с антроиологијом и дијететиком. За испитивање отнЈга кандидата министар просвете и црквених посдова, на основу, чд 11 закона о нроФесорским испитима, одредио је 13. Новембра о. г. ПБр. 9473. одбор и то за председника г-др-а Ј. Панчића, проФесора велике школе, а за чланове: г. г. Јов. Бошковића, др-а Љзара Докића, С. Лозанића проФесоре и Јов. Жујовића, суплента вел. шкоде.

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

I Г. Милорад Цојкић, трговац из Суводола у пожаревачком округу, поклонпо је школи суводолској једно звоно у вредности 60 дннара. На овом дару нзјављује се г. Цојкићу усрдна захвалност. II Г. Димитрије II. Петковић , учитељ основне школе у Нишу, иоклонио је миннстарству иросвете н ' дрквенпх послова једну слнку коју је он сам нзрадио. Слнка је израђена мрсном бојом п представља пролеће у облику женскиња. На овом поклону изјављује се г. Петковићу усрдна захвалност.

III Г. Мијаило МијаиловиА, ипсар оппггине џањевске, у крајпнском округу, поклопно је основиој гаколп у Џањеву једно звоно у вредности 64 дипара. На овом дару изјављује се г. Мијаилу усрдна захвалност. IV Г. Алекса Ћирић, трговац нз Смедерева, набавио је за смедеревску нижу гимпазнју Екартове слике о кроју љуДског тела. Ове се слике могу веома корисно употребљавати прплпком предавања Зоологије и Науке о човекЈ. Г. Тшрићу пзјављује се усрдна захвалност на овом I поклону.

о т е "ч: т За унражњена места учитеља цртања и лепог писања у средњим школама Како има више од десет упражнењих места учитеља се доказала његова спрема за предавање цртања и лецртања и лепог писања у средњпм школама, то се овим пог писања, може и испитом пред стручном комиспјом позива сваки који бп имао спреме за предавање поме- ј засведочитн да има способности за ово за шта се овим нутих вештина да се најдаље до краја ове године обрати ; стечајем чражи, ако је вољан да се таком испиту Министарству нросвете и цркв. послова и да иоднесе иодвргне. поред сведочанства где је учио помепуте вештине још и Плата је 1000 динара годитиње своју крштеницу и уверење о својем дојааогањем зани- Из канцеларије Мишктарства просвете и црквених мању и владању. Који не би имао сведочанства којим би иослова, 5. Октобра 1882 год. у Веограду, ПБр. 8030. ИзДАЊЕ II ШТАМПА КРАЉЕВСКО-СРПСКЕ ДРЖАВНЕ ШТАМПАРИЈЕ. ОдГОВОРНИ УРЕДШШ СТЕВАН Д. ПОПОВИЋ.