Prosvetni glasnik

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

Да се за реадке састави други програм, а преддожепи да се ирими за гимпазије, пошто уреалкама Геометрија има један час више недељно, а и с обзиром на опнггу спрему ученика реалака. За тим се прешдо на читање програма за сваки разред на по се. Програм за IV разред Јсвојен је без измспе. По предлогу Бор. Тодоровића одлучено је: Да се из програма за V разред изостави о трапсверзалама у троуглу. За VI разред примљен је предложени распоред. Код ирограма за VII разред по предлогу нредседника Д. НешиКа одлучено је: 1. Да се казке само „основи за израчунавање тригонометријских таблица", а да се не учи у опшпрности тај одељак; 2. Да се обрати пажња на конструисање особених једначина с двема непознатим у аналитичној геометрији. С тим је примљен сав наставни програм за Геометрију за гимназије. (Види пралог под А.) *) IV Пошто се за реалке има саставити нов наставни програм за Геометрију, то је Просветни Савет одлучио: Да тај програм састави Драгутин Плајел, но да се нрн том послу, колико је могуће, држи нрограма који Је за гимназије усвојен.

С овим је састанак закључен. СА< ТАНАК С1.ХХП 1. Јуна 1883. у Београду Б[1.1 п су: председшш Д. Нешић; потпредседник: Ј. Иецнћ ; реДОВ1Ш чланови: Ст. Д. Поповић, арх. Н. Дучић, др. В. Бакић, М. Зечевић, др. Л. Стевановић ; ванредни члановн : М. Валгровић, Св. Вуловић, Јов. Ђор^евић, протосинђел Никанор, Драг. Плајел и Г1. Никетић. Привремени пословођ др. Ник. Ј. Петровић. I Прочитан је и потписан записник 170. састанка. II Министар иросвете и црквених иослова, писмом од 27. Маја ПБр. 4178., снроводи на предлог и одену Маиу Балканског аолуострва од В. Карића. Унућује се Јов. Ђорђевићу и да се замолп г. А. Алексић. III Прочптапо је нисмо министра аросвете и црквених аослова, од 27. Маја ПБр. 3789., којим шаље на *) Штампаће се доцније. Ур.

преглед Сиисак књига за сирему ирофесорских кандидата богословијских наука. Унућује се наставиом одбору, коме се за овај случај придаје, као стручно лице, г. арх. II. Дучић. IV Писмом од 30. Маја ПБр. 4234., сироводи министар иросвете и црквених иослова сведочапства г. Софрипа који се моли за наставника средњих школа. Упућује се наставном одбору. V Др. Л. СтефановиИ реФерује да је прегледао рукопис Љуб. МиљковиКа иод насловом „ 0 иознавању човека и нези човечјег тела за I разред нижих гимназија и реалака ." Писаи, је своје дело удесио но наставном програму, а унео је и пешто више материјала, но што је пронисано. Пошто је унесени материјал користан, то би требало оставити га само с напоменом да се то штампа снтним словима те да не буде обавезно за ђаке. Неке ситннје мање погрешке он је сам поправио а неке је упућивао писца те их је овај исправио. И тако сад је дело са свим добро и могло би се штампати о државном трОшку, а за школску потребу. Услед тог реФерата, Просветни Савет одлучио је: Да се рукопис „ Познавање човека " може као школска књига штамнати о државном трошку , а да се писцу у име хонорара изда по 80 динара од штампана табака. VI Ст. Д. ПоаовиК наставио је чита њереферата М. С. МилојевиКа о „ Сраској Земљи" В. КариКа. Поштоје реФерат прочитан, Главни Просветнн Савет одлучио је: 1. Да се „ Сриска Земља " од Владимира Караћа, проФ. не може откупити за поклањагве ученицима, због мана које се у реФера гима наводе, а и због тога што у опште није удесна за поклањање ђацима ; 2. Да се реФерат М. С. Милојевнћа не штамна, пошто је сувише опширан а и иначе није удешен за јавност; 3. Да се реФерат Драгољуба Јовановића штампа, ношто уредник „Просветног Гласника" азостави оно што не иде к науци ; 4. РеФеренту М. С. Милојевићу одређује се 100, а Драгољубу Јовановићу 60 динара у име хонорара за реФерате. РеФерат г. Драг. Јовановића о тој књизи гласи: „Главном Просветном Савету Чает ми је Главном Просветном Савету поднети свој ре®ерат о делу г. нро®. Карића под насловом „Орпска земља".