Prosvetni glasnik

632

БЕЛЕШКЕ 0 ПРОСИЕТИ И ШКОЛАМЛ, ЦРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ II ШТАМДДРСКЕ ИСИРАВКЕ

БЕЛЕШ^Е О ПРОСВЕТИ И ШЈ^ОхЛАМА

Јавна настава у Јанану Основна настава била је у Јаиану још у најстаријем добу врло развијена. Онамо имало је С1!ахо село своју школу, док су у ,-Европи тек винш слојеви друштвепи школом могли користити се. „У 6. дан 6. меседа своје 6 године узраста довођен је у свечаном спроводу млади Јапанац у школу, да ту прва знања у лепом писању задобије, и пошто је небројеио пута иснисао просте и сложене знакове, он јеињиховзпачај утубио. Обични ђаци научили су обично до 10о0, даровитији 3 — 4000 знакова за 0 до 8 година. Научницп знали су 10.000 п иише знакова,"

Настава је била мехаиична и ограничена, гледало се више на Форму него ли на развијање ума. Сад је настава методичка и но европском иачину уређена. У 1872 години било јеу Јапану 53.600 школа са 2 милиона ђака од 34 милиона становника. Годипе 1877. било је већ 58.272 школа са 3 милиона ђака. Обсег наставе проширен је. У школама предаје се математика, природне науке и цртање. Школе издржава држава, коју у томе богато помажу поједииа приватна лица. За носледњих 5 година издато је на школе 38.200.000 динара, нерачунајући у то дохотке од ненокретпога имања, које је у својину школама предато.

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

I Г. Тома Симић, терзија из Шанца и његова зкена г-ђа Сока, поклонили су једну оловку и књиге: , ВановиК Страхипа" и Г ЈанкоацК Стојан " издања кн ижаре браће Јовановића ; „ Ослобођепе Србије од Турака"; и Сраске народне иееме и Милога ОбилиК "; издање браће Поповића, да се раздаду добрим ученицима II и III. р. осн. мушке школе у Шапцу. Г. Томи и г-ђи Соки изјављује се усрдна благодарност на учињеним поклонима. II Г. Г. Павле Цветковић, Васа Никодић, и Милан Ђорђевић, трговди и г-ђа Анка Хаџићка из Веограда, поклонили су књиге : „ Сраски Свет " од П. Никетића, „ Шта ирирода деци ирииоведа " од Г. Матића, , Поштуј оца и матер " од М. Грабовачког, в Сто арича " од Луке Поповића и „СенковиК Ива и ага од Рибника " да се раздаду у награду ученицима београдске савске основне школе.

Г. Г. Цветковићу, Николићу и Ђорђевићу изјављује се усрдна благодарност на учињеним поклонима III Г. Андреја Марковић, апотекар у Пожаревцу, поклонпо је 20 ком. књига: т Басне Криловљеве' да се о годишњем пспиту раздаду као дар ваљаним ученидима и ученицама иожаревачких осповних школа. Г. Марковићу изјављује се усрдна захвалност на учињеном ноклону. IV Г. Јован Бабић, начелпик округа рудничког приликом годишњег испита у школп мојсињској, поклонио је 7 динара да се раздаду свима ученицима исте школе- Г. Панта Сандић, кондуетер из Алексинца, поклонио је за књижницу школе мојсињске књигу „ Сриска Земља " од В. Карића. Именованим дародавцима изјављује се јавна захвалност на ноклонима.

1ИТАМПАРСКЕ ИСМРАВКЕ У 14-ој свесци „Пр. Гласника" поткрале су се ове крупније погрешке: 1. г. Милан Повловић, учитељ основне школе липолишке, погрешно је ушао у рубрику разрешених учитеља : треба да буде у рубрици иремештених. 2. На завршетку одељка другог састанка СГ.ХХХ Главног Просветног Савета изостављене су речи , Усваја се", као одлука саветска. ИзДАЊЕ И ШТАМПА КРАЉЕВСКО-СРПСКЕ ДРЖАВНЕ ШТАМПАГИЈЕ. ОДГОВОРНИ УРЕДНИК СТЕВАН Д. ПоПОВИЋ.