Prosvetni glasnik

136

ЗЛПИСПЦК ГЛЛВПОГ ПРОСВЕТНОГ СЛВЕТЛ

САСТАНАК ССХ1Л 12. Декембра 1884. год. у Београду Били су : Председник Дим. НешиЛ ; потпредседник архим. Н ДучиИ ; редовни чланови : Ј. ПециЛ, Драг. С. Милутиповић, Љуб. Ковачевић, Драг. Ллајел, д-р Л. Стефановип, Јевр. ИлиИ; ванредни чланови ■ Мил. АндонавиК, Јов. ЂорђевиК, д-р Павле СтејиК и П. Иикетаћ. Пословођа Ж. П. СимгЉ. I 11рочитан је и усвојен заиисник састанка 254. II Прочитано је иисмо г. министра иросвете и црквених иослова од 4. Декембра ове гоПВр. 13 355., којим сироводи Гдавном Иросветном Савету програме из Српског Је;шка за гимназије (и ниже реадке), које су као комисија израдиди г.г. Свет. ВуловиК, Љуб. КовачевиИ, Жив. П. Си .миК и Момчило ИваниК. Г. Жив. II. Сммип , као известиДац к.омисијски читао је и обја.шњавао програме. По довољном објашњењу даваном иа све примедбе чињене од чланова Савета, Главни Иросветни Савет усвојиО је ирограме за I, II и III разред у свему без икаквих измена. С тим је састанак закључеи.

САСТАНАК СС1Л1 19. Декембра 1884. у Београду Били су : председник Дим. Иешић ; потпредседник арх. Н. Дучип ; редовни чланови : Јосиф Пецип, Љуб. КовачевиК, Свет. ВуловиИ, Драг. МилутиповиК, Ћ. Козарац, Драг. Плајел, Јеврем ИлиК; ванредни чланови: Јов. ЂорђевиА и П. ЕикетиА. Пословођу замењивао Јевр. ИлиИ, члан Савета. I Ирочитан је заиисник састанка 255. и потиисан је. II Прочитано је аисмо г. министра иросветс и црквених иослова од 9. Декембра ове године, ПБр. 13 541., којим саопштава Главном Просветном Савету молбу бившег учитеља Анте ЧоашевиКа , да се онет ирими за учитеља, и шиљући Савету акта по кривици истог учитеља тражи од Савета мишљење да ли

интерес наставе и дисцинлине у школи неће бити оштећени ако би се молилац опет поставио за учитеља. Уиућена су акта дисцинлинском одбору да на основу њих да Санету своје мишљење. III Прочитано је аисмо г. министра иросвете и црквених иослова од 24. Новембра о. г. ШЗр. 12 939., којим доставља Главном Просветном Савету акта о кривицама учитеља школе ковачевачке да их Савет проучи и да да своје мишљење може ли тај учитељ и даље остати у сдужби или је он ностао недостојан,Упућена су акта дисципдинском одбору да их проучи и ноднесе Савету своје мишљење. IV Прочитано је иисмо г. миниетра иросв. те и црквених иослова од 11. Декембра о. г. 1Шр. 13 714., којнм саопштава Савету молбу бив. учитеља Петра Божића, да се онет прими у учитељску службу, да Савет да своје мишљење ношто нроучи акта о кривицама овога бив. учитеља, да ди ио наставу и шкоду неће бити штете ако се оп опет постави за учитеља. Уиућена су акт? дисцииланском одбору да их проучи и да Савету реФерује на сснову нисма министрова. V Црочитано је иисмо г. министра иросветс и црквених иослова од 8. Декембра ок. год. ПБр. 13 530., којим сироводи Савету предлог г. Луке Лазаревипа , суилента који је усвојио и савет гимназије пожаревачке о иреиначењу правида о задацима шкодским у средњим шкодама да га Савет проучи и да о њему своје мишљење. Унућен је нредлог наставном одбо ])у да га проучи и да реФерује о њему. VI Прочитано је иисмо г. министра иросвете и црквених иослова од 12. Декембра о. г. ПБр. 13 682., којим с.нроводи сведоџбу и радове Аазара Живковића , техиичара, да их Савет разгдеда и да каже да ли ./1азар има квалиФпкацију за учитеља цртања у нашим средњим школама.