Prosvetni glasnik

554

ЗДПНСНИК ГЛАВНОГ НРОСВЕТНОГ САВЕТА

у крушевачком округу ј у шавачком округу г. Димитрије МихаиловиЛ , учитељ основне школе : 14 Ђорђв ТомиИ, учнтељ осповне шкоде у Мехоу Наупари, 7. Јула о. г. по молбн. | винама ' ^ °* г ' по мол ^ и г. Милан Павловип, учитељ основне школе липоу нишком окгугу i лошке у Меховине, 12. Јула с. г. ио молби. г. Милан НовичиЛ, учитељ III. разреда II. оде- III Стављен је у стање мира: лења основне школе у Нишу, од дужности уп| ави- г _ Милија РистиД, учитељ основне школе књатеља женске школе, 7. Јуна о г. ј жевачке , 15. Ј уда 0 . г. у пожаревачком округу ј IV Отпуштен је: г. Станоје ПоиовиК, учитељ основне школе у Миш- ■ VI у врањском округу љенонду 5. Јула ов. год., због ступања у свеште- ' г. Стојан ПешиК, учитељ основне школе у Сурдулиннчки чин. | ци, 6. Јула о. г. због неуспеха и недостојног владања.

Записник Главног Просветног Савета

САСТАНАК С1ХХ1Х 30. Јуна 1883. год. у Београду Били су: потпредседник Ј. Пецић ; редовни чланови: Ст. Д Поповић, М. Зечевић, Драг. Јовановић, др. Л. СтеФановић ; ванредни члановп : Љ. Ковачевић, Јов. Ђорђевић, Драг. Плајел и II. Никетић. Привремени пословођ др. Ник. Ј. Петровић. I Прочнтанп су и потписанн записници 176. и 177. састанка. II Министар аросвете и црквених аослова, писмом од 27. Јуна ПБр. 5113., позика Савет да му предлолш нове теме за арофесорске кандидате. У след тога Просветни је Савет одлучио: Да израде нове теме ова господа: За Немачки језик Ст. Д. ПоаовиЛ и Јов. ЂорђевиИ: За Механику Љ. КлериЛ; За Хемију и Хем. технологију С. ЛозаниИ; За КосмограФију М. АндоновиК; За Физику Б. ТодоровиГг и П. ЖивковиК; За Латински језик Ј. Туроман; За Минералогију и Геологију Јов. ЖујовиК; За Психологију с Л.огиком и Педагогику др. В. БакиК и Мих. ВујиК; За Математику Д. НешиК; За Срнски језик Јов. Бошковић; За Зоологију др. Л. Докић; За Нацртну Геометрију М. Валтровип и П. ЖивковиК. Све ове теме да се израде до другог састанка. III Писмом од 20 Јуна ПБр 5108 спроводи Министар иросвете и црквених иослова поново на нреглед слику

св. Саве од Вл. Тителбаха. Упућује се М. Валтровићу, протосинђелу Никанору и Ст. Тодоровићу. IV Јов. г Борђеви& предлаже да се и ирограм за француски језик за средње школе упути одређеној комисији за редакцију осталих нрограма, ношто је он стварне понравке нзвршио, а сада остаје да се поправи само језик, стил и терминологија. Прима се. V На позив потпредседника реФеренат М. ЗечевиЛ прочитао је из наставног програма за Оишту Историју последњи одељак: „ Најновији век." Јов. ЂорђевиК жели да се целом наставном ирограму да друкчија стилизација, која ће битп строго објективна, да се избегавају изрази који догађаје или личности у напред осуђују нди хвале. Што се стварне садржине тиче, прима програ.м, једино с изменом да се српскоме народу да засебан одељак, а да се о њему не говори тек узгред под другим насловима. Референат је објаснио да не налази да програм није објективно нанисан, а што се тиче историје српскога народа о њему јс казано све што се имало рећи. Могло б.и се само спе то на једно место скупити. После овога објашњ ња Главни Просветни Савет за 5 противу 4 гласа, одлучио је: Да се стил у наставном програму за Оишту историју има нонравити по примедби Јов. Ђорђепића; да ту поправку изврши редакцијона комисија и да се нарочити одсек посвети историји српскога народа. Да то изврши комисија која је програм правила. За тим је потпредседник позвао чланове да кажу своје мишлење што се тиче аоделе материјала по разредима .