Prosvetni glasnik

760

белешке 0 лросвети и школама

раштајима овим (показати), јер сваке године му израсте внше по један нрираштај. Живи по свима брдовитим пределима. Даје нам: млеко, месо, кожу и рог за прављење ствари и негде теглећу снагу (на северу). Како се зову ове животиње ? Куд долазе ? Како им се зове род ? Како им се зове племе? Како се зове мужак? Како се зове женка ? Какви су им рогови ? Кад отпадају рогови ? Како знамо колико му је годпна? Где живи јелен ? Шта нам даје за уиотребу ? Зашто су му рогови ?

Ево вам још једне ЖЕ ,вотиње, — (показати слику) — која долази у ред преживара, род и штејелена. Гледајте је. Зове се срндаК. Мужак се тако зове, а женка се зове срна, мдадунче се зове срнче. Рогови немају више од три израштаја. Дакле није као у јелена. За употребу даје нам што и јелен. Живи по брдовитим местима. Храпи се травом и лишћем. Труп и ноге су јој врло танке, с чега може добро да трчи и скаче. О којој смо животшби сад говорили ? Како се зове женка ? А младунче ? Какви су јој рогови ? Шта нам даје за употребу ? Чим се храни ? Какве су му ноге и труп ? Зашто ?

БЕЛЕШ^Е О ПРОСВЕТИ И ШЈЕ^ОЛАМА

Са збора београдских учитеља Према наређењима новог закона о основнимшколама прописани су за вишу и ннжу основпу школу иови наставни нланови и програми. Насгавнн програмп израђени су п послати свила школама, да се наставпици по њима управљају. Али због краткоће ВреМеНа и иаГоМиланог посла, Главни Просветни Савет аије могао стићп да. претресе и утврди детаљне програме наставних предмета за основну школу. С тога Је министарство просвете било принуђено да изради аршремени кратак нацрт арограма наставних предмета. Тај нацрт програма прегледао је и одобрио и Главни Иросветни Савет. Збор београдских учитеља и \чит<'љица држао је ових дана (18., 19. и 20. овог месеца) неколико својих састанака, на којима је претресао и објашњавао тај привремени нацрт програма. Узајампим обавештавањем о појединим предметима ц тачкама у нацрту нр <грама збор је решио, да се програми наставних нредмета само објасне онде, где се збору учини штогод нејасно, и да се у пајкрупнпјим иотезима детаљишу. Тако је збор иосле доста дуге и озбиљне дебате о сваком предмету дошао до ових ресултата: 1. Из Науке хришћанске збор је одредио које људе из старозаветне црквене историје разуме под именом „нзабравици божји." Тиме је збор у пеколико детаљисао шта ће се пз науке хришћанске учити у II разреду За III разред збор се сиоразумео шта ће се поименце учити <> Исусу Христу п које ће се приче и беседе његове деци казивати Тако исто и за четвртн разред објашњен је у неколико нацрт програма, нарочито они ставови у програму: о апостолима и јевапђелистима , о гоњењу Хришћана и о великим иразницима. 2. Из Сраског језика збор је био мишљења, да се у I разреду уче само стварне именице. Мислене име-

нице и остале врсте говора у нацрту нрограма да се уче у II разреду, али од заменица да се узму само личне и арисвојне. За III разред под речи „граматика" збор је разумго све врсте речи, а за четврти разред збор је под речима : граматички основи разумео мењање пет променљивих врста говора. 3. Словенски језик остао је по програму. Само је збор изјавио, да се у четвртом разреду не може потнуно објашњавати текст и непознате речи. За ово је збор имао два разлога: Прво што је развитак деце у стадијуму, кад она не могу добро текст разумети, а друго и главно, што је садашња књижица, којом се деца служе, веома неподесна за то. 4. Рачун је остао по нацрту програма, осем неких малих објашњења. 5. Земљоаис је у другом разреду у неколико објашњен, а у III разреду одређено је какав се материјал има узети у срезу и округу, односно у Краљевини Србији. За четврти разред одбор је одредио које се земље зову српске, п какав ће се материјал поименце узети. 6. У Историји Срба збор је додао за трећи разре\ још неке биограФије из наЈновије српске историје, а у четвртом разреду именовао је личности из сваког периода, о којпма ће се говорити. У најновијој историји збор је именов ;о и догађаје иоједине. 7. Код аознавања човека збор је у IV разреду именовао оне партије из дијететике о којима ће се говорити. 8. Из Јестаствениие збор је именовао све животиње, биљке н минерале, који ће се у коме разреду учити. 9. За вештине зборје изабрао неколико наставника и наставница да о програму промисле и своје мишљење донесу. С овим је завршена радња збора, којом се ишло на то, да се постпгне што већа хармонија у раду београдских наставника п наставница. Ми ћемо на овом месту у идућој свесци нашее листа. саопштити н нојединости зборског рада.

ИзДАЊЕ и штамна краљевско-српске државне штампарије,

Одговорни уредник Стеван Д. Поповиђ.